Συνταγή για σπιτική τυρόπιτα με φέτα και τραγανό χειροποίητο φύλλο για την Τυρινή Εβδομάδα, σερβιρισμένη σε φίλτρα γαλλικού καφέ.
Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 600 γραμμάρια
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- ελαιολαδο 1 σφηνάκι
- ξύδι 2 κουταλιές της σούπας
- νερό 250 ml
Για το άλειμμα:
Για τη γέμιση:
- φέτα 200 γραμμάρια περίπου θρυμματισμένη
- κεφαλοτύρι 150 γραμμάρια περίπου τριμμένο
Για το πασπάλισμα:
- σουσαμι Κατά βούληση
- κεφαλοτύρι 1 χούφτα τριμμένο
Συνταγή για σπιτική πίτα με φέτα και τραγανό χειροποίητο φύλλο για την Τυρινή Εβδομάδα που ξεκινά με μία πρωτότυπη και οικονομική πρόταση σερβιρίσματος. Τη σερβίραμε σε φίλτρα του γαλλικού καφέ για να τρατάρουμε τη γειτονιά όπως θέλει το έθιμο.
Η εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή ονομάζεται Εβδομάδα της Τυρινής ή της Τυροφάγου καθώς σύμφωνα με την παράδοση καταναλώνουμε αλμυρά και γλυκά με τυρί.
Τυρινή Εβδομάδα: Τραγανή τυρόπιτα με φύλλο κρούστας
Η Τυρινή Εβδομάδα φέτος ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου και είπαμε να μοιραστούμε μαζί σας μία νόστιμη τυρόπιτα με φέτα και τραγανό φύλλο. Όμως αυτό που μας έκανε περισσότερο εντύπωση, πέρα από την επιτυχημένη γεύση της και την τραγανή της υφή, ήταν η πρόταση σερβιρίσματος στα φίλτρα του γαλλικού καφέ. Μία δοκιμή θα σας πείσει.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη τραγανή σπιτική πίτα με φέτα για τη Τυρινή Εβδομάδα:

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, την ξερή μαγιά, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε ένα ζυμάρι που να μη κολλάει στα χέρια. Το χωρίζουμε σε 10 μπαλίτσες ίδιου μεγέθους και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε φύλλο με τον πλάστη. Στρώνουμε δύο φύλλα κάτω στο ταψί τα οποία τα αλείφουμε ενδιάμεσα με το μείγμα που φτιάξαμε με το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με θρυμματισμένη φέτα και τριμμένο κεφαλοτύρι.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Αλείφουμε το τελευταίο φύλλο με το μείγμα από βιτάμ και ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι και τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 190 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα περίπου.

Τυρινή εβδομάδα: Αλμυρά κρουασάν με φέτα

Αφού γίνει η πίτα, την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα την κόβουμε σε κομμάτια και τοποθετούμε το κάθε κομμάτι σε φίλτρο του γαλλικού καφέ για κέρασμα.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Μαρία Τσαμπούρη
και την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr