Χοιρινό μπούτι με μουστάρδα μέλι και πορτοκάλι για το Γιορτινό τραπέζι που φυσικά θα το συνοδεύσουμε με γευστικές και μελωμένες πατάτες baby φούρνου. Το χοιρινό μας μπούτι θα αργοψηθεί στην γάστρα μαζί με τις πατατούλες του και είναι αυτό, που κάνει το συγκεκριμένο φαγάκι τόσο νόστιμο.
- χοιρινο 3 κιλά μπούτι με την πέτσα
- σκορδο 3 σκελίδες
- δενδρολίβανο 1 κλωναράκι φρέσκο
- θυμάρι 1 κλωναράκι φρέσκο
- μαντζουράνα 1 κλωναράκι φρέσκια
- πορτοκαλι χυμό από 1
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- βουτυρο Λίγες τσιμπιές
Υλικά
Σκέτο λουκούμι λέμε! Την Πρωτοχρονιά θα την περάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο φέτος, οπότε δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στις γευστικές μας απολαύσεις. Δοκιμάστε λοιπόν να φτιάξετε αυτό το μελωμένο χοιρινό μπούτι με κρατσανιστή και πολύ νόστιμη πετσούλα.
Δείτε ακόμα Χοιρινή πανσέτα γεμιστή με χαλούμι & πολύχρωμες πιπεριές σε ρολό
Οι πατατούλες που συνοδεύουν το συγκεκριμένο χοιρινό μπούτι είναι το κάτι άλλο κι αν επιλέξετε να φτιάξετε αυτό το χοιρινό μπούτι δεν πρέπει να τις παραλείψετε! Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Εκτέλεση για την μαρινάδα
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι, την κρέμα μπαλσάμικου, τη μουστάρδα, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι και την βάζουμε στην άκρη για αργότερα.
Εκτέλεση
Στην αρχή βάζουμε στο μπούτι χοιρινού το αλάτι και το πιπέρι. Στην συνέχεια το χαράζουμε σε ρόμβους και το βάζουμε στην γάστρα. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το θυμάρι και την μαντζουράνα. Επίσης βάζουμε τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες, τον χυμό πορτοκαλιού και το βούτυρο. Κλείνουμε την γάστρα.
Ψήνουμε το μπούτι μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 2 ώρες. Στην συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες μας αφού πρώτα τις έχουμε πλύνει καλά και τους έχουμε βάλει αλάτι πιπέρι, θυμάρι, τον χυμό των πορτοκαλιών και τις κούπες του πορτοκαλιού. Ψήνουμε το κρέας και τις πατάτες για ακόμη 2 ώρες.
Στο τελευταίο μισάωρο του ψησίματος, ανοίγουμε την γάστρα και αλείφουμε το μπούτι χοιρινό με την μαρινάδα έτσι ώστε να καραμελώσει η πέτσα μας.
Tips
Αντί για κρέμα μπαλσάμικου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι μπαλσάμικο.
Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Tzela Antonopoulou
στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες