Συνταγή για αφράτο Christmas tree bread για ορεκτικό στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αφράτα ψωμάκια μπριός με πολλές επιλογές για γέμιση και κρέμα μπαλσάμικο.

Υλικά:

Για το άλειμμα:

Για τη γέμιση:

Για την διακόσμηση:

Τα ψωμάκια μπριός είναι από τα πιο αφράτα ψωμάκια και σίγουρα αξίζει να τα εντάξεις και στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σήμερα λοιπόν θα σου δείξω πώς μπορείς να φτιάξεις εύκολα ψωμάκια μπριός γεμιστά με μορταδέλα, τυρί που λιώνει, μανιτάρια, σπανάκι ή ό,τι τραβάει η όρεξή σου σε σχήμα Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Δεν χρειάζονται πολύπλοκες συνταγές για έναν γιορτινό μπουφέ, απλά λίγη παραπάνω φαντασία. Κι όταν ψήνουμε ψωμάκια μπριός είναι ένα πράγμα. Όταν τα ψήνουμε σχεδιάζοντας Χριστουγεννιάτικο δέντρο όμως, τότε τα κάνουμε σκέτη υπερπαραγωγή. Σας έχουμε την πιο πετυχημένη συνταγή για μπριός και πολλές επιλογές για γέμιση να επιλέξεις.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Christmas tree bread:

ψωμακια-μπριος-για-τα-Χριστούγεννα-

Εκτέλεση βήμα προς βήμα

Για να φτιάξουμε γεμιστό μπριός, αρχικά διαλύουμε, σε ένα μπολ, τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα. Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αυγό και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα, περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.

Πλάθουμε σε μπάλα και καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση ή τις γεμίσεις που θέλουμε. Ψιλοκόβουμε δηλαδή τα αλλαντικά, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, κ.λπ. Στρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκατοστών με λαδόκολλα.

ψωμακια-μπριος-για-τα-Χριστούγεννα-ωμά-

Κόβουμε και πλάθουμε το ζυμάρι σε 15 μικρά μπαλάκια. Πατάμε κάθε μπαλάκι με το χέρι μας, για να σχηματίσουμε μια κοιλότητα, και βάζουμε τη γέμιση που θέλουμε. Ξαναπλάθουμε σε μπαλάκι και τα τακτοποιούμε στο ταψί, σχηματίζοντας ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μερικά από τα μπαλάκια, τα αφήνουμε σκέτα και τα πλάθουμε προαιρετικά με βρασμένο σπανάκι για να τα βάλουμε γύρω γύρω στη πιατέλα.

Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα. Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος. Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι, το γεμιστό μπριός, να φουσκώσει και να ροδίσει. Αφού ψηθούν βάζουμε στο δεντράκι μας μπαλσάμικο, θυμάρι, ντοματίνια και ό,τι άλλο αγαπάμε. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Χρήσιμες συμβουλές

Μπορείτε να γεμίσετε τα ψωμάκια με όποια γέμιση θέλετε. Εμείς βάλαμε σε μερικά μορταδέλα, σε μερικά γκούντα, σε μερικά μανιτάρια και σε μερικά βρασμένο σπανάκι.

ψωμακια-μπριος-για-τα-Χριστούγεννα-με-ντοματίνια-

Άλλες συνταγές για Χριστουγεννιάτικα ψωμάκια που θα λατρέψεις:

Η φωτογραφία της συνταγής είναι της φίλης μας Anthula Theo Kottas

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr