Σήμερα θα δοκιμάσουμε ένα αφράτο και λαχταριστό Χριστουγεννιάτικο ψωμί φόρμας της Βέφας Αλεξιάδου γεμιστό με τυριά και πιπεριέςπου θα αναδείξει τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ μας.
- μαγιά 30 γραμμάρια νωπή
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 κούπες δυνατό
- αλατι 1 1/2 κουταλάκι
- νερό 1/4 ποτήρι ζεστό
- Γάλα φρέσκο 3/4 κούπας ζεστό
- αυγα 1
- ζαχαρη 2 κουταλιές της σούπας
- μαργαρίνη 1/2 κούπας καθαρή λιωμένη
- πιπεριά 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη κόκκινη
- πιπεριά 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη πράσινη
- κεφαλοτύρι 1 κούπα τριμμένο
- πάπρικα 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
Ο Χριστουγεννιάτικος μπουφές κάθε χρόνο, περιλαμβάνει μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, διάφορα λικέρ ή άλλα γλυκά ταψιού, κρέας στα κάρβουνα ή στη γάστρα, γαλοπούλα, κοτόπουλο ή χοιρινό. Σήμερα όμως θα δούμε πως εκτός από αυτά μπορούμε να φτιάξουμε και ένα εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο ψωμί φόρμας.
Η αγαπημένη και διαχρονική μαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου μας δείχνει μία συνταγή για Χριστουγεννιάτικο ψωμί φόρμας που είναι νόστιμο και αφράτο με τυριά και πιπεριές. Όμως είναι και εντυπωσιακό αφού μοιάζει με κέικ και είναι γεμάτο με χρώματα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο ψωμί φόρμας της Βέφας Αλεξιάδου:
Εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο ψωμί φόρμας της Βέφας Αλεξιάδου
Αρχικά διαλύουμε την νωπή μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας δυνατό αλεύρι. Αφήνουμε να σταθεί και να φουσκώσει το μείγμα. Έπειτα κοσκινίζουμε σε μία λεκάνη το δυνατό αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο έναν λάκκο.
Ρίχνουμε μέσα στον λάκκο το ζεστό φρέσκο γάλα, το αυγό, την ζάχαρη, το αλάτι, την μισή μαργαρίνη και την φουσκωμένη μαγιά. Ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι από γύρω μέχρι η ζύμη μας να είναι μαλακή και ελαστική και να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό και υγρό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο μεταξύ ρίχνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη στον πάτο μίας μεγάλης φόρμας και κέικ και πασπαλίζουμε την φόρμα με ψιλοκομμένες πράσινες και κόκκινες πιπεριές.
Δείτε ακόμα Χριστουγεννιάτικα δεντράκια από σφολιάτα
Ανακατεύουμε το κεφαλοτύρι με την πάπρικα και αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο της κουζίνας. Πλάθουμε την ζύμη σε ένα χοντρό και μακρύ κορδόνι και την χωρίζουμε σε 24 φέτες. Βουτάμε την μία κομμένη επιφάνεια κάθε φέτας στο κεφαλοτύρι και τοποθετούμε μέσα την φέτα μέσα στην φόρμα, όρθια.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τις υπόλοιπες φέτες, τοποθετώντας τις φέτες κάθε φορά όρθιες μέσα στην φόρμα, την μία δίπλα από την άλλη, αφήνοντας τες να γείρουν λίγο προς τα αριστερά, έτσι ώστε η κάθε επόμενη φέτα να ακουμπάει και να καλύπτει τα 2/3 της προηγούμενης μέχρι να γεμίσει η φόρμα.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι αν περίσσεψε και σκεπάζουμε αφήνοντας το ψωμί να διπλασιαστεί σε όγκο. Έπειτα το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να σταθεί για 2-3 λεπτά μέσα στην φόρμα και έπειτα αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Στην συνέχεια το βγάζουμε σε πιατέλα. Το σκεπάζουμε πολύ καλά με πλαστική μεμβράνη μέχρι την στιγμή που θα το σερβίρουμε και το στολίζουμε με ένα κόκκινο φιόγκο και μερικά φυλλαράκια γκι.
Tips για το Χριστουγεννιάτικο ψωμί φόρμας
Βγαίνουν 20 μερίδες. Αντί για 30 γραμμάρια νωπή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλιά της σούπας ξερή μαγιά. Χρόνος ετοιμασίας 3 ώρες και 30 λεπτά.
Η συνταγή είναι της αγαπημένης μας Vefa Alexiadou
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες