Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα-σε άλμη-συνταγή-

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα σε άλμη και έτσι ή γαλοπούλα ή το γεμιστό κοτόπουλο θα παραμείνουν  ζουμερά, ή πέτσα τραγανή και θα είναι γευστικότατα. Μία σπέσιαλ συνταγή για γαλοπούλα που δεν θα την αλλάζετε με καμία.

    Για το άλειμμα

  • βουτυρο 50 γραμμάρια περίπου μαλακό

Η παράδοση θέλει την Παραμονή των Χριστουγέννων και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς να απολαμβάνουμε όλη η οικογένεια μαζεμένη, την Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα. Αν όμως αυτή η γαλοπούλα σας φαίνεται κάπως στεγνή, τότε σίγουρα θα λατρέψετε την γαλοπούλα σε άλμη.

Η άλμη βοηθάει την γαλοπούλα να μένει ζουμερή και με τραγανή πέτσα ενώ το γεγονός ότι δεν θα την γεμίσουμε κάνει την γαλοπούλα να λιώνει στο στόμα. Η γέμιση βλέπετε έχει την τάση να απορροφά τα υγρά του πουλερικού και να το κάνει πιο στεγνό. Θα την λατρέψετε!

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα σε άλμη

 

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα-σε άλμη-συνταγή-

Εκτέλεση για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα σε άλμη

Αρχικά φτιάχνουμε την άλμη βάζοντας σε μία κατσαρόλα το νερό, το αλάτι, την καστανή ζάχαρη, το σκόρδο, τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης, τον φρέσκο μαϊντανό, το λεμόνι και το πορτοκαλί. Τα βράζουμε όλα σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει τελείως. Στην συνέχεια βάζουμε την γαλοπούλα σε ένα βαθύ σκεύος και την καλύπτουμε με την άλμη. Σκεπάζουμε την γαλοπούλα με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Δείτε ακόμα Γέμιση για γαλοπούλα ή κοτόπουλο με ρόδι, κάστανα και ρύζι

Το επόμενο πρωί, σκουπίζουμε καλά την γαλοπούλα από την άλμη. Την βάζουμε σε ένα ταψί και στο ταψί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσινο μήλο και το λεμόνι, όλα κομμένα στα δύο. Ανοίγουμε με τα χέρια προσεκτικά την πέτσα και βάζουμε μέσα τα 100 γραμμάρια βούτυρο, στο στήθος.

Κλείνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, αν χρειαστεί ράβουμε κιόλας και αλείφουμε όλη την γαλοπούλα με το μαλακό βούτυρο για το άλειμμα. Βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα, τοποθετούμε το ταψί σε μία σχάρα και από κάτω βάζουμε ακόμη ένα ταψί με ζεστό νερό και διαλυμένο μέσα στο νερό τον κύβο κοτόπουλου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά. Στην συνέχεια κατεβάζουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Υπολογίστε ότι κάθε κιλό θέλει 30-35 λεπτά να ψηθεί. Που και που ρίχνουμε από το ζουμί με τον κύβο κότας, πάνω στην γαλοπούλα.

Δείτε ακόμα Γέμιση για γαλοπούλα της Βέφας Αλεξιάδου

Στο τέλος βγάζουμε την λαδόκολλα και αφήνουμε την γαλοπούλα να πάρει ωραίο χρώμα. Αν έχουμε θερμόμετρο, βάζουμε το θερμόμετρο βαθιά στο στήθος και όταν δείξει 85 βαθμούς Κελσίου είναι έτοιμη.

Διαφορετικά, με μαχαίρι, αν δεν βγάζει ροζ ζουμί, έχει ψηθεί. Μετά το ψήσιμο την αφήνουμε για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, την σκεπάζουμε με την λαδόκολλα και σερβίρουμε.

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα-σε άλμη-συνταγή-

Προτάσεις συνοδευτικού για την γαλοπούλα

Σερβίρουμε με ότι θέλουμε, ρύζι, πατάτες, με λαχανάκια Βρυξελλών.
Αξίζει να το σερβίρετε με πίτες σουβλάκι με καλαμποκάλευρο. Κόβουμε με το χέρι τις πίτες σε μικρά κομμάτια, τα ψήνουμε στο ταψί του φούρνου μέχρι να πάρουν ωραία χρώμα.

Σοτάρουμε 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα με λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο ρίχνουμε το ζουμί που έχει βγάλει γαλοπούλα, 2 δάφνες, πιπέρι και ρίγανη, προσθέτουμε ακόμα νερό και το αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά και έτσι ζεστό το ρίχνουμε πάνω στο ψωμάκι κριό που φτιάξαμε.

Ανακατεύουμε απαλά καλά και το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά. Αν θέλουμε να το απολαύστε καλύτερα ψήνουμε στο τηγάνι συκωτάκια κοτόπουλο ή αμύγδαλα φίλε.

Tips για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα σε άλμη

Την ίδια συνταγή μπορούμε να την κάνουμε και με κοτόπουλο.

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα-σε άλμη-συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Pellumbesha Lumi

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close