Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο σε σακούλα ψησίματος

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο σε σακούλα ψησίματος με ξερά σύκα σταφίδες και κουκουνάρι

Συνταγή για Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο με ρύζι, κουκουνάρι, σύκα και σταφίδες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, ψημένο σε σακούλα ψησίματος.

Υλικά:

Για την Γέμιση:

Για το αρωματικό βούτυρο:

Για την γάστρα:

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο με αποξηραμένα σύκα, κουκουνάρι, σταφίδες και συκωτάκια, σιγοψημένο σε σακούλα ψησίματος, με αρωματικό βούτυρο στη μαρινάδα. Ένα κοτόπουλο σκέτο λουκούμι που δεν πρέπει να λείπει από κανένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά είναι ιδανικό και για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.

Ένα κοτόπουλο σπέσιαλ, με τραγανή και νόστιμη πέτσα, ζουμερό κρέας και απολαυστική γέμιση. Αν δοκιμάσετε αυτήν την συνταγή, σίγουρα δε θα θέλετε να φτιάξετε άλλη. Το μαγείρεμα στη σακούλα ψησίματος αλλά και το αρωματικό βούτυρο κάνουν όλη τη διαφορά στη γεύση και είναι απαραίτητα για το αποτέλεσμα. Διαφορετικά, μπορείτε να το ντύσετε με δύο λαδόκολλες.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο σε σακούλα ψησίματος:

χριστουγεννιάτικο-κοτόπουλο-σε-σακούλα ψησίματος-συνταγή-

Εκτέλεση βήμα προς βήμα

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια κότας και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στο τηγάνι. Ρίχνουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα ξερά σύκα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα βρασμένα κάστανα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.

Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, το πιπέρι το αλάτι και το βρασμένο ρύζι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ενσωματωθούν και προσθέτουμε τον ζωμό κότας. Ανακατεύουμε αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Στο βούτυρο που έχουμε αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το θυμάρι , το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αλατίζουμε πολύ καλά εσωτερικά και εξωτερικά το κοτόπουλο Γυρνάμε την κότα με το στήθος προς τα επάνω και ανασηκώνουμε την πέτσα με τα δάχτυλα μας από δεξιά και αριστερά να ξεκολλήσει το δέρμα από το κρέας. Βάζουμε λίγο λίγο το αρωματικό το βούτυρο σε όλα τα σημεία κάτω από το δέρμα της κότας.

Γεμίζουμε με την γέμιση το κοτόπουλο και στην άκρη για να μην ανοίξει το πιάνουμε με οδοντογλυφίδες. Δένουμε τα πόδια με σπάγκο μαγειρέματος και το τοποθετούμε σε μια γάστρα με το στήθος προς τα επάνω. Βάζουμε γύρω γύρω την γέμιση που περίσσεψε, το καρότο και το νερό.

Τη βάζουμε στη σακούλα ψησίματος, τη δένουμε και την τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε 2 – 3 σημεία, ώστε να διαφεύγουν λίγοι υδρατμοί. Ψήνουμε για περίπου 2 – 2 1⁄2 ώρες, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ελέγχουμε αν η γαλοπούλα έχει ψηθεί είτε με ένα θερμόμετρο ψητού (το βυθίζουμε στο στήθος, χωρίς να ακουμπήσει στο κόκαλο – είναι έτοιμη όταν δείξει 70° C) είτε με ένα λεπτό μαχαίρι, τρυπώντας το κρέας στο στήθος ή στο μπούτι. Είναι έτοιμη αν το υγρό που θα βγει είναι διάφανο και όχι ροζέ. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

γεμιστό-κοτόπουλο-σε-σακούλα ψησίματος-

Άλλες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο που θα λατρέψεις:

Η συνταγή είναι της φίλης μας Stella Emmanouil

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr