Συνταγή για κοτόπουλο γεμιστό με τη συνταγή της γιαγιάς. Γιορτινό γεμιστό κοτόπουλο μαριναρισμένο με χυμό πορτοκαλιού, χυμό λεμονιού και μέλι. Γεμισμένο με συκωτάκια κότας, κουκουνάρι, ρύζι και μπαχαρικά. Κοτόπουλο με χρυσοψημένη τραγανή πέτσα και ζουμερό κρέας συνοδευόμενο με πατάτες φούρνο, για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Την ίδια συνταγή μπορείτε να την ακολουθήσετε και για τη γεμιστή γαλοπούλα. Μία συνταγή της φίλης μας Γιαγιά Μαίρη εν δράσει .
- κοτόπουλο 1 ολόκληρο
- πατατες 6 μέτριες χοντροκομμένες
- λεμονι Χυμό από 1
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 2 πορτοκάλι
- μελι 2 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- μουσταρδα 4-5 κουταλιές της σούπας
- ελαιολαδο 1 ποτηράκι του κρασιού
- δενδρολίβανο 2 κλαράκια
Υλικά
- σκορδο 1 σκελίδα
- κρεμμυδι 1 χοντροκομμένο
- καρότο 1 τριμμένο
- συκωτι 1/2 κιλού πουλιών ζεματισμένα και ψιλοκομμένα
- κουκουνάρι 1 φλιτζανάκι του καφέ
- μαιντανος 1-2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο
- ρυζι 150-200 γραμμάρια Καρολίνα
- πιπέρι Κατά βούληση
- αλατι Κατά βούληση
- κάρυ 1 κουταλάκι του γλυκού
- μουσταρδα 1 κουταλιά της σούπας σε σκόνη
- ελαιολαδο 2-3 κουταλιές της σούπας
- νερό 1-1 1/2 ποτήρι
Για τη γέμιση
- πράσο 2
- κρεμμυδι 1 μεγάλο
- καρότο 2-3
- σκορδο 1-2 σκελίδες
- πιπεριά 1 πράσινη
- πιπεριά Φλωρίνης 1
- σέλινο 3-4 κλωνάρια
- μαιντανος 3-4 κλωνάρια
- θυμάρι 2-3 κλωνάρια
- δάφνη 2 φύλλα
- μανιταρια 1-2
- φασολακια 1-2 χούφτες φρέσκα
- κάπαρη 1-2 κουταλιές της σούπας
- πιπέρι 2 κουταλιές της σούπας χοντροσπασμένοι κόκκοι
Για τον ζωμό λαχανικών
Δείτε ακόμα Γεμιστό κοτόπουλο με κιμά
Σήμερα θα σας φτιάξουμε το πιο νόστιμο Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για την Πρωτοχρονιά. Σιγοψημένο κοτόπουλο με την γέμιση απέξω, για να γίνει πιο ζουμερό και γευστικό το αποτέλεσμα. Η γέμιση είναι η παραδοσιακή με τα συκωτάκια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και τα κάστανα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το κοτόπουλο γεμιστό:
Εκτέλεση για το κοτόπουλο γεμιστό
Αρχικά καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοτόπουλο. Το μαρινάρουμε με αλάτι και πιπέρι σε όλες τις μεριές και το τοποθετούμε σε μια γάστρα. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοντροκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και σταδιακά προσθέτουμε, τα ζεματισμένα και ψιλοκομμένα συκωτάκια πουλιών.
Επίσης σταδιακά βάζουμε το κουκουνάρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το νερό. Στο τέλος το ρύζι Καρολίνα, το αλάτι, το πιπέρι, το κάρυ, τη μουστάρδα σε σκόνη και τον ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις και σβήνουμε την φωτιά μας.
Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει λιγάκι, βάζουμε μία οδοντογλυφίδα στο σημείο που είναι ο λαιμός και γεμίζουμε από κάτω το κοτόπουλο. Κλείνουμε με ένα μεγάλο καλαμάκι ξύλινο στο κάτω μέρος του κοτόπουλου. Μέσα στη γάστρα προσθέτουμε χοντροκομμένες τις πατάτες και τα κλαράκια δεντρολίβανου.
Δείτε ακόμα Γιορτινό γεμιστό κοτόπουλο με σάλτσα πιπεριάς
Σε ένα σέικερ χτυπάμε τον χυμό λεμονιού και τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη μουστάρδα, το μέλι και το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τις πατάτες και το κοτόπουλο. Ψήνουμε με σκεπασμένη την γάστρα στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και έπειτα ανοίγουμε την γάστρα και ψήνουμε για ακόμη 1 ώρα μέχρι να πάρει χρώμα.
Tips για το γεμιστό κοτόπουλο
Η ποσότητα της γέμισης είναι πολύ περισσότερη από αυτήν που χρειαζόμαστε για το κοτοπουλάκι μας!!! Όση μένει την βράζουμε με λίγο νεράκι σιγά σιγά και την σερβίρουμε μαζί με το φαγάκι μας!!!!
Εκτέλεση για τον ζωμό λαχανικών
Δένουμε σε ένα τουλπάνι τους κόκκους του πιπεριού. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και περιχύνουμε με νερό που να τα σκεπάζει. Βράζουμε για 35-40 λεπτά, να μαλακώσουν πολύ τα λαχανικά. Βγάζουμε τα με τρυπητή κουτάλα και πετάμε τη δάφνη, το τουλπάνι με το πιπέρι και το κλωνάρι το θυμάρι. Κρατάμε το ζωμό.
Περνάμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά στο μύλο, από τις μεγαλύτερες τρύπες και τα βάζουμε πάλι στο ζωμό. Βράζουμε άλλα 30-40 λεπτά, για να μείνει περίπου το μισό ζουμί. Αν θέλουμε ζωμό διάφανο, τον περνάμε από σίτα στρωμένη με βρεγμένο τουλπάνι και παγώνουμε.
Για πυκνό ζωμό, λιώνουμε στο μίξερ ή με το ειδικό στικ μπλέντερ τα λαχανικά και αδειάζουμε τα σε κουπάκια ή σε θήκες για παγάκια.
Αφήνουμε να κρυώσει ο ζωμός και τον βάζουμε στην κατάψυξη. Βγάζουμε από τις θήκες και τον κρατάμε σε ειδικές σακούλες κατάψυξης.
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες