Υλικά:
Για το κοτόπουλο :
Για τη γέμιση:
- καστανα 300 γραμμάρια
- ελαιολαδο Μισή κούπα
- συκωτι 250 γραμμάρια κότας ψιλοκομμένα
- κιμάς μοσχαρίσιος 250 γραμμάρια
- σταφίδες 2 κουταλιές σούπας μαύρες
- κονιάκ 3 κουταλιές της σούπας
- κουκουνάρι 2 κουταλιές της σούπας
- κρεμμυδι 1 ψιλοκομμένο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- κρασι Μισή κούπα ημίγλυκο
Συνταγή για Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο με αρωματική σάλτσα λαχανικών. Ένα γεμιστό κοτόπουλό γεμάτο γιορτινές γεύσεις και αρώματα, που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.
Τα Χριστούγεννα συνηθίζουμε να φτιάχνουμε γεμιστή γαλοπούλα ή γεμιστό κοτόπουλο, αν είμαστε λιγότερα άτομα. Υπάρχουν φυσικά οι αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές για γεμιστή γαλοπούλα και κοτόπουλο, όμως καλό είναι μερικές φορές να ξεφεύγουμε από τα τετριμμένα.
Γι’ αυτό σήμερα φτιάχνουμε γεμιστό κοτόπουλο με αρωματική σάλτσα λαχανικών που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορούμε την ίδια συνταγή να την κάνουμε και με γαλοπούλα.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το γεμιστό κοτόπουλο με σάλτσα λαχανικών:

Εκτέλεση για το γεμιστό κοτόπουλο με σάλτσα λαχανικών
Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα συκωτάκια κότας μαζί με τον μοσχαρίσιο κιμά στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κάστανα, τις σταφίδες τις οποίες τις έχουμε μουλιάσει από πριν στο κονιάκ, το κουκουνάρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι.
Σβήνουμε με το ημίγλυκο κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά και στη συνέχεια γεμίζουμε το κοτόπουλο. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις μεριές με αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το θυμάρι και το σκόρδο πολύ καλά. Προσεκτικά σηκώνουμε την πέτσα του στήθους και γεμίζουμε με το μείγμα το κοτόπουλο.

Δείτε ακόμα Γιορτινό γεμιστό κοτόπουλο με σάλτσα πιπεριάς
Κόβουμε στα τέσσερα τα κρεμμύδια και σε ροδέλες τα καρότα. Βάζουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι, τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το σέλερι, την ντομάτα σε κύβους, το σκόρδο και το κρασί σε μία γάστρα.
Γεμίζουμε το κοτόπουλο με την γέμιση και βάζουμε την κότα στη γάστρα πάνω από τα λαχανικά. Ψήνουμε σε γάστρα με το καπάκι για 3 ώρες στον αέρα, στους 150 βαθμούς Κελσίου. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο το αφαιρούμε από την γάστρα και λιώνουμε τα λαχανικά με το μίξερ χειρός.
Tips για το γεμιστό κοτόπουλο με σάλτσα λαχανικών
Ψήνουμε 1 ώρα ανά κιλό.

Μία συνταγή της φίλης μας Voula Damala.
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr