Παραδοσιακοί κουραμπιέδες με αλισίβα που λιώνουν στο στόμα

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες με αλισίβα που λιώνουν στο στόμα! Γιατί οι κουραμπιέδες είναι το αγαπημένο μας γλυκό για τα Χριστούγεννα. Και σίγουρα υπάρχουν πολλές συνταγές για κουραμπιέδες όμως εμείς πιστεύουμε ότι βρήκαμε μία από τις πιο νόστιμες συνταγές.

Δείτε ακόμα Κουραμπιεδες!Εξι διαφορετικές συνταγές για όλα τα γούστα!

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες με αλισίβα ή αλλιώς σταχτόνερο που θα το φτιάξουμε μόνοι μας! Είναι πραγματικά ιδιαίτεροι και πεντανόστιμοι και αξίζει να τους δοκιμάσετε! Μην σας τρομάζει το σταχτόνερο. Αποτελεί συστατικό για πολλά παραδοσιακά γλυκά όπως οι λαμιώτικοι κουραμπιέδες, σμυρνέικα κουλουράκια, τα ισλί, αλλά και στη παραδοσιακή συνταγή της  σμυρνεικης Βασιλόπιτας, οι παραδοσιακές νοικοκυρές βάζανε αλισίβα, κατασταλαχτή ή αλουσιά. ! Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω: 

Τι είναι η αλισίβα και γιατί κάνουμε κουραμπιέδες με αλισίβα

Η αλισίβα ή αλλιώς σταχτόνερο είναι το διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα καθαρά. Συνιστάται δε να χρησιμοποιείται βρόχινο νερό. Στα παλαιότερα χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για τη λεύκανση των ρούχων, αλλά και αντί για σαπούνι και για το λούσιμο (ειδικά για λιπαρά μαλλιά). Η αλισίβα έχει καθαριστικές ιδιότητες λόγω του ανθρακικού καλίου που προσλαμβάνει από τη στάχτη, το οποίο έχει την ικανότητα να διαλύει τα έλαια και τα λίπη γενικά, όχι όμως και τα ορυκτέλαια (γράσο, παραφίνες, βαζελίνη κλπ.).

Στην μαγειρική τη χρησιμοποιούμε αλισίβα στις  συνταγές , γιατί το σταχτόνερο  κάνει τις ζύμες πιο τριφτές.

Εκτέλεση για την αλισίβα

Προσθέτουμε στο νερό την στάχτη. Βράζουμε για 4-5 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό. Αφήνουμε να κατασταλάξει τουλάχιστον 3-4 ώρες και σουρώνουμε αρκετές φορές με τουλουπάνι ή φίλτρο καφέ μέχρι να γίνει διαυγές το νερό.

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο, την φυτίνη και το ελαιόλαδο για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα μας να ασπρίσει και να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα και έναν έναν τους κρόκους από τα αυγά, τις βανίλιες, το αλάτι, την σόδα την οποία την έχουμε διαλύσει στο πρώτο σφηνάκι του κονιάκ.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο κονιάκ και την αλισίβα χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα και περιμένοντας να πίνει το μείγμα μας ένα ένα τα υλικά μας. Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τα αμύγδαλα. Με το χέρι προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη σχετικά σφιχτή, όχι πολύ μαλακή.

Πλάθουμε και ψήνουμε τους κουραμπιέδες μας στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο για 30 περίπου λεπτά. Τους αφήνουμε να κρυώσουν, ψεκάζουμε με το ανθόνερο και πασπαλίζουμε την ζάχαρη άχνη.

Tips

Η αλισίβα έχει την ιδιότητα να κάνει πιο τρίφτες τις ζύμες μας. Τα υλικά μας αντιστοιχούν σε 4 λαμαρίνες κουραμπιέδες περίπου. Ανάλογα το μέγεθος που θα τους πλάσουμε. Αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε λάδι θα πρέπει να συμπληρώσουμε βούτυρο ή φυτίνη. Θα πρέπει η συνταγή μας να έχει τρία ποτήρια λίπος.

κουραμπιέδες με αλισίβα συνταγή κουραμπιέδες με αλισίβα συνταγή Ζυμη για κουραμπιέδες με αλισίβα συνταγή προσθέτουμε στη ζύμη τα αμύγδαλα ανακατεύουμε τη ζύμη με μίξερ κουραμπιέδες με αλισίβα συνταγή

Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Tzela Antonopoulou

στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

 

Close