Καρμίνιο: Η χρωστική ουσία που παράγεται από έντομα και περιέχεται σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά

Καρμίνιο: Η χρωστική ουσία που παράγεται από έντομα και περιέχεται σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά

Τί είναι ακριβώς το καρμίνιο που παράγεται από έντομα και περιέχεται σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Σε ποια τρόφιμα υπάρχει και πως μπορούμε να το αποφύγουμε.

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν συστατικά άγνωστα προς εμάς. Μπορεί να διαβάζουμε τις ετικέτες αλλά κακά τα ψέματα δεν καταλαβαίνουμε ούτε τα μισά από αυτά που αναγράφονται. Τί είναι η χρωστική ουσία καρμίνιο που παράγεται από έντομα και υπάρχει στα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά; Σε ποια τρόφιμα υπάρχει και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;

Μπορεί να προσπαθούμε να τρώμε υγιεινά αλλά πολλές φορές οι κίνδυνοι βρίσκονται ακόμη και στα πιο αθώα τρόφιμα. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα μάθουμε ποια είναι η χρωστική ουσία καρμίνιο που παράγεται χωρίς να το ξέρουμε από έντομα και την καταναλώνουμε καθημερινά, χωρίς να γνωρίζουμε. Σε ποια τρόφιμα υπάρχει; Διαβάστε παρακάτω:

Τί είναι το καρμίνιο και ποια τρόφιμα το περιέχουν;

Το καρμίνιο ή αλλιώς καρμίνι, είναι μία κοινή χρωστική ουσία που πιθανότατα υπάρχει στα κόκκινα γλειφιτζούρια, τις καραμέλες, τα παγωτά, ακόμη και τα αρτοσκευάσματα.

Σε αντίθεση με άλλες φυσικές βαφές τροφίμων όπως το annatto το οποίο προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου achiote η καρμίνι, παρασκευάζεται με θρυμματισμένα έντομα. Δηλαδή έντομα που αποξηραίνονται, αλέθονται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μίας χρωστικής.

Από την άλλη πλευρά αυτή η κόκκινη χρωστική ουσία δεν είναι κατασκευασμένη από συνθετικά και δυνητικά επικίνδυνα συστατικά όπως ο άνθρακας ή το πετρέλαιο. Οπότε ίσως να μπορούσαμε να την θεωρήσουμε μία υγιεινή επιλογή.

Zero αναψυκτικά – Είναι όντως υγιεινά; Μύθοι και αλήθειες

Ή μήπως όχι; Φαίνεται πως η καρμίνη έρχεται κι αυτή με πιθανές παρενέργειες και το γεγονός ότι παρασκευάζεται από έντομα, ίσως να σας κάνει να θέλετε να την αποφεύγετε τελείως.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό η επικίνδυνη και απαγορευμένη χρωστική ουσία Ε120, κοχενίλη ή καρμινικό οξύ ή καρμίνες βρέθηκαν σε μία σειρά αλλαντικά, ζαμπόν, καπνιστές μπριζόλες, καπνιστή γαλοπούλα, βραστή γαλοπούλα κλπ που αποσύρθηκαν από την αγορά.

Όμως πουθενά δεν αναφέρθηκε τί ποσότητες από όλα αυτά τα προϊόντα καταναλώθηκαν. Ως συνήθως, οι έλεγχοι γίνονται εκ των υστέρων και οι καταναλωτές πολλές φορές νιώθουν πειραματόζωα.

Το τρόφιμο που έχει απαγορευθεί από την Καρδιολογική Εταιρία αλλά εσύ συνεχίζεις και το τρως καθημερινά

Η κοχενίλη είναι μία κόκκινη χρωστική ουσία που προέρχεται από θηλυκά έντομα του είδους Coccous Cacta (είδος σκαθαριού) αφου προηγούμενα ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία.

Δεν είναι μία καρκινογόνα ουσία αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους είναι ευαίσθητοι στην ασπιρίνη ή πάσχουν από άσθμα και αλλεργίες.

Καρμίνιο: Η χρωστική ουσία που παράγεται από έντομα και περιέχεται σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά

Τι είναι το Carmine;

Η καρμίνη είναι μια βαφή που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα για να δημιουργήσει ένα κόκκινο χρώμα. Η χρωστική τροφίμων ονομάζεται επίσης εκχύλισμα κοχίνης, το οποίο προέρχεται από το είδος εντόμου Dactylopius coccus Costa.

Αυτά τα ζωύφια κοχίνιου που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή καρμίνης συλλέγονται κυρίως στο Περού και στα Κανάρια Νησιά, όπου τα έντομα ζουν σε κάκτους φραγκόσυκου.

Οι χρήσεις καρμίνης χρονολογούνται από το 1.500, όταν οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν αυτά τα έντομα για να βάψουν υφάσματα. Μπορεί να καταλαβαίνετε τη χρήση των εντόμων για την παραγωγή χρωστικών όταν οι πόροι ήταν περιορισμένοι, αλλά ποιος είναι ο σκοπός της βαφής τροφίμων με καρμίνη σήμερα;

Αποχαιρετήστε την Μεσογειακή διατροφή – Η πιο υγιεινή διατροφή που μειώνει τις φλεγμονές σε 2 εβδομάδες

Ο κύριος σκοπός είναι να κάνουν τα συσκευασμένα τρόφιμα να φαίνονται πιο ζωντανά. Ίσως λοιπόν αναρωτιέστε: Είναι πραγματικά απαραίτητο να σκοτώνουμε χιλιάδες έντομα μόνο και μόνο για να φαίνονται πιο κόκκινα τα φαγητά μας;

Η κόκκινη βαφή χρησιμοποιείται σε μια σειρά τροφίμων και καλλυντικών προϊόντων, όπως:

  • Καραμέλα
  • Παγωτό
  • Παιδικά σνακ
  • Μείγμα για κέικ
  • Χυμοί
  • Μπέργκερ
  • Λουκάνικα
  • Γιαούρτι
  • Στικ για τα χείλη
  • Σκιές ματιών
  • Σαμπουάν
  • Λοσιόν
  • Επικαλύψεις χαπιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καρμίνη Indigo είναι ένας άλλος τύπος βαφής που παρασκευάζεται επίσης με καρμινικό οξύ, αλλά δεν προέρχεται από κοχινοειδή έντομα.

Καρμίνιο: Η χρωστική ουσία που παράγεται από έντομα και περιέχεται σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά

Πώς κατασκευάζεται;

Η καρμίνη παράγεται με τη σύνθλιψη του θηλυκού κοχινιακού εντόμου. Τα έντομα συλλέγονται, ξηραίνονται στον ήλιο και συνθλίβονται. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε ένα όξινο διάλυμα που παράγει καρμινικό οξύ. Αυτό δημιουργεί μια πολύ έντονη κόκκινη βαφή που μπορεί να αλλοιωθεί με τη χρήση βόρακα ή άλλων διαλυμάτων.

Η χρωστική ουσία που προκύπτει είναι εκχύλισμα καρμίνης και χρησιμοποιείται ως κόκκινο «φυσικό χρώμα» σε μια σειρά από τρόφιμα και προϊόντα σώματος. Αυτή είναι μια από τις παλαιότερες ανθρώπινες χρήσεις ενός εντόμου για φυσική βαφή.

Υπάρχουν αναφορές ότι χρειάζονται περίπου 70.000 έντομα για να παραχθεί μόνο ένα κιλό βαφής και γνωρίζουμε ότι ακόμη και μετά τον συνδυασμό της χρωστικής με διαλύματα, οι πρωτεΐνες των εντόμων εξακολουθούν να υπάρχουν στα βαμμένα τρόφιμα ή προϊόντα σώματος.

Είναι μια ασφαλής βαφή τροφίμων;

Η καρμίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις , γι’ αυτό πρέπει να επισημαίνεται ειδικά ως εκχύλισμα καρμίνης ή κοχίνης στις ετικέτες των συστατικών.

Δεν εμπίπτει πλέον στον όρο «φυσικό χρώμα».

Η έρευνα δείχνει ότι η καρμίνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις μέσω της άμεσης επαφής , της εισπνοής και της πέψης. Έχουν υπάρξει αναφορές για επαγγελματικό άσθμα λόγω έκθεσης σε καρμίνη και σε εργοστάσια.

Μια μελέτη του 2001 δείχνει ότι η χρωστική τροφίμων καρμίνης διατηρεί πρωτεϊνικό-οξικό υλικό από τα θρυμματισμένα ζωύφια. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για την αλλεργία στην καρμίνη που προκαλείται από IgE.

Έτσι, όταν τα άτομα με αλλεργία σε πρωτεΐνες εντόμων τρώνε τροφές ή χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν την τροφική βαφή, εμφανίζουν συμπτώματα τροφικής αλλεργίας.

Αλεύρι βρώμης: Τα οφέλη για την υγεία μας σε σύγκριση με το κανονικό αλεύρι

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Allergy, Asthma and Immunology διαπίστωσε ότι η καρμίνη μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία σε δόσεις ενός χιλιοστόγραμμα, παρόλο που η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη ήταν έως και πέντε χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους.

Το θέμα είναι ότι δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα χρωστικής τροφίμων για να εμφανιστούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης, η καρμίνη θεωρείται ασφαλής, καθώς είναι μια φυσική ουσία και δεν συνδέεται με συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία.

Αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση άλλων χρωστικών όπως το Red 40, το οποίο προέρχεται από αποστάγματα πετρελαίου και λιθανθρακόπισσα – και έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος.

Καρμίνιο: Η χρωστική ουσία που παράγεται από έντομα και περιέχεται σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά

Κίνδυνοι και Παρενέργειες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χρώμα καρμίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις . Αυτές οι παρενέργειες καρμίνης μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που είναι αλλεργικά στις πρωτεΐνες των εντόμων και μπορεί να αναπτυχθούν μετά από άμεση επαφή (όπως με κραγιόν ή λοσιόν), εισπνοή ή κατανάλωση.

Ορισμένα συμπτώματα αλλεργίας στην καρμίνη που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν οίδημα προσώπου, εξάνθημα, ερυθρότητα και συριγμό.

Για άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα kosher , δίαιτα vegan ή χορτοφαγική δίαιτα , η κατανάλωση τροφών ή η χρήση καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν την κόκκινη χρωστική τροφίμων δεν θα ήταν κατάλληλη.

Πώς να το αποφύγετε

Η κόκκινη βαφή καρμίνης βρίσκεται σε ορισμένα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα , καλλυντικά και προϊόντα σώματος. Στα τρόφιμα, αναγράφεται στην ετικέτα των συστατικών ως:

  • Κατακόκκινος
  • Κόκκινη βαφή
  • Εκχύλισμα κοχίνης
  • Καρμινικό οξύ
  • Φυσικό κόκκινο 4
  • Κατακόκκινη λίμνη
  • Λίμνη καρμίνης

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε εντελώς την κόκκινη βαφή τροφίμων είναι διαβάζοντας την ετικέτα των συστατικών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει προσεκτικά τους κοινούς ένοχους τροφίμων, όπως καραμέλες, χρωματιστά γιαούρτια, μείγματα κέικ και χυμούς.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή και το fitness στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.