Αφράτα ψωμάκια με τυρί και μυζήθρα, που μοσχοβολούν παράδοση με τυρί και μυζήθρα για το σχολικό κολατσιό, τον μπουφέ αλλά και το σνακ των μεγάλων.
- Γάλα φρέσκο 200 ml χλιαρό
- νερό 100 ml χλιαρό
- ζαχαρη 20 γραμμάρια
- ξερή μαγιά 8 γραμμάρια
- ηλιέλαιο 70 ml
- ασπραδια 1
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 540 γραμμάρια κοσκινισμένο
- αλατι 6 γραμμάρια
- βουτυρο 60 γραμμάρια μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
Υλικά
- κρόκους αυγού 2
- Γάλα φρέσκο 1 κουταλιά της σούπας
Για το άλειμμα
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Σήμερα θα σας δείξουμε μία συνταγή που η γιαγιά και η μαμά μας την έφτιαχνε πολύ συχνά. Αφράτα ψωμάκια που λιώνουν στο στόμα με τυρί και μυζήθρα. Είναι μία υπέροχη συνταγή τόσο για την αφράτη υφή της και την πλούσια γεύση της, όσο και για το πρωτότυπο σχέδιό της.
Δείτε ακόμα Γεμιστά ατομικά ψωμάκια με τυρί και αλλαντικά
Εμείς φτιάχνουμε αυτά τα ψωμάκια με τυρί και μυζήθρα πολύ συχνά, κυρίως για να τα δώσουμε στα παιδάκια μας, για το σχολείο. Τα λατρεύουν. Μας έχουν λύσει τα χέρια όμως και για τις βραδινές μας λιγούρες και για διάφορους μπουφέδες.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα αφράτα ψωμάκια με τυρί και μυζήθρα:
Εκτέλεση για τα αφράτα ψωμάκια με τυρί και μυζήθρα
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το χλιαρό φρέσκο γάλα και το χλιαρό νερό. Επίσης βάζουμε την ζάχαρη και την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και η ξερή μαγιά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ασπράδι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια.
Στο τέλος προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε και πάλι μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια και να είναι πολλή μαλακή και αφράτη. Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη ή με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί σε ζεστό μέρος για 2 ώρες.
Στην συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με το χοντρό πλάστη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε οβάλ σχήμα και απλώνουμε από πάνω λίγο βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου.
Δείτε ακόμα Σπιτικά ψωμάκια για σάντουιτς με πετιμέζι
Ανακατεύουμε την φέτα θρυμματισμένη με την μυζήθρα και γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα το κάθε φύλλο. Κλείνουμε, τα κάνουμε μακρόστενα μπαστούνια και τα φτιάχνουμε όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες. Αφήνουμε για 30 λεπτά σκεπασμένα με πετσέτα να φουσκώσουν σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Έπειτα τα αλείφουμε με τους κρόκους αυγού, τους οποίους τους έχουμε χτυπήσει με το φρέσκο γάλα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 35 λεπτά.
Tips για τα αφράτα ψωμάκια με τυρί και μυζήθρα
Αντί για ηλιέλαιο μπορούμε να βάλουμε καλαμποκέλαιο. Αντί για μυζήθρα μπορούμε να βάλουμε τυρί γκίζα. Βγήκαν 13 τεμάχια.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Geri Dako
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα