Τα πιο αφράτα, τα πιο λαχταριστά, τα πιο ονειρεμένα σπιτικά ψωμάκια για σάντουιτς με πετιμέζι για να φτιάχνετε για τα παιδάκια σας καλύτερα σάντουιτς και από του φούρνου!
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό και 100 γραμμάρια
- αλευρι 400 γραμμάρια κίτρινο
- ξερή μαγιά 2 φακελάκια
- ζαχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- αλατι 2 κουταλάκια του γλυκού
- ελαιολαδο 6-7 κουταλιές της σούπας
- νερό 900 ml περίπου χλιαρό
Υλικά
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Μπορεί να προσπαθούμε να προσπαθούμε να βάλουμε φαντασία και ποικιλία στα κολατσιό των παιδιών μας για το σχολείο, όμως τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες δεν έχουν πάντα τον χρόνο για τυρόπιτες, σπανακόπιτες και πιτάκια. Τα τοστ και τα σάντουιτς είναι πάντα μία γρήγορη, οικονομική και εύκολη επιλογή.
Όχι μόνο για το κολατσιό των μικρών αλλά και των μεγάλων. Φτιάχνουμε σάντουιτς ακόμη και στους μπουφέδες μας αφού μπορούμε να τα γεμίσουμε με ό,τι αγαπάμε και οι επιλογές δεν σταματούν ποτέ!
Δείτε ακόμα Σουσαμένια ψωμάκια για γλυκιά ή αλμυρή γέμιση
Για ένα πετυχημένο σάντουιτς, η πρώτη ύλη είναι αυτή που μετράει και σε αυτήν συγκαταλέγονται και τα ψωμάκια. Αυτά τα σπιτικά ψωμάκια με πετιμέζι θα σας ξετρελάνουν και θα απογειώσουν κάθε σάντουιτς. Τρώγονται τέλεια και σκέτα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα σπιτικά ψωμάκια για σάντουιτς με πετιμέζι :
Εκτέλεση για τα σπιτικά ψωμάκια για σάντουιτς με πετιμέζι
Αρχικά ρίχνουμε σε μία λεκάνη το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το κίτρινο αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε. Έπειτα κάνουμε μία μικρή λακκούβα στο κέντρο του μείγματος και ρίχνουμε μέσα στην λακκούβα σιγά σιγά το χλιαρό νερό, την ζάχαρη, την ξερή μαγιά και το ελαιόλαδο.
Με ένα κουτάλι της σούπας ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί και σιγά σιγά τραβάμε από τα πλάγια το αλεύρι. Στην συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μία ζύμη μαλακή και λεία. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει την βάζουμε στον πάγκο εργασίας και την χωρίζουμε σε μπαλάκια. Σκεπάζουμε τα μπαλάκια ζύμης και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
Δείτε ακόμα Γιαουρτένια τυροψωμάκια για το σχολείο
Έπειτα ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε πιτούλα και μετά ρολάρουμε σε μακρόστενο σχήμα. Τα βάζουμε να φουσκώσουν στο ταψί με λαδόκολλα, σε ζεστό μέρος. Διαλύουμε το πετιμέζι στο νερό και αλείφουμε τα ψωμάκια μας.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 15 λεπτά και για άλλα 15 λεπτά τα ψήνουμε στις αντιστάσεις. Στο μεταξύ όση ώρα ψήνονται έχουμε τοποθετήσει στον πάτο του φούρνου ένα σκεύος με καυτό νερό.
Tips για τα σπιτικά ψωμάκια για σάντουιτς με πετιμέζι
Στην ζύμη αντί για ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε ίδια ποσότητα μέλι. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό. Μπορούμε να βάλουμε 1μιση κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και όχι 400 γραμμάρια κίτρινο αλεύρι. Αν θέλετε να τα ψήσετε μόνο στον αέρα, θα πρέπει να χαμηλώσετε την θερμοκρασία γιατί αρπάζουν εύκολα.
Αντί για πετιμέζι μπορούμε να τα αλείψουμε με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι σε χλιαρό νερό ή λίγη ζάχαρη και πάλι διαλυμένη σε χλιαρό νερό. Τα μπαλάκια ζύμης που φτιάξαμε ήταν 135-140 γραμμάρια και βγήκαν 19 ψωμάκια.
Μπορούμε να τα καταψύξουμε αφού ψηθούν σε σακουλάκια τροφίμων. 1-2 ώρες πριν τα χρειαστούμε ή το προηγούμενο βράδυ τα βγάζουμε από την κατάψυξη και είναι σαν φρέσκα. Το κίτρινο αλεύρι είναι το χωριάτικο.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Litsa Kokkoni
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr