αλμυρή_γαλατόπιτα_

Παραδοσιακές αλμυρές γαλατόπιτες.

    Για το άλειμμα

  • βουτυρο Κατά βούληση λιωμένο

Σε πολλά ελληνικά χωριά φτιάχνουν Γαλατόπιτα την περίοδο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Η γαλατόπιτα είναι μία αγαπημένη συνταγή, όμως σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρή γαλατόπιτα.

Τις αλμυρές γαλατόπιτες οι γυναίκες στα παλιά χρόνια, τις έφτιαχναν και τις πήγαιναν στην εκκλησία. Δίπλα από τις γαλατόπιτες έβαζαν κεράσια κι ένα χαρτί που έγραφαν τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν φύγει από την ζωή με σκοπό να μνημονευτούν.

Δείτε ακόμα Η πιο νόστιμη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο (βίντεο)

Τις γαλατόπιτες, τις ευλογούσε ο παπάς, και μετά τις μοίραζαν στους εκκλησιαζομένους, στους φτωχούς, και στους αρρώστους, για να συγχωρεθούν οι κεκοιμημένοι. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε παραδοσιακές αλμυρές γαλατόπιτες. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση:

Εκτέλεση για την ζύμη

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το χλιαρό νερό, το αλάτι, το ηλιέλαιο και το λευκό ξύδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ωραία ζύμη. Αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη την βάζουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Εκτέλεση για την γέμιση

Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, τα αυγά χτυπημένα, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομογενές και το βάζουμε στην άκρη.

Εκτέλεση για την γαλατόπιτα

Αφού έχει περάσει η μισή ώρα παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 10 φύλλα. Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο αλείφουμε κάθε φορά ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο. Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.

Αλείφουμε το φύλλο μας με λιωμένο βούτυρο και ηλιέλαιο. Διπλώνουμε το φύλλο γύρω γύρω και προσθέτουμε την γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Βάζουμε από πάνω ακόμη ένα φύλλο. Ψήνουμε την γαλατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 50 λεπτά.

Tips για την Αλμυρη γαλατόπιτα

Για το άνοιγμα των φύλλων χρησιμοποιήσαμε νισεστέ.

αλμυρή_γαλατόπιτα_ αλμυρή_γαλατόπιτα_ αλμυρή_γαλατόπιτα_

Η συνταγή είναι της φίλης μας Βάγια Τσιρούδη

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Τί θα μαγειρέψω (πάλι) σήμερα;

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

 

Close