Συνταγή για αφράτο φουσκωτό κέικ χωρίς ζάχαρη και γλυκαντικά και χωρίς γλουτένη με γεύση βανίλια και σοκολάτα για το πρωινό όλης της οικογένειας.
Υλικά:
- λαδι καρύδας 1 κούπα
- Γιαούρτι στραγγιστό 3 κουταλιές της σούπας 2%
- βανίλια 1 κουταλάκι του γλυκού
- αυγα 3
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 μέτρια πορτοκάλια
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 2 μέτρια πορτοκάλια
- σοδα 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- αλατι 1 πρέζα
- αλεύρι αμυγδάλου 1.5 κούπα
- αλευρι 1.5 κούπα μπανάνας
- κάρδαμο 1 πρέζα σε σκόνη
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
- κακαο 1-2 κουταλιές της σούπας σε σκόνη
Συνταγή για gluten free κέικ με γεύση βανίλια σοκολάτα, χωρίς ζάχαρη και χωρίς κανένα άλλο γλυκαντικό. Ένα νόστιμο, φουσκωτό και ελαφρύ κέικ κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους, γιατί τα νόστιμα πράγματα δεν είναι ανάγκη να μας κάνουν κακό.
Μπορεί να μην μπορούμε να καταναλώσουμε γλουτένη και να έχουμε κόψει τη ζάχαρη, μπορεί να μην θέλουμε να δίνουμε στα παιδιά μας στέβια αφού δεν τους κάνει καλό, όμως μπορούμε να φτιάξουμε αρωματικά, φουσκωτά και μέσα στη νοστιμιά κέικ με σοκολάτα και βανίλια. Φτιάξτε το και θα μας θυμηθείτε.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το gluten free κέικ πορτοκαλιού :

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη το λάδι καρύδας με το στραγγιστό γιαούρτι. Προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε. Βάζουμε τα αυγά ένα ένα. Κάθε φορά που ενσωματώνεται το ένα αυγό, προσθέτουμε το άλλο. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού αλλά κρατάμε λίγο χυμό για να διαλύσουμε μέσα τη μαγειρική σόδα.
Προσθέτουμε στο μείγμα 1 πρέζα αλάτι και κοσκινίζουμε το αλεύρι αμυγδάλου και το αλεύρι μπανάνας. Προσθέτουμε στα άλευρα το κάρδαμο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Σιγά σιγά κοσκινίζουμε τα στερεά πάνω από τα υγρά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
Σοκολατόπιτα χωρίς γλουτένη του Παναγιώτη Παπαδάκη
Λίγο πριν τελειώσουν τα στερεά, αφαιρούμε το 1/4 του μείγματος σε ένα άλλο μπολ. Στο δεύτερο μπολ προσθέτουμε το κακάο και στο υπόλοιπο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε και τα δύο μείγματα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το λευκό μείγμα σε μία φόρμα για κέικ 22 εκατοστών λαδωμένη και αλευρωμένη. Από πάνω βάζουμε το σοκολατένιο μείγμα και με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε λίγο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου.

Tips
Εμείς δεν βάλαμε κάποιο γλυκαντικό αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε στέβια, ζάχαρη καρύδας κλπ. Αντί για λάδι καρύδας μπορούμε να βάλουμε όποιο σπορέλαιο έχουμε. Τη μαγειρική σόδα μπορούμε να την διαλύσουμε και σε κονιάκ.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Louisa Kotrozou
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr