γλυκό-του-κουταλιού-φιστίκι-συνταγή-

Γλυκό του κουταλιού φιστίκι. Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού φιστίκια με πράσινα, τρυφερά φιστίκια Αιγίνης.

Αν έχετε επισκεφθεί την Αίγινα, τότε σίγουρα έχετε δοκιμάσει γλυκό του κουταλιού φιστίκι. Με τρυφερά, τραγανά φιστίκια Αιγίνης, που δεν είχαν προλάβει να “γίνουν” και έντονο άρωμα μαστίχας. Λοιπόν αυτό το γλυκό του κουταλιού που είναι σήμα κατατεθέν για την Αίγινα αλλά και την Χίο, σήμερα θα το φτιάξουμε στις πόλεις μας.

Με όλα τα παραδοσιακά μυστικά του με μία γεύση, ένα άρωμα και μία υφή που μας ταξιδεύει στην όμορφη Αίγινα και λίγο…πίσω στον χρόνο. Είναι ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού που αξίζει να το δοκιμάσετε και δεν θα το αλλάζετε με κανένα άλλο!

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το γλυκό του κουταλιού φιστίκι:

γλυκό-του-κουταλιού-φιστίκι-συνταγή-

Παλιά η παρασκευή του γλυκού, ήταν μεγάλο κοινωνικό γεγονός  καθώς απαιτεί 3 ημέρες και οι γυναίκες μαζευόντουσαν να βοηθήσουν η μια την άλλη.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, τα κοφίνια λιγόστευαν καθώς κάπου στο 2000 οι φιστικιές αρχίσαν να μη δίνουν πια πολλούς καρπούς ως που φθάσαμε να εισάγουμε φιστίκι. Τώρα πια, λίγες κάνουν γλυκό, κάθε μια μόνη μιας που θυσιάζουν λίγα τσάγαλα για αυτή τη δουλειά. 4-5 βαζάκια το πολύ. (σχόλιο από την φίλη μας Pixel Pixy)

Εκτέλεση για το γλυκό του κουταλιού φιστίκι

Αρχικά αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα φιστίκια. Τα πλένουμε σε πολύ νερό στο οποίο προηγουμένως έχουμε προσθέσει το ξύδι. Κάνουμε το πρώτο απόβρασμα, δηλαδή σε νερό που βράζει προσθέτουμε τα φιστίκια και τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.

Έπειτα ξεπλένουμε με παγωμένο νερό. Στο μεταξύ έχουμε διαλύσει μία γαλαζόπετρα στο μέγεθος ενός ρεβιθιού σε κρύο νερό. Προσθέτουμε τα φιστίκια και τα αφήνουμε στο μείγμα με την γαλαζόπετρα για κάποιες ώρες. Έπειτα πλένουμε τα φιστίκια πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό.

Στην συνέχεια κάνουμε ακόμη δύο αποβράσματα με τον ίδιο τρόπο που κάναμε το πρώτο. Διαλύουμε το ξινό σε αρκετό νερό και προσθέτουμε τα φιστίκια στο μείγμα με το ξινό. Τα αφήνουμε εκεί για περίπου 1 τέταρτο. Σε αυτήν την φάση βγάζουμε τα φλούδια από τα τρυφερά, πράσινα φιστίκια Αιγίνης.

Δείτε ακόμα Γλυκό του κουταλιού με άνθη εσπεριδοειδών

Βυθίζουμε τα χέρια μας σε ένα μπολ και τρίβουμε το κάθε φιστίκι ελαφριά στις παλάμες μας πολλές φορές. Ξεπλένουμε πολλές φορές μέχρι που να μην υπάρχει καθόλου φλούδα. Στην συνέχεια τρυπάμε τα φιστίκια με οδοντογλυφίδα από το κοτσάνι και προς τα κάτω.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη και το νερό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός και διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε τα φιστίκια. Ξαφρίζουμε το γλυκό μας και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.

Βάζουμε το γλυκό μας στην άκρη και την επόμενη μέρα το ξαναβράζουμε για 5-7 λεπτά. Αρωματίζουμε με μαστίχα σε σκόνη την οποία την έχουμε βάλει στα αποστειρωμένα μας βάζα και μοιράζουμε το γλυκό στα βάζα.

Tips για το Γλυκό του κουταλιού φιστίκι

Πρέπει να δέσει σωστά το σιρόπι και τα φιστίκια να αφήσουν τα νερά τους. Η γαλαζόπετρα είναι προαιρετική.

γλυκό-του-κουταλιού-φιστίκι-συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Maria Xatzhstamatioy

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close