Σήμερα θα σας φτιάξουμε ένα λαχταριστό γλυκάκι που θα σας ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις. Γλυκό του κουταλιού με αγριόσυκα, βγαλμένο από τα τεφτέρια των παλιών νοικοκυρών.
Το γλυκό του κουταλιού συκαλάκι είναι τέλειο. Το γλυκό του κουταλιού με αγριόσυκα όμως είναι άλλο πράγμα. Σήμερα λοιπόν σας βρήκαμε μία εύκολη και λαχταριστή συνταγή για γλυκό του κουταλιού με αγριόσυκα. Τα γλυκά του κουταλιού στην Ελλάδα είναι αρκετά δημοφιλή.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού βερίκοκο
Και σας έχουμε και πρόταση σερβιρίσματος! Μπορείτε να το απολαύσετε με στραγγιστό γιαούρτι. Δημιουργεί τις τέλειες γευστικές αντιθέσεις και είναι ό,τι πρέπει για επιδόρπιο φτιαγμένο από τα χεράκια σας. Ακόμη να το δοκιμάσετε;
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το γλυκό του κουταλιού με αγριόσυκα:
Εκτέλεση για το γλυκό του κουταλιού με αγριόσυκα
Αρχικά καθαρίζουμε τα σύκα κόβοντας λίγο τα κοτσανάκια τους από πάνω. Με ένα μυτερό μαχαίρι κόβουμε κάνοντας μία μικρή τρύπα και από την κάτω πλευρά τους. Συνεχίζουμε πλένοντας τα πολύ καλά. Βράζουμε τα σύκα 3 φορές και τα αφήνουμε 10 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Μετά από κάθε βράσιμο τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Μετά το δεύτερο βράσιμο διαλύουμε 1 κομμάτι γαλαζόπετρας μέσα σε κρύο νερό. Προσθέτουμε στο μείγμα τα σύκα και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα εκεί. Έπειτα τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βράζουμε για τρίτη φορά.
Στην συνέχεια με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε το σύκο και πιέζουμε με προσοχή να βγει το νερό. Τα βάζουμε σε μία πετσέτα για αρκετές ώρες, γιατί θέλουμε να στραγγίξουν πολύ καλά. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και το ξινό.
Δείτε ακόμα Γλυκό του κουταλιού φιστίκι
Μόλις πάρει μία βράση, περιμένουμε άλλα 10 λεπτά και προσθέτουμε έπειτα μέσα τα σύκα. Αφού πρώτα έχουμε βάλει σε κάποια από αυτά καρφάκια από γαρίφαλο. Βράζουμε το γλυκό για 20 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε για 12 ώρες στην άκρη.
Την άλλη μέρα ρίχνουμε τη γλυκόζη, τον χυμό λεμονιού, τις βανίλιες και τα αμύγδαλα και τα ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Έπειτα αφού έχουμε αποστειρώσει βάζα με καπάκι, μοιράζουμε στα βάζα το γλυκό, κλείνουμε καλά και τα γυρνάμε ανάποδα, μέχρι να κρυώσει το γλυκό καλά.
Tips για το γλυκό του κουταλιού με αγριόσυκα
Τα αμύγδαλα είναι προαιρετικά και τόσο το γαρίφαλο όσο και η κανέλα είναι στην αρεσκεία μας, πόσο θα βάλουμε από αυτά. Τα γαρίφαλα είναι προαιρετικά. Βάζουμε το ζεστό γλυκό σε ζεστό βάζο. Δεν έχει σημασία η ποσότητα του νερού για να διαλύσουμε την γαλαζόπετρα.
Αρκεί να διαλυθεί. Την γαλαζόπετρα την βρίσκουμε στα φυτώρια. υπάρχουν 3 τρόποι να φτιάξουμε τα σύκα. Να καθαριστούν σε λωρίδες, να καθαριστούν ολόκληρα ή να μείνουν ως έχει, όπως το φτιάξαμε εμείς.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Λένα Χριστοπούλου
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr