κεφτεδάκια-μακάλο-συνταγή-

Κεφτεδάκια Μακάλο: Η παραδοσιακή συνταγή από τη Φλώρινα

Συνταγή για κεφτεδάκια σουτ μακάλο - Η αυθεντική παραδοσιακή από τη Φλώρινα με όλα τα μυστικά και συμβουλές για να μην σβολιάσει το αλεύρι

Υλικά:

Για το τηγάνισμα:

Για τη λευκή σάλτσα μακάλο:

Τα κεφτεδάκια σουτ μακάλο είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Φλώρινα για κεφτέδες σε λευκή σάλτσα  που φτιάχνεται με βάση το λάδι όπου προηγουμένως έχει τηγανιστεί το κρέας. Συνήθως χρησιμοποιείται ζωμός από κοτόπουλο, ενώ οι παλαιότεροι λένε ότι η πιο πλούσια εκδοχή γίνεται με ζωμό λαγού. Η πεντανόστιμη αυτή πηχτή σάλτσα φτιάχνεται  με σκόρδο, αλεύρι και ζωμό (συχνά κοτόπουλου). Επίσης υπάρχει και η  κόκκινη εκδοχή της με πάπρικα  και  κόκκινο πιπέρι.

Πρόκειται για σάλτσα που φτιάχνεται με βάση το λάδι όπου προηγουμένως έχει τηγανιστεί το κρέας. Συνήθως χρησιμοποιείται για κεφτέδες ή κοτόπουλο, ενώ οι παλαιότεροι λένε ότι η πιο πλούσια εκδοχή γίνεται με ζωμό λαγού. Η σάλτσα δημιουργείται με σκόρδο, αλεύρι και ζωμό (συχνά κοτόπουλου). Αν και συνηθίζεται κόκκινη λόγω πάπρικας ή κόκκινου πιπεριού, πολλοί την προτιμούν και στη λευκή εκδοχή χωρίς μπαχαρικά που δίνουν χρώμα.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση για τα Κεφτεδάκια Μακάλο παρακάτω:

κεφτεδάκια-μακάλο-συνταγή-

Εκτέλεση βήμα προς βήμα για τους κεφτέδες

Προσθέτουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε στο ψυγείο καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη για ένα βράδυ. Τοποθετούμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει.

Πλάθουμε τον κιμά σε μικρά μπαλάκια (20-25 γραμμάρια το κάθε ένα) και τα περνάμε από το αλεύρι. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αφαιρούμε και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να φύγει το περιττό λάδι.

Για τη λευκή σάλτσα μακάλο

Αδειάζουμε σχεδόν όλο το ελαιόλαδο που τηγανίστηκαν οι κεφτέδες. Κρατάμε στο τηγάνι 6 κ.σ. ελαιόλαδο. Έπειτα προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα σκόρδα και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα ασταμάτητα για να μην σβολιάσει.

Μόλις αρχίσει παίρνει ξανθό χρώμα προσθέτουμε τον ζωμό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μερικά λεπτά και αν η σάλτσα φαίνεται πολύ πηχτή αραιώνουμε με λίγο ακόμη ζωμό. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε. Προαιρετικά προσθέτουμε και μπούκοβο. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Τι να προσέξεις στη σάλτσα

Το κρίσιμο σημείο είναι η στιγμή που θα ρίξεις τον ζωμό. Αν είναι πολύ κρύος, το αλεύρι μπορεί να σβολιάσει. Για να το αποφύγεις, φρόντισε ο ζωμός να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Προετοιμασία του κιμά

Για αφράτα και νόστιμα κεφτεδάκια, το μυστικό κρύβεται στη βρώμη και στο νερό. Η βρώμη φουσκώνει και δίνει ανάλαφρη υφή, ενώ ο χρόνος ξεκούρασης στο ψυγείο βοηθάει τόσο στο δέσιμο όσο και στην ανάδειξη των αρωμάτων. Ιδανικά άφησε το μείγμα για ένα βράδυ στο ψυγείο. Αν δεν υπάρχει χρόνος, άφησέ το τουλάχιστον 1 ώρα. Σε περίπτωση βιασύνης, μούσκεψε και στράγγισε τη βρώμη πριν την προσθέσεις, ώστε να έχεις παρόμοιο αποτέλεσμα. Αντί για κέτσαπ μπορούμε να βάλουμε πελτέ ντομάτας.

κεφτεδάκια-μακάλο-συνταγή-

Από τη φίλη μας Souki Simeonidou

Άλλες συνταγές για κεφτεδάκια που θα λατρέψεις:

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr