Συνταγή για κοκκινιστό μοσχάρι με χοντρό μακαρόνι της γιαγιάς για το μεσημεριανό όλης της οικογένειας αλλά και το Κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά:
- μακαρονια 500 γραμμάρια Νο2
- κρεμμυδι 2 ψιλοκομμένα
- κανελά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- μπαχάρι 5-6 κόκκους
- πάπρικα 2 κουταλιές της σούπας
- πελτές ντομάτας 1μιση κουταλιά της σούπας
- ξύδι 2 κουταλιές της σούπας
- νερό 150-200 ml
- ελαιολαδο 1-2 σφηνάκια
- πιπέρι Κατά βούληση
- Μοσχάρι 1 κιλό (κιλότο ή χτένι) σε μερίδες
- σκορδο 2 σκελίδες τριμμένες
- γαρίφαλο 4-5
- κύμινο 1/4 κουταλάκι του γλυκού
- Καπνιστή πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
- κρασι 150 ml κόκκινο
- ντοματα 400 γραμμάρια τριμμένες
- ζαχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
Για το σερβίρισμα:
- κεφαλοτύρι Κατά βούληση τριμμένο
Σήμερα θα φτιάξουμε ένα φαγητό σκέτο λουκούμι. Κοκκινιστό μοσχάρι με μπαχαρικά και φρέσκια ντομάτας συνοδευόμενο με χοντρό μακαρόνι, που εγκλωβίζει όλη την σάλτσα και την γεύση στο εσωτερικό του. Ένα μερακλήδικο φαγητό για τους καλοφαγάδες, με την αυθεντική συνταγή της γιαγιάς από την Κέρκυρα για το μεσημεριανό όλης της οικογένειας αλλά και το Κυριακάτικο τραπέζι.
Ωραίες οι μοντέρνες συνταγές με τα ξεχωριστά και πρωτότυπα υλικά αλλά και την όμορφη εμφάνιση, αλλά σαν το κλασικό δεν έχει. Σήμερα λοιπόν θα σου δείξουμε πως μπορείς να φτιάξεις μία μερακλήδικη μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι και κοκκινιστό μοσχάρι για να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει. Με πλούσια γεύση και άρωμα, το σπίτι θα μοσχοβολήσει γιαγιά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το κοκκινιστό μοσχάρι με χοντρό μακαρόνι της γιαγιάς:
Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Αρχικά πασπαλίζουμε το μοσχάρι κομμένο σε μικρότερα κομμάτια με αλάτι και πιπέρι. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι από όλες τις πλευρές για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα πιάτο και στην ίδια κατσαρόλα συνεχίζουμε να σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το κύμινο, την καπνιστή και την γλυκιά πάπρικα και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει να αρπάζει ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με μία ξύλινη κουτάλα. Ξαναρίχνουμε στη κατσαρόλα το μοσχάρι με τα ζουμιά του και ανακατεύουμε λίγο. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί κι έπειτα με το ξύδι και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε το μοσχάρι να βράσει με το καπάκι κλειστό μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 με 1μιση ώρα. Έπειτα γεμίζουμε μία κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και βάζουμε το νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε 35 γραμμάρια αλάτι και ρίχνουμε τα μακαρόνια.
Ανακατεύουμε με μία πιρούνα και βράζουμε όσο αναφέρει η συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ραντίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με την σάλτσα και το μοσχαράκι και πασπαλισμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Άλλες συνταγές για μοσχάρι που θα λατρέψεις:
- Σκιουφιχτά με μοσχάρι – Η κρητική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις
- Μοσχαρίσιο συκώτι στο τηγάνι με κρεμμύδια
- Κερκυραϊκή Παστιτσάδα με χοντρό μακαρόνι και μοσχάρι
Η φωτογραφία είναι της φίλης μας Maria Chatzisimou
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr