Συνταγή για κολυβόζουμο που συνήθως το φτιάχνουμε στα μνημόσυνα αλλά και την Μεγάλη Παρασκευή. Είναι αλάδωτο και νηστίσιμο και είναι ιδανικό για κάθε περίοδο νηστείας που γίνεται ανάρπαστο στη Σάμο. Από τη φίλη μας Gogo Samiou.
- σιτάρι 200 γραμμάρια
- αλατι 1 κουταλιά του γλυκού
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κούπα του νες καφέ καβουρδισμένο
- ζαχαρη 1 κούπα του νες καφέ
- ταχίνι 450 γραμμάρια
- καρυδια 1 κούπα καβουρδισμένα
- κανελά 1 κουτάλια σούπας
- νερό 2 λίτρα και μια κούπα παραπάνω
Υλικά
- κανελά Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Πως να φτιάξετε Σταρόζουμο
Το κολυβόζουμο είναι ένα γλυκό νηστίσιμο και αλάδωτο που το προτείνουμε για κάθε περίοδο νηστείας, πόσο μάλλον για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη Μεγάλη Παρασκευή που πολλοί νηστεύουν και από το λάδι. Πάμε να δούμε αναλυτικά την συνταγή.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το κολυβόζουμο για τη Μεγάλη Παρασκευή:
Τοπικό της Σάμου, σε άλλα νησιά το λένε κολυβόζουμο!!!!
Συνήθως το φτιάχνουμε στα μνημόσυνα και μοιράζουμε στα σπίτια ,και το τρώμε και τη μεγάλη Παρασκευή πού είναι η μέρα αλάδωτη και γενικά ημέρες νηστείας!!!
Εκτέλεση για το κολυβόζουμο για τη Μεγάλη Παρασκευή
Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε από βραδύς σε 2 λίτρα ζεστό νερό να φουσκώσει. Την επόμενη το βράζουμε με το ίδιο νερό μέχρι να σκάσει το σιτάρι.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να γίνει και να ανοίξει το σταράκι, όταν γίνει ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά!!! Σε μια άλλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα.
Στη συνέχεια καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς στο φούρνο και τους κόβουμε στο μπλέντερ, όχι πολύ λεπτά!! Αφήνουμε μερικά κομμάτια να τα νιώθουμε στο στόμα!!!!
Κόλλυβα κυκλαδίτικα
Παίρνουμε ζουμί με μια βαθιά κουτάλα και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτοντας του λίγο λίγο το ζουμί του σιταριού προσέχοντας να μη σβολιάσει μέχρι το αλεύρι να γίνει μια κρέμα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση και προσθέτουμε το αλεύρι.
Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να γίνει μια ελαφριά κρέμα. Βάζουμε το ταχίνι σε ένα βαθύ σκεύος. Το αραιώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά την μια κούπα νεράκι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αραιή κρέμα.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε λίγο λίγο στην κατσαρόλα να ενσωματωθεί με τα άλλα υλικά, ανακατεύοντας ζωηρά. Αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα μέσα στην κρέμα. Σερβίρουμε σε μπολάκια την κρέμα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα.
Tips για το κολυβόζουμο για τη Μεγάλη Παρασκευή
Αν σας αρέσει περισσότερο γλυκό δοκιμάζετε και μπορείτε να ρίξετε μερικές κουταλιές ζάχαρη ακόμα!!! Τα υλικά πρέπει να είναι μετρημένα σωστά!!! Το νερό το μετράμε με 1 μεγάλο μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού. Μπορούμε να το φτιάξουμε και στη χύτρα.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες