Συνταγή για λαχανοντολμά της τεμπέλας στη φόρμα του κέικ. Η πιο εύκολη και πετυχημένη συνταγή για αρχάριες.
Υλικά:
- λαχανο 1 αφράτο λάχανο (περίπου 2,5 κιλά)
Για τη γέμιση:
Για τη κρέμα αυγολέμονο:
- αυγα 2
- λεμονι Χυμός από 2
- κορν φλαουρ 1 κουταλάκι του γλυκού
Οι λαχανοντολμάδες συγκαταλέγονται στις μπελαλίδικες συνταγές κι αν τώρα ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μαγειρική είναι λογικό να τους φοβάσαι. Μία τέλεια λύση λοιπόν είναι ο λαχανοντολμάς της τεμπέλας στη φόρμα του κέικ με όλα τα υλικά και την νοστιμιά των λαχανοντολμάδων χωρίς την κούραση του να κάθεσαι και να γεμίζεις ένα ένα τα φύλλα. Δοκίμασέ τον.
Νόστιμος λαχανοντολμάς με πηχτή κρέμα αυγολέμονο στη φόρμα του κέικ για όλη την οικογένεια. Η πιο εύκολη αρχή για να ξεκινήσεις να φτιάχνεις λαχανοντολμάδες, με σίγουρη επιτυχία και πλούσια γεύση. Τώρα που θα ξεκινήσει το λάχανο να κυκλοφορεί και πάλι στην αγορά, αυτός ο λαχανοντολμάς για όλη την οικογένεια δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τον λαχανοντολμά της τεμπέλας:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νεράκι, λίγο πιο πάνω από τη μέση, και το αφήνουμε σχεδόν να έρθει σε σημείο βρασμού. Αφού έχουμε αφαιρέσει τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και όσο μπορούμε το κοτσάνι, το βάζουμε ανάποδα μέσα στην κατσαρόλα, με το κοτσάνι προς τα πάνω. Έπειτα, το ζεματάμε ίσα-ίσα να μαλακώσουν τα φύλλα, τα βγάζουμε ένα-ένα με το πιρούνι και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα σουρωτήρι.

Ετοιμάζουμε και τη γέμιση: τσιγαρίζουμε καλά το κρεμμύδι ώσπου να μαλακώσει, ρίχνουμε τον κιμά τον οποίο σοτάρουμε. Έπειτα προσθέτουμε τον μαϊντανό, το ρυζάκι, αλατάκι και πιπέρι. Βάζουμε κι ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό για να έχει υγρασία, ώστε να μην είναι στεγνή η γέμιση.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο στο σκεύος που θα στρώσουμε τα φύλλα. Κόβουμε το σκληρό μέρος του λάχανου και στρώνουμε στον πάτο της γάστρας ή της φόρμας (για κέικ) φύλλο, ώστε να εξέχει από τα τοιχώματα της γάστρας (φαίνεται και στις φωτογραφίες).
Η πρώτη στρώση στον πάτο γίνεται με δύο φύλλα. Αλατίζουμε τα φύλλα και στρώνουμε το 1/3 της γέμισης σε όλη την επιφάνεια. Έπειτα καλύπτουμε με μία στρώση φύλλων. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση, ανάλογα με το βάθος του σκεύους μας. Στο τέλος καλύπτουμε πάλι με δύο φύλλα και μαζεύουμε προς τα μέσα αυτά που περίσσευαν.

Βάζουμε νεράκι από αυτό που ζεματίσαμε το λάχανο, τόσο ώστε να φαίνεται στα τοιχώματα της γάστρας, αλλά να μην καλύπτει τον λαχανοντολμά (φαίνεται και στις φωτογραφίες). Σκεπάζουμε με το καπάκι· αν δεν έχουμε, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και κλείνουμε καλά με αλουμινόχαρτο (πάνω από τη λαδόκολλα).
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά χωρίς καπάκι. Παίρνουμε από τη γάστρα 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό και τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι να κρυώσει.

Χτυπάμε (εγώ το κάνω στη φραπιέρα) το ασπράδι των αυγών να γίνει μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και, αφού χτυπήσουμε καλά, προσθέτουμε τα λεμόνια. Αυτό το μείγμα το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με τον ζωμό από τον λαχανοντολμά, προσθέτουμε και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει κρέμα.
Το αφήνουμε να κρυώσει 20 λεπτά και το κόβουμε σαν τούρτα, πρώτα στα 4 τριγωνικά κομμάτια και έπειτα το καθένα στη μέση. Βγαίνουν αυτούσια, χωρίς να χαλάει το κομμάτι. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Χρήσιμες συμβουλές
Προσοχή: ο ζωμός που θα γίνει το αυγολέμονο πρέπει να κρυώσει καλά, για να μην “κόψει” το αυγό!
Άλλες συνταγές για λαχανοντολμάδες που θα λατρέψεις:
- Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες με σάλτσα γιαουρτιού
- Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο με κουρκουμά
- Λαχανοντολμάδες στη γάστρα
Η συνταγή είναι της φίλης μας Stella Emmanouil
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr