Συνταγή για τραγανά μικίκια. Οι λουκουμάδες που φτιάχνονται στη Θράκη με μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι με όλα τα μυστικά τους για σίγουρη επιτυχία.
Υλικά:
- νερό 420 ml χλιαρό
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι (8–9 γραμμάρια)
- ζαχαρη 50 γραμμάρια
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γραμμάρια
Για το τηγάνισμα:
- σπορέλαιο 1/2 κούπα περίπου
Για το σερβίρισμα :
Συνταγή για τραγανά απέξω και αφράτα από μέσα μικίκια. Χρυσαφένιοι λουκουμάδες με την Παραδοσιακή Θρακιώτικη συνταγή, που σερβίρονται με αγνό μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι. Ένα γλυκό για όλη την οικογένεια με αγνά υλικά.
Θέλετε ένα παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται με υλικά που όλοι έχουμε στα ντουλάπια μας; Τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τα τραγανά και χρυσαφένια μικίκια. Οι λουκουμάδες από τον Έβρο και την Θράκη που σερβίρονται με μέλι, σουσάμι κι αν θέλετε και κανέλα από το τετράδιο της γιαγιάς.

Εκτέλεση
Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και στο τέλος το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε έναν παχύρρευστο χυλό. Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε τα χέρια μας σε νερό, παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης, ανοίγουμε τρυπούλα με τον αντίχειρα και ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Λουκουμάδες παραλίας στο air fryer του Γιώργου Ζώλη
Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τους βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουμε τα πολλά λάδια. Σερβίρουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι, αν θέλουμε.
Διατροφική Αξία (ανά 1 μερίδα – 3 μικίκια με μέλι)
Υδατάνθρακες: 170 kcal Καλά λιπαρά και ασβέστιο: 30 kcal Θερμίδες: 355 kcal ανά 3 κομμάτια

Η συνταγή είναι της φίλης μας Μαρινα Μισαηλιδου
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr