Συνταγή για καλοκαιρινό αλμυρό κέικ με μελιτζάνες και τυριά που λιώνουν από τον Γιώργο Ζώλη. Αφράτο και νόστιμο.
Υλικά:
- μελιτζάνα 3
- πιπεριά 3 κόκκινες
- πιπεριά 1 κίτρινη
- ελαιολαδο 100 ml
- σκορδο 4 σκελίδες
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- Καπνιστή πάπρικα 1 κουταλιά της σούπας
- φρυγανιά 100 γραμμάρια τριμμένη
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γραμμάρια
- αυγα 3
- Γάλα φρέσκο 250 ml
- μαιντανος Μισό ματσάκι
- μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού
- παρμεζανα 150 γραμμάρια τριμμένη
- μοτσαρελα 200 γραμμάρια
- ντοματα 1 σε φέτες
Καλοκαιρινό αλμυρό κέικ με μελιτζάνες, τώρα που έφτασε η εποχή τους μας ετοίμασε ο Γιώργος Ζώλης κι εμείς φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην το δοκιμάσουμε. Είναι ένα αφράτο αλμυρό κέικ με μοτσαρέλα και παρμεζάνα που μπορούμε να απολαύσουμε τόσο για σνακ όσο και για βραδινό, αφού είναι χορταστικό και πλούσιο σε γεύση.
Υπάρχουν πολλές συνταγές για αλμυρά κέικ αλλά το συγκεκριμένο ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Το συγκεκριμένο αλμυρό κέικ δεν έχει αλλαντικά. Έχει μελιτζάνες που αυτήν την εποχή είναι γλύκισμα και τυριά που λιώνουν.
Το συγκεκριμένο αλμυρό κέικ είναι τόσο νόστιμο που τα παιδιά θα δοκιμάσουν τις μελιτζάνες ακόμη κι αν είναι δύσκολα στο φαγητό. Όπως και με τις περισσότερες συνταγές που μοιραζόμαστε μαζί σας, η συγκεκριμένη μπορεί να γίνει και με άλλα τυριά εκτός από παρμεζάνα και μοτσαρέλα και φυσικά μπορείτε να προσθέσετε κι αλλαντικά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το νόστιμο αλμυρό κέικ με μελιτζάνες:

Recipe ingredients
3 eggplants 3 red peppers 1 yellow pepper 100g olive oil 4 cloves garlic
Salt – pepper 1 tbsp smoked paprika 100g breadcrumbs 100g flour 3 eggs
250g milk Half a bunch of parsley 2 tbsp baking powder 150g parmesan or gruyere
200g mozzarella or other melting cheese 1 tomato, sliced 2 oblong cake tins 28X12 Bake for 1 hour, 180 degrees up and down, low rack position
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε 2 λίτρα νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί τελείως το αλάτι έτσι ώστε να βάλουμε τις μελιτζάνες να ξεπικρίσουν. Έπειτα καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες κι έπειτα σε κυβάκια.

Βάζουμε τις μελιτζάνες στο αλατόνερο για να ξεπικρίσουν. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και ψιλοκόβουμε το σκόρδο μέσα στο ελαιόλαδο. Βάζουμε το τηγάνι στο μάτι χωρίς να ανάψουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τις πιπεριές κομμένες σε ροδέλες.
Ανάβουμε την φωτιά και ξεκινάμε να σοτάρουμε τα λαχανικά μας. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Αφού μαραθούν οι πιπεριές προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις οποίες τις είχαμε σουρώσει προηγουμένως από το αλατόνερο και τις έχουμε στραγγίσει με τα χέρια μας όσο γίνεται και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σοτάρουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι για να βοηθήσουμε τα λαχανικά να μαραθούν πιο γρήγορα. Σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά. Μόλις σοταριστούν σβήνουμε την φωτιά. Αφήνουμε τα λαχανικά για λίγο ακόμη πάνω στην εστία και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου χαμηλά.

Σε ένα μπολ βάζουμε το φρέσκο γάλα, τα αυγά και ανακατεύουμε. Βάζουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το μείγμα με τις μελιτζάνες.
Ανακατεύουμε και βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Παίρνουμε δύο φόρμες του κέικ που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε τις λαδόκολλες με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε μία στρώση από το μείγμα σε κάθε φόρμα. Από πάνω βάζουμε μία στρώση παρμεζάνα. Μοιράζουμε στις δύο φόρμες το υπόλοιπο μείγμα της μελιτζάνας. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 20 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε από πάνω τριμμένη μοτσαρέλα και στολίζουμε με φέτα ντομάτας και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει.

Tips
Αντί για παρμεζάνα μπορούμε να βάλουμε γραβιέρα. Αντί για μοτσαρέλα μπορούμε να βάλουμε όποιο τυρί που λιώνει μας αρέσει. Οι πιπεριές είναι προαιρετικές. Το συνολικό ψήσιμο είναι περίπου 1 ώρα.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr