Συνταγή για παραδοσιακά, ζουμερά κοκκινιστά σουτζουκάκια της γιαγιάς με φρέσκια σάλτσα ντομάτας.
Τα σουτζουκάκια της γιαγιάς είναι σίγουρα από τις αγαπημένες μας παιδικές αναμνήσεις. Σήμερα λοιπόν βρήκαμε για εσάς την καλύτερη συνταγή για αφράτα, κοκκινιστά σουτζουκάκια, με δεμένη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, με όλα τα μυστικά της γιαγιάς.
Παραδοσιακά Σουτζουκάκια Σμυρναίικα
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα σουτζουκάκια της γιαγιάς:

Εκτέλεση για τα σουτζουκάκια της γιαγιάς
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο κιμά. Στο μεταξύ έχουμε μουλιάσει το ψωμί στο κρασί και αφού το μουλιάσαμε καλά, το στραγγίζουμε με τα χέρια και το προσθέτουμε κι αυτό στον κιμά, προσπαθώντας να μην έχει σχεδόν καθόλου υγρά.
Στην ίδια λεκάνη προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένη στον τρίφτη, το σκόρδο τριμμένο στο τρίφτη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη, το κύμινο και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο, σκεπασμένο με μία διάφανη μεμβράνη για 1 ώρα.
Έπειτα πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια μέχρι να πάρουν χρώμα. Περνάμε τις ντομάτες για τη σάλτσα από το μούλτι και τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
Μοσχομυριστά σουτζουκάκια με ρύζι!!
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και βράζουμε για λίγη ώρα. Έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη, την γλυκιά πάπρικα, το κρασί και το ζεστό νερό. Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και λίγο πριν γίνει, βάζουμε και τα σουτζουκάκια. Αφήνουμε να πάρει το φαγητό 1-2 βράσεις, μέχρι να δέσει καλά το φαγητό και σερβίρουμε.

Μυστικά για τέλεια σουτζουκάκια της γιαγιας από το daddy-cool.gr
Μυστικά για σουτζουκάκια που βγαίνουν αφράτα, νόστιμα και σωστά δεμένα:
- Κιμάς: μισό–μισό μοσχαρίσιος και χοιρινός. Δίνει ζουμερό αποτέλεσμα.
- Μούλιασμα ψωμιού: μούσκεψε μπαγιάτικο ψωμί σε νερό ή γάλα, στράγγισέ το καλά και βάλε στον κιμά. Κάνει τα σουτζουκάκια αφράτα.
- Σκόρδο + κύμινο: η κλασική υπογραφή. Μην το παρακάνεις, το κύμινο αρκεί να «ακούγεται».
- Ζύμωμα: αρκετό ζύμωμα (10 λεπτά) μέχρι να «δέσει» ο κιμάς. Μετά ξεκούραση στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα.
- Σχήμα: μακρόστενα, όχι πολύ χοντρά για να ψηθούν σωστά.
- Τηγάνισμα/ψήσιμο: ελαφρύ τηγάνισμα σε καυτό λάδι ή ψήσιμο στον φούρνο με λίγο λάδι για πιο ελαφριά εκδοχή.
- Σάλτσα: ντομάτα, λίγο ζάχαρη για την οξύτητα, κανέλα ή μπαχάρι για βάθος. Προαιρετικά μια σταγόνα ξίδι.
Τέλος: βράστα μέσα στη σάλτσα για 15–20 λεπτά. Έτσι παίρνουν άρωμα και μένουν ζουμερά.
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr