Παραδοσιακή Σπανακόπιτα με φέτα και χειροποίητο φύλλο

Παραδοσιακή σπανακόπιτα με φέτα κατσικίσια και χειροποίητο φύλλο για την πίτα. Η πιο νόστιμη παραδοσιακή πίτα από τα χεράκια σας για το οικογενειακό ή επίσημο τραπέζι, αλλά και για να παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο. Δείτε πως θα φτιάξετε το δικό σας φύλλο για την σπανακόπιτα, αλλά μπορείτε και με έτοιμο φύλλο κρούστας!

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το χειροποίητο φύλλο, ανακατέβοντας όλα τα τα υλικά στο κάδο του μίξερ ή σε μπολ και ζυμώνετε για 10 λεπτά, μέχρις η ζύμη να βγει ελαστική και να μη κολλάει στα χέρια. Μοιράζετε σε 8 μπαλάκια,τα βάζετε σε βαθύ πιάτο, τα λαδώνετε και τα σκεπάζετε. Αφήνετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα ανοίξετε.
Πλύνετε και καθαρίστε καλά το σπανάκι. Κόψτε τα φύλλα, τινάξτε τα για να φύγουν τα υγρά και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ ή ακόμα καλύτερα σε λεκάνη. Χοντροκόψτε τα με τα χέρια και τα πασπαλίστε με αλάτι. Αυτό γίνεται για να αναγκάσουμε το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του και να ξεπικρίσει. Τα αφήνουμε για 10 λεπτα και μετά με τα χέρια, τρίβουμε και πιέζουμε τα αλατισμένα φύλλα. Θα διαπιστώσετε ότι θα βγουν πολλά υγρά στο πάτο της λεκάνης. Κρατώντας τα φύλλα με το χέρι χύνουμε τα υγρά και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αν διαπιστώσουμε ότι χρειάζεται. Στο τέλος θα παρατηρήσουμε ότι το σπανάκι έχασε πάνω από τον μισό όγκο του. (Μαζί με τα υγρά θα πρέπει να έφυγε και το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που ρίξαμε αρχικά). Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε στη λεκάνη. Προσθέτουμε και τη φέτα (τριμμένη στο χέρι) στο μείγμα. Αλατοπιπερώνουμε (Στο σπανάκι αρέσει το πιπέρι) και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Λαδώνουμε ένα ταψί 35 εκ. με ένα πινέλο. Απλώστε τρία από τα φύλλα ζύμης, λαδωμένα μεταξύ τους, στον πάτο. Εξασφαλίστε ότι το πιο κάτω φύλλο να απλωθεί πάνω από τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε στο τέλος να γυρίσει προς τα μέσα και να κάνετε το κόρθο δηλ αυτό το δίπλωμα του ζυμαριού στα χείλη στου ταψιού. Απλώστε το 1/3 του μείγματος σπανάκι ομοιόμορφα. Απλώστε το τέταρτο φύλλο, το 2ο τρίτο του μείγματος, μετά το πέμπτο φύλλο και το τελευταίο μέρος του μίγματος. Καλύψτε με τα τρία τελευταία φύλλα (λαδωμένα μεταξύ τους). Μην ισιώστε το πάνω φύλλο. Αλείψτε την επιφάνεια με ½ φλιτζάνι νερό ανακατεμένο με 2 κσ ελαιόλαδο. Χαράξτε την επιφάνεια προς τα κάτω χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι σε οποιοδήποτε σχήμα θέλετε!
Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας, διαιρέστε το πακέτο σε δύο τμήματα, και απλώστε τα μισά στο κάτω μέρος (λαδώνοντας κάθε 3 φύλλα), μετά απλώστε όλο το μείγμα σπανάκι και τελειώστε με τα υπόλοιπα φύλλα, χαράξτε επίσης όπως σας αρέσει. Στο τέλος λαδώνουμε την επιφάνεια και καταβρέχουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Παραδοσιακή Σπανακόπιτα με φέτα και χειροποίητο φύλλο

Παραδοσιακή Σπανακόπιτα με φέτα και χειροποίητο φύλλο

Η συνταγή είναι από την σελίδα στο facebook Mediterranean Cook

Close