Ρόφημα_από_Αφροξυλιά_

Ρόφημα από Αφροξυλιά. Ένα υπέροχο σπιτικό ρόφημα από Αφροξυλιά. Είναι ένα ρόφημα που μπορούμε να το συντηρήσουμε στην κατάψυξη και να το απολαμβάνουμε και τον Χειμώνα και το Καλοκαίρι, αφού μπορούμε να το πιούμε και ζεστό και κρύο.

Ονομάζεται αλλιώς ζαμπούκος ή σαμπούκος αποτελεί ένα βότανο το οποίο πρωταγωνιστεί στο τομέα της βοτανολογίας. Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς πολιτισμούς για την αντιμετώπιση ιώσεων, μολύνσεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος καθώς και για την επούλωση πληγών του δέρματος,ενώ αποτελεί από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φυτά στο τομέα των φαρμάκων.

Ο σαμπούκος είναι από τα φυτά με τα περισσότερα ονόματα. Στο εξωτερικό αποκαλείται Elderberries, το επιστημονικό του όνομα είναι Sabmucus nigra ή αλλιώς Βlack elder, ενώ στη Ελλάδα είναι γνωστό ανά περιοχές με ονομασίες όπως Κουφοξυλιά, Αφροξυλιά αλλά και Ζαμπούκος. Φύεται σε αφθονία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και το φυτό αποτελεί ένα φυλλοβόλο δέντρο, γνωστό και ως Elder, ο πρεσβύτερος.

Δείτε επίσης : Τι είναι η πηκτίνη και πως θα την φτιάξετε (βίντεο)

Η κυριότερη και γνωστή ιδιότητα του σαμπούκου είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Έχει μελετηθεί πολλές φορές για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιιικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, καθιστώντας το ως το κατεξοχήν βότανο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την αντιμετώπιση κρυολογήματος και ίωσης, κατά τους φθνιπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Συνοπτικά φαίνεται πως η χρήση του βοηθά στη

καταπολέμηση μολύνσεωνκαταπολέμηση βήχα, κρυολογήματος και γρίπης
αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας
ταχύτερη ανάρρωση από ιώσεις και μικροβιακές μολύνσεις
μείωση της κατακράτησης υγρών και οιδημάτων

Είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και κάνει καλό και σε μικρούς και σε μεγάλους. Βέβαια πρέπει να ενημερωθείτε για διατροφικές αλλεργίες πριν το απολαύσετε. Είναι πολύ εύκολο και φτιάχνεται με πολλά απλά υλικά και πολύ λίγα υλικά.

Δείτε ακόμα Λικέρ ακακίας

Είναι σίγουρα ένα ρόφημα που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι αφού στην υγεία είναι πολύ ευεργετικό και η γεύση του είναι υπέροχη. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής: 

Εκτέλεση

Στην αρχή πλένουμε μέσα σε μία μικρή λεκάνη τα άνθη Αφροξυλιάς μαζί με το κοτσάνι τους κρατώντας από το κοτσάνι και βουτώντας τα δύο τρείς φορές μέσα στο νερό. Στην συνέχεια τα μεταφέρουμε πάνω σε μία στεγνή πετσέτα. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν και βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.

Αφού περάσουν τα 10 λεπτά, αποσύρουμε το μείγμα μας από την φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα άνθη Αφροξυλιάς, το ξινό και τα λεμόνια. Τα πατάμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα και την βάζουμε στο ψυγείο για 10 μέρες.

Κάθε μέρα ανακατεύουμε από λίγο το μείγμα μας και μετά πίσω ξανά στο ψυγείο. Μετά από τις 10 μέρες, σουρώνουμε το μείγμα με ένα τούλι και μεταφέρουμε τον χυμό σε πλαστικά μπουκάλια. Βάζουμε τα πλαστικά μπουκάλια στην κατάψυξη. Κάθε φορά που θέλουμε να πιούμε, βγάζουμε ένα ένα το μπουκάλι από την κατάψυξη και απολαμβάνουμε.

Tips για Ρόφημα από Αφροξυλιά

Το συγκεκριμένο ρόφημα πίνετε και κρύο και ζεστό. Αν θέλουμε να το πιούμε κρύο προσθέτουμε κρύο νερό, ενώ αν θέλουμε να το πιούμε ζεστό προσθέτουμε ζεστό νερό. Ιδιαίτερη προσοχή διότι υπάρχει και Αφροξυλιά που είναι τοξική. Η τοξική Αφροξυλιά βρωμάει ενώ αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε τα άνθη μας για το ρόφημα, έχει όμορφη μυρωδιά.

Στην κατάψυξη διατηρείται για χρόνια. Αφού τα ανοίξουμε στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 2 μήνες. Αν όμως έχουμε αφαιρέσει ζάχαρη από το σιρόπι, επειδή το θέλουμε λιγότερο γλυκό, το ρόφημα διατηρείται λιγότερο, στο ψυγείο.

Ρόφημα_από_Αφροξυλιά_ Ρόφημα_από_Αφροξυλιά_ Ρόφημα_από_Αφροξυλιά_ Ρόφημα_από_Αφροξυλιά_

Η συνταγή είναι της φίλης μας Ερμιονη Γιαννης Βενιερη

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close