Συνταγή για σαρακοστιανό γιουβέτσι με μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια από τον Γιώργο Ζώλη. Ένα μεσημεριανό για όλη την οικογένεια.
Υλικά:
- κριθαράκι 1 φλυτζάνι μέτριο
- νερό 3 φλυτζάνια
- σάλτσα ντομάτας 200 ml (χυμός)
- ελαιολαδο 100 ml
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- Καπνιστή πάπρικα 1 κουταλιά της σούπας
- κρεμμυδι 2 ξερά
- σκορδο 2 σκελίδες
- πιπεριά 4 διάφορα χρώματα
- καρότο 1 μεγάλο
- μελιτζάνα 1
- κολοκυθάκια 2
- ντοματίνια 20
- μαιντανος Μισό ματσάκι
Συνταγή για Σαρακοστιανό γιουβέτσι με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές για την περίοδο της Σαρακοστής αλλά και κάθε περίοδο νηστείας. Ένα ελαφρύ γιουβέτσι με κριθαράκι, βότανα και μπαχαρικά που θα γεμίσουν το τραπέζι σας με τον πιο νόστιμο τρόπο, από τον Γιώργο Ζώλη.
Το γιουβέτσι, ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αποκτά μια νηστίσιμη εκδοχή γεμάτη γεύση και θρεπτικά συστατικά. Συνδυάζοντας το κριθαράκι με φρέσκα λαχανικά εποχής, όπως μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντοματίνια και πιπεριές, δημιουργούμε ένα πλούσιο και απολαυστικό πιάτο, ιδανικό για τη Σαρακοστή.
Γιουβέτσι θαλασσινών με τυρί – Μια συνταγή για όλα τα γούστα!
Με την προσθήκη αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών, το σαρακοστιανό γιουβέτσι με λαχανικά θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, προσφέροντας μια υγιεινή και χορταστική επιλογή για το νηστίσιμο τραπέζι σας.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση για το Σαρακοστιανό γιουβέτσι με λαχανικά παρακάτω:

Recipe ingredients
1 cup medium Orzo 3 cups water 200g tomato juice 100g olive oil Salt – pepper 1 tbsp smoked paprika
2 onions 2 cloves garlic 4 peppers of various colors 1 large carrot 1 eggplant
2 zucchini 20 cherry tomatoes Half a bunch of parsley Water if needed for boiling the vegetables Vegetables are optional, any you don’t like don’t add them
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο. Θέλουμε να καλύψει όλο τον πάτο του σκεύους. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ψιλοκομμένο καρότο, τα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, τις ψιλοκομμένες χρωματιστές πιπεριές και σοτάρουμε μέχρι να βγουν όλα τα υγρά των λαχανικών.

Προσθέτουμε αλάτι για να βοηθήσουμε τα λαχανικά να μαραθούν πιο γρήγορα. Αφού σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα και σοτάρουμε για άλλα 8-10 λεπτά. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και μετά από 5 λεπτά ανακατεύουμε λίγο.
Σκεπάζουμε ξανά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μετά από 10 λεπτά τα λαχανικά έχουν βγάλει όλη την υγρασία τους και προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα. Επίσης βάζουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε.
Το φαγητό της Παρασκευής: Vegan κριθαράκι με λαχανικά

Ελέγχουμε αν το καρότο μας έχει ψηθεί και προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας. Προσπαθούμε να βγάλουμε την υγρασία από το φαγητό μας, για να μπορέσουμε να τσιγαρίσουμε το κριθαράκι. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον βάζουμε στο φαγητό.
Ανακατεύουμε συχνά και αφού έχει φύγει σχεδόν όλη η υγρασία ρίχνουμε το κριθαράκι. Σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια καυτό νερό. Ανακατεύουμε λίγο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία της μανέστρας, με σκεπασμένο σκεύος.

Μετά από 6 λεπτά ρίχνουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε ελαφρώς. Βάζουμε λίγο επιπλέον μαϊντανό, ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, για να χυλώσει το φαγητό.
Tips
Τα λαχανικά είναι προαιρετικά όποια δεν σας αρέσουν δεν τα βάζετε. Αν μετά το σοτάρισμα για οποιοδήποτε λόγο το φαγητό δεν έχει υγρά, προσθέστε καυτό νερό.

Αναλυτικά η εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr