Συνταγή για άρτο και αρτοκλασία από τη Γκόλφω Νικολού .Μία συνταγή δοκιμασμένη από χιλιάδες ανθρώπους. Μία άψογη παραδοσιακή συνταγή που εκτός από το θρησκευτικό συναίσθημα που μας ξυπνά, είναι και πεντανόστιμη.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- ζαχαρη 125 γρ.
- ηλιέλαιο 100 γρ.
- γλυκάνισος μισό κουταλάκι
- μαχλέπι μισό κουταλάκι
- μαστιχα μισό κουταλάκι
- κανελά 1 κουταλάκι
- βανίλια 1
- Κακουλέ Λίγο
- αλατι 1/4 κουταλάκι
- γαρίφαλο 1 τσιμπιά
- μαστιχα επιπλέον 3 δάκρυα ή σκόνη
- νερό 500 ml χλιαρό
Για την ζύμη
- μελι Λίγο
- ζάχαρη άχνη Κατά βούληση
Για το άλειμμά
Η σημερινή συνταγή είναι υπέροχη και αποφασίσαμε να την μοιραστούμε μαζί σας. Την έχουν δοκιμάσει χιλιάδες άνθρωποι και η επιτυχία της είναι σίγουρη! Στο τέλος του κειμένου υπάρχει βίντεο που θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία. Διαβάστε παρακάτω:
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα 100 γρ. χλιαρού νερού, τη νωπή μαγιά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για την ζύμη
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και το ηλιέλαιο. Σε ένα ξεχωριστό μπολάκι αναμειγνύουμε τον γλυκάνισο, το μαχλέπι, το μισό κουταλάκι μαστίχα την κανέλα, την βανίλια και το κακουλέ. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μείγμα με τον γλυκάνισο στο μείγμα με το αλεύρι.
Δείτε ακόμα Συνταγή για αρτοκλασία: Ο πιο γλυκός άρτος, αφράτος & μυρωδάτος σαν τσουρέκι νηστίσιμο
Στο μπολ βάζουμε επίσης αλάτι, γαρίφαλο και 3 δάκρυα μαστίχας επιπλέον, τα οποία τα έχουμε λιώσει σε γουδί ή λίγη επιπλέον σκόνη μαστίχας. Ανακατεύουμε το μείγμα μας με ένα κουτάλι. Τότε προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα με την νωπή μαγιά και ανακατεύουμε λίγο. Προσθέτουμε τότε επιπλέον 500 ml χλιαρό νερό.
Το νερό το προσθέτουμε σιγά σιγά. Με το χέρι μας θα επεξεργαζόμαστε λίγο το μείγμα μας, για να δούμε πόσο νερό χρειάζεται. Ξεκινάμε το ζύμωμα. Αν έχετε ζυμωτήριο, θα χτυπήσετε τα υλικά της ζύμης εκεί, και η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μπορείτε όμως να ζυμώσετε με το χέρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Αδειάζουμε την ζύμη μας σε ένα μπολ. Την φτιάχνουμε λίγο με το χέρι και την ραντίζουμε με λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει και να ξεκουραστεί στον φούρνο τον οποίο τον έχουμε ανάψει ελάχιστα, το πολύ στους 40 βαθμούς Κελσίου . Βάζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο, βάζουμε την ζύμη μας στον πάγκο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Την ξαναβάζουμε στο μπολ και την σκεπάζουμε αφήνοντάς την για άλλα 45 λεπτά. Αφού περάσουν τα 45 λεπτά, λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και βγάζουμε με τα χέρια την ζύμη από το μπολ βάζοντάς την στον πάγκο. Η ζύμη μας θέλουμε να είναι ελαστική. Ζυμώνουμε για 3 λεπτά. Την ζύμη μας την κάνουμε στρογγυλή.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε το ζυμάρι μας στην μέση. Την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να καλύψει μέχρι την μέση το ταψί. Συνήθως το Καλοκαίρι παίρνει περίπου μία ώρα. Αν χρειαστεί λίγο παραπάνω θα το δούμε. Δεν πρέπει να την αφήνουμε παραπάνω άμα έχει φουσκώσει ήδη γιατί η ζύμη θα μας κάτσει.
Αφού φουσκώσει την ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει χρώμα. Στην συνέχεια την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να πάρει χρώμα. Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αλείφουμε με μέλι, για να κολλάει η ζάχαρη άχνη πάνω.
Βάζουμε την αρτοκλασία πάνω σε σχάρα Προσθέτουμε άχνη σε όλη την αρτοκλασία. Το μέγεθος του ταψιού πρέπει να είναι 34 εκ.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας ΓΚΟΛΦΩ ΝΙΚΟΛΟΥ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες