Τα τσουρέκια της Σαρακοστής. Συνταγή για αφράτα νηστίσιμα τσουρέκια για την Σαρακοστή με ίνες αλλά και το Πάσχα του Παναγιώτη Παπαδάκη.
- αλεύρι για τσουρέκια 100 γραμμάρια
- μαγιά 50 γραμμάρια νωπή
- ζαχαρη 1 κουταλιά της σούπας
- γάλα αμυγδάλου 150 γραμμάρια
Υλικά
- αλεύρι για τσουρέκια 850 γραμμάρια
- ζαχαρη 280 γραμμάρια
- μαργαρίνη 200 γραμμάρια
- γάλα αμυγδάλου 200 γραμμάρια
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 50 γραμμάρια
- βανίλια 2
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι
- μαστιχα 2 γραμμάρια (5 δάκρυα)
- μαχλέπι 1 κουταλάκι του γλυκού
Για τη ζύμη
- γάλα αμυγδάλου Λίγο
- φιλέ αμυγδάλου Κατά βούληση
Για το άλειμμα
Τα σημερινά μας τσουρέκια της Σαρακοστής είναι σκέτος αφρός και με ίνες και είναι ιδανικά για την Σαρακοστή, το Πάσχα αλλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αυτό, διότι μπορεί αυτά τα αφράτα, μυρωδάτα και πεντανόστιμα τσουρέκια να είναι νηστίσιμα, όμως έχουν μία ελαφριά γεύση που μπορεί να θέλουμε να την απολαύσουμε ακόμη και το Πάσχα.
Φυσικά αν είστε vegan ή χορτοφάγοι μπορείτε το Πάσχα να μπείτε στο κλίμα της εποχής χωρίς να πάτε κόντρα στα ήθη και τις αξίες σας. Πεντανόστιμα τσουρέκια της Σαρακοστής με μαστίχα, μαχλέπι, γάλα αμυγδάλου και σπιτικό προζύμι από τον Παναγιώτη Παπαδάκη που θα γίνουν ανάρπαστα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα τσουρέκια της Σαρακοστής:
Δείτε αναλυτικά πως να φτιάξετε τα πιο αφράτα Νηστίσιμα Τσουρέκια με πάρα πολλές ίνες!! – Βήμα βήμα με όλα τα μυστικά. Φτιάξτε τα πιο αφράτα και επαγγελματικά νηστίσιμα τσουρέκια με ίνες που έχετε δοκιμάσει!!
INGREDIENTS
100 g bread flour
50 g fresh yeast
1 tbsp sugar
150 g almond milk
———————————-
850 g bread flour
280 g sugar
200 g margarine
200 g almond milk
50 g orange juice
2 vanilla
Zest from 1 orange
2 g mastic
2 tsp mahlab
————————————
Almond milk
Almond slivers
————————————-
25×35 cm.
GERMAN
ZUTATEN
100 g Brotmehl
50 g frische Hefe
1 EL Zucker
150 g Mandelmilch
———————————- ——————
850 g Brotmehl
280 g Zucker
200 g Margarine
200 g Mandelmilch
50 g Orangensaft
2 Vanille
Schale von 1 Orange
2 g Mastix
2 TL Mahlab
————————————
Mandelmilch
Mandelsplitter
————————————-
25×35 cm.
Εκτέλεση για τα τσουρέκια της Σαρακοστής
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το προζύμι και σε ένα μπολ ρίχνουμε 150 γραμμάρια γάλα αμυγδάλου και σπάμε σε πολύ μικρά κομμάτια 50 γραμμάρια νωπή μαγιά. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως. Προσθέτουμε το 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τα 100 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν όλοι οι σβόλοι.
Κάνουμε τον φούρνο στόφα (ανοίγουμε για 1 λεπτό τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 100 βαθμούς Κελσίου και μετά από 1 λεπτό κλείνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα το προζύμι να ενεργοποιηθεί).
Όσο περιμένουμε να ενεργοποιηθεί το προζύμι παίρνουμε έναν πολυκόφτη και ρίχνουμε 2 γραμμάρια μαστίχα, την μισή ζάχαρη(140 γραμμάρια), 2 βανιλίνες, 2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι και τα σπάμε πολύ καλά να γίνουν τελείως σκόνη. Παίρνουμε το μπολ από το μίξερ και ρίχνουμε τα μυρωδικά.
Δείτε ακόμα Νηστίσιμα τσουρέκια σιροπιαστά
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (140 γραμμάρια), 200 γραμμάρια γάλα αμυγδάλου, το ξύσμα πορτοκαλιού και 50 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι. Προσθέτουμε και το προζύμι και το βάζουμε στο μίξερ για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι για τσουρέκι(425 γραμμάρια)και ανακατεύουμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
Κόβουμε 200 γραμμάρια μαργαρίνη σε κομματάκια και ρίχνουμε ένα ένα μέσα στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα. Αφού ρίξουμε όλη την μαργαρίνη και έχει ενσωματωθεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι για τσουρέκι (425 γραμμάρια)σιγά σιγά. Αφού το ρίξουμε όλο χτυπάμε πολύ καλά σε δυνατή ταχύτητα για 10 με 15 λεπτά.
Μετά από 15 λεπτά κοιτάμε την ζύμη να μην σκίζεται όταν την τραβάμε
Αν σκίζεται συνεχίζουμε να χτυπάμε για ακόμα 5 λεπτά. Βγάζουμε την ζύμη από το μίξερ και αφού την πλάσουμε στον πάγκο σε μια μπάλα την βάζουμε σε ένα μπολ με μεμβράνη. Κάνουμε στόφα τον φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 1/2 ώρα.
Δείτε ακόμα Τσουρέκια με αριάνι
Αφού έχει φουσκώσει κόβουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια των 300 γραμμάρια. Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια σε φυτίλια και τα πλάθουμε σε πλεξούδες. Κάνουμε το πρώτο τσουρέκι και το βάζουμε με μια λαδόκολλα σε ένα πυρέξ 25χ35 εκατοστών.
Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη μέχρι να πλάσουμε και το δεύτερο
Βάζουμε και το δεύτερο ακριβώς δίπλα να είναι στριμωχτά και στην μέση σηκώνουμε την λαδόκολλα για να τα χωρίζει. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με γάλα αμυγδάλου και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά στους 190 βαθμούς Κελσίου. Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα.
Δείτε ακόμα Buchteln – μπουχτέλν γερμανικά τσουρέκια
Τα νηστίσιμα τσουρέκια είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε είναι τόσο νόστιμα με τόσες ίνες που δεν θα ξεχωρίζετε το νηστίσιμο από το κανονικό. Καλή σας επιτυχία!!!
Δείτε την εκτέλεση αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες