Συνταγή για τραγανή τυρόπιτα σουφλέ με φύλλο κρούστας και πλούσια γέμιση από κατσικίσια φέτα. Η τυρόπιτα της γιαγιάς με μόλις 5 υλικά.
Υλικά:
Για τη γέμιση:
- Φέτα κατσικίσια 450 γραμμάρια βαρελίσια
Για το άλειμμα:
- ελαιολαδο 200 ml έξτρα παρθένο
- αυγα 4 μέτρια
- κατσικίσιο γάλα 500 ml
Δοκιμάστε την τυρόπιτα σουφλέ της γιαγιάς με φύλλο κρούστας και πλούσια γέμιση από κατσικίσια φέτα. Μία ελαφρώς πικάντικη τυρόπιτα εξαιτίας της βαρελίσιας φέτας και είναι ακριβώς αυτό το στοιχείο που την κάνει να θυμίζει “χωριό” και να μπορεί να συνοδεύσει όποιο τραπέζι με κρεατικά θέλουμε. Και το καλύτερο; Έχει μόνο 5 υλικά!
Φουσκωτή τυρόπιτα χωρίς φύλλο για το ταπεράκι του σχολείου
Η τυρόπιτα, τα τυροπιτάρια και τα τηγανόψωμα στα χωριά διαφέρουν γευστικά. Επειδή για τη γέμιση χρησιμοποιείται βαρελίσια φέτα, είναι πάντα ελαφρώς πικάντικα, με μία πλούσια και ιδιαίτερη γεύση που μας κάνει να μην μπορούμε να σταματήσουμε μόνο σε ένα κομμάτι.
Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με αυτή τη τυρόπιτα σουφλέ με φύλλο κρούστας. Ελαφρώς πικάντικη εξαιτίας της βαρελίσιας κατσικίσιας φέτας, που θα σας θυμίσει τις τυρόπιτες που τρώτε στα παραδοσιακά ταβερνάκια στα χωριά αλλά και τις πίτες που έφτιαχνε η γιαγιά σας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη τραγανή τυρόπιτα σουφλέ με φύλλο κρούστας και βαρελίσια φέτα:

Εκτέλεση
Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε ένα ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα 3 πρώτα φύλλα, οριζόντια και κάθετα στο ταψί, αφήνοντας να εξέχουν και λαδώνοντάς τα με το ελαιόλαδο, ένα ένα, χρησιμοποιώντας πινέλο.
Στρώνουμε άλλα 3 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντάς τα επίσης. Μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω από τα τσαλακωμένα φύλλα τη βαρελίσια φέτα θρυμματισμένη. Σκεπάζουμε τη φέτα με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και λαδώνουμε καλά τις άκρες.
Τυρόπιτα χωρίς φύλλο με τη μπεσαμέλ που περίσσεψε
Στρώνουμε από πάνω επίσης τσαλακωτά τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας εδώ κι εκεί. Χαράζουμε τη πίτα σε τετράγωνα κομμάτια φτάνοντας έως κάτω. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κατσικίσιο γάλα και περιχύνουμε τη πίτα.
Ψήνουμε τη τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, για 50 λεπτά, στους 150 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδίσει. Αφού ψηθεί, την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr