Συνταγή για γκιουζλεμέδες με φέτα και γιαούρτι και σπιτική ζύμη και το χαρακτηριστικό σχέδιο που φτιάχνουν στη Λέσβο. Το πιο νόστιμο "τυροπιτάρι".
Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γραμμάρια
- νερό 200 - 250 ml χλιαρό (όσο πάρει)
- ξύδι 2 κουταλιές της σούπας
- αλατι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- ελαιολαδο 90 ml
Για τη γέμιση:
- φέτα 500 γραμμάρια
- Γιαούρτι στραγγιστό 3 κουταλιές της σούπας
- αυγα 1
- πιπέρι Κατά βούληση
Συνταγή για γκιουζλεμέδες Λέσβου, γεμισμένοι με φέτα και γιαούρτι και σπιτική ζύμη. Με το χαρακτηριστικό σχέδιο του φακέλου που φτιάχνουν και στη Λέσβο, αυτοί οι γκιουζλεμέδες είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσετε κρεατικά αλλά και για να ολοκληρώσετε το μεσημεριανό τραπέζι.
Γκιουζλεμέδες ή τηγανόψωμα καταπληκτικά !!!!
Οι γκιουζλεμέδες γεμίζονται συνήθως με ντόπια εξαιρετική φέτα ή μυζήθρα και διπλώνονται σε φακελάκια. Είναι τηγανητά τυροπιτάκια της Λέσβου, αρωματισμένα με δυόσμο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα λέμε απλά…τυροπιτάρια, αν και οι δύο συνταγές διαφέρουν λίγο. Πάμε να δούμε τους γκιουζλεμέδες με φέτα και γιαούρτι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους γκιουζλεμέδες με φέτα:

Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό και δουλεύουμε τη ζύμη. Σταματάμε να προσθέτουμε νερό όταν πάρουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Την κάνουμε μία μπάλα και την βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μία πετσέτα για 1 ώρα. Έπειτα ανακατεύουμε την θρυμματισμένη φέτα, το στραγγιστό γιαούρτι, το χτυπημένο αυγό και το πιπέρι.
Τραγανά τυροπιτάρια φούρνου σαν τηγανιτά

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο σχήμα και γεμίζουμε το κάθε φυλλαράκι με λίγη γέμιση. Κλείνουμε σε φακελάκι και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν καλά.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Λένα Χριστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr