vegan-λαχανοντολμάδες-για-τη-νηστεία Χριστουγέννων-συνταγή-

Συνταγή για vegan λαχανοντολμάδες για την νηστεία των Χριστουγέννων.  Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα αγαπημένο χειμερινό φαγητό, αφού το λάχανο βρίσκεται στην εποχή του. Στη γέμιση συνήθως βάζουμε ρύζι, κιμά και μυρωδικά. Τώρα όμως που ξεκίνησε η νηστεία των Χριστουγέννων μπορούμε να τους φτιάξουμε με σόγια και δεμένη σάλτσα για μία vegan και νηστίσιμη εκδοχή που θα λατρέψετε! Μία συνταγή της φίλης μας Theodora Thoma.

Δείτε ακόμα Νηστίσιμα σνίτσελ για την Νηστεία των Χριστουγέννων

Λαχανοντολμάδες με σόγια και δεμένη σάλτσα για κυρίως πιάτο ή και ορεκτικό! Ιδανική συνταγή για λαχανοντολμάδες τόσο για την νηστεία των Χριστουγέννων όσο και για τους vegan ή τους χορτοφάγους. Μπορεί να είναι vegan αλλά γευστικά είναι πολύ καλύτεροι και από τους παραδοσιακούς και γίνονται πανεύκολα.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους vegan λαχανοντολμάδες:

vegan-λαχανοντολμάδες-για-τη-νηστεία Χριστουγέννων-συνταγή-

 

Εκτέλεση για τους vegan λαχανοντολμάδες

Αρχικά καθαρίζουμε το λάχανο και αφαιρούμε με μαχαίρι το κεντρικό κοτσάνι. Στη συνέχεια βυθίζουμε το λάχανο με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Βράζουμε για 20 λεπτά και το αφαιρούμε. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και μουλιάζουμε τη σόγια σε ζεστό νερό για 10 λεπτά.

vegan-λαχανοντολμάδες-για-τη-νηστεία Χριστουγέννων-συνταγή-

Έπειτα τη στραγγίζουμε πολύ καλά και με σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε σησαμέλαιο και το βάζουμε πάνω από μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε τη σόγια και σοτάρουμε. Έπειτα προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, κύμινο, γλυκιά και καπνιστή πάπρικα, σκόνη σκόρδου και σκόνη κρεμμυδιού.

Σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί η σόγια και να πάρει χρώμα και αφού είναι έτοιμη την αφαιρούμε από το τηγάνι και την βάζουμε στην άκρη. Στο ίδιο  τηγάνι προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (από την συνολική ποσότητα ελαιόλαδου).

vegan-λαχανοντολμάδες-για-τη-νηστεία Χριστουγέννων-συνταγή-

Δείτε ακόμα Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο με κουρκουμά

Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Έπειτα βάζουμε και το καρότο. Όταν το κρεμμύδι πάρει λίγο χρώμα προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε σοτάροντας για 1 λεπτό. Έπειτα βάζουμε το νερό, την φρυγανιά, τον ξερό δυόσμο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι περίπου και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και μόλις πιει το νερό του προσθέτουμε τον κιμά σόγιας και τον άνηθο και ανακατεύουμε.

vegan-λαχανοντολμάδες-για-τη-νηστεία Χριστουγέννων-συνταγή-

Βγάζουμε ένα ένα τα λαχανόφυλλα και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο. Βάζουμε μέσα 1-2 κουταλιές της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.

Δείτε ακόμα Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με σάλτσα λεμονιού

vegan-λαχανοντολμάδες-για-τη-νηστεία Χριστουγέννων-συνταγή-

Παίρνουμε τα κοτσάνια από τον άνηθο και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας. Καλύπτουμε τα κοτσάνια με 2-3 φύλλα από το λάχανο και ιδανικά θα πρέπει να βάλουμε τα πιο μικρά ή τα σπασμένα φύλλα. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον, μέσα στη κατσαρόλα.

Φροντίζουμε να μην έχουν κενό ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν. Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε να μην έχουν κενό ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν.

vegan-λαχανοντολμάδες-για-τη-νηστεία Χριστουγέννων-συνταγή-

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και περίπου 1μιση λίτρο ζωμό λαχανικών (ίσα να καλύψει τους ντολμάδες). Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο και πάνω από αυτό ένα βάρος (πχ ένα βάζο με νερό). Μαγειρεύουμε για 30 με 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με ανοιχτή την κατσαρόλα.

vegan-λαχανοντολμάδες-για-τη-νηστεία Χριστουγέννων-συνταγή-

Εκτέλεση για την σώς στους vegan λαχανοντολμάδες

vegan-λαχανοντολμάδες-για-τη-νηστεία Χριστουγέννων-συνταγή-

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια και ανακατεύοντας συνεχόμενα προσθέτουμε 500 ml από το ζωμό που έβρασαν οι λαχανοντολμάδες.

vegan-λαχανοντολμάδες-για-τη-νηστεία Χριστουγέννων-συνταγή-

Στη συνέχεια προσθέτουμε το λεμόνι, το πιπέρι, και το αλάτι. Ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει. Είναι έτοιμη μόλις δέσει και πήξει λίγο. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες και περιχύνουμε με τη σώς.

vegan-λαχανοντολμάδες-για-τη-νηστεία Χριστουγέννων-συνταγή-

Την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close