Αφράτα τυροπιτάκια με ζύμη μαγιάς που φτιάχνονται γρήγορα και εύκολα για να έχουμε πάντα μαζί μας στο ταπεράκι της παραλίας.
Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 450 γραμμάρια
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι (8 γραμμάρια)
- Γιαούρτι στραγγιστό 1 κεσεδάκι (200 γραμμάρια)
- σπορέλαιο 1 φλιτζάνι (250 ml)
- αυγα 1
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
Για τη γέμιση:
Για το άλειμμα:
- αυγα 1
Για το πασπάλισμα:
- μαυροσούσαμο Κατά βούληση
- σουσαμι Κατά βούληση
Τα τυροπιτάκια τρώγονται ευχάριστα κάθε στιγμή της ημέρας και σίγουρα μπορούν να είναι μία νόστιμη και εύκολη επιλογή για κολατσιό στη παραλία. Δεν χρειάζονται ψυγείο, παρά μόνο σκιά και μπορείς να τα φας χωρίς να λερώσεις τα χέρια σου. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το μπάνιο με τα παιδιά. Αυτά τα τυροπιτάκια είναι πολύ εύκολα διότι δεν χρειάζεται να τα φτιάξεις ένα ένα αλλά τυλίγεις ένα μεγάλο ρολό και το κόβεις σε τυροπιτάκια με το μαχαίρι.
Τα τυροπιτάκια είναι από τα αγαπημένα μας πιτάκια στο σπίτι και σήμερα θα σας δείξουμε μία εύκολη και νόστιμη συνταγή για αφράτα τυροπιτάκια με ζύμη μαγιάς.
Εμείς τα φτιάχνουμε για τις μονοήμερες εκδρομές ή το μπάνιο στη θάλασσα, διότι δεν παίρνουν ώρα για να τα φτιάξουμε κι επειδή έχουμε κι άλλα τρεξίματα λόγω των παιδιών πριν την εκδρομή ή το μπάνιο στη θάλασσα, είναι ότι πρέπει για πιτάκια της τελευταίας στιγμής.
Νόστιμα τυροπιτάκια κουρού σε μισοφέγγαρα για το σχολείο
Γιατί; Διότι δεν χρειάζεται να τα φτιάχνεις ένα ένα. Αντιθέτως τυλίγεις τη ζύμη με την γέμιση σε ρολό και το κόβεις σε κομμάτια. Οπότε κερδίζεις χρόνο και κόπο! Με την ίδια ζύμη μπορείς να φτιάξεις αλμυρά και γλυκά πιτάκια. Εμείς την έχουμε δοκιμάσει και με μερέντα, πραλίνα μπουένο, καραμέλα και φυσικά με το κλασικό και αγαπημένο ζαμπόν – κασέρι!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα αφράτα τυροπιτάκια με ζύμη μαγιάς για το ταπεράκι της παραλίας:

Είναι βέβαιο πως κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σ΄ένα νόστιμο τυροπιτάκι που τρώγεται ευχάριστα καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας. Μία ωραία λύση για σνακ, για κολατσιό των παιδιών στο σχολείο, για τον καφέ, για το πρωινό, ταιριάζει παντού και μας λύνει τα χέρια.
Αυτή τη συνταγή την αγαπώ γιατί πέρα από νοστιμιά, έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να φτιάξω ένα ένα τα τυροπιτάκια παρά μόνο να τυλίξω ένα μεγάλο ρολό και μετά να το κόψω σε τριγωνάκια με το μαχαίρι. Κι αυτό ήταν, γραμμή για το φούρνο και τέλος η ιστορία!
Φυσικά μπορείτε να βάλετε ό,τι γέμιση σας αρέσει πέρα από φέτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα τυριά, αλλαντικά, λαχανικά, μέχρι και κιμά. Όρια δεν υπάρχουν, βάλτε τη φαντασία σας και μεγαλουργήστε!
Εκτέλεση
Χτυπάμε το σπορέλαιο, το γιαούρτι, το αυγό και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Σ΄ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη. Παίρνουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε δύο μέρη. Ανοίγουμε το καθένα σε σχήμα παραλληλόγραμμο με πάχος μισό εκατοστό περίπου και απλώνουμε τη μισή γέμιση στο καθένα. Τυλίγουμε σε ρολό με την ένωση από την κάτω πλευρά.
Αφράτα τυροπιτάκια με ψωμένια ζύμη και εύκολο σχέδιο
Κόβουμε το κάθε ρολό σε τρίγωνα κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Χτυπάμε ένα αυγό και αλείφουμε εξωτερικά τα τυροπιτάκια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 200C στις αντιστάσεις μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, περίπου 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Tips
Γίνονται ωραιότατα και με αλεύρι ολικής! Για 25-30 τυροπιτάκια, ανάλογα το μέγεθος που θα κοπούν. Μπορείτε να βάλετε λιγότερη ή περισσότερη φέτα γι’ αυτό υπάρχουν αυτές οι αναλογίες στη γέμιση. Το σουσάμι είναι προαιρετικό.

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr