πιτάκια-ατσμά-

Η αυθεντική συνταγή για ζύμη ατσμά με όλα τα μυστικά για να την πετύχεις

Η αυθεντική παραδοσιακή συνταγή για ζύμη ατσμά με σίγουρη επιτυχία και όλα τα μυστικά της για να πετύχει σίγουρα. Αφράτη ζύμη ατσμά με φρέσκια μαγιά.

Υλικά:

Για την επικάλυψη:

Τα πιτάκια ατσμά (atsma ή atzma) είναι παραδοσιακά ανατολίτικα πιτάκια. Με την παρακάτω αυθεντική συνταγή και τα μυστικά που σου έχουμε συγκεντρώσει, η ζύμη γίνεται αφράτη, εύπλαστη και ιδανική για κάθε γέμιση, είτε γλυκιά είτε αλμυρή. Μπορείς να τα φτιάξεις με ότι γέμιση θέλεις και να τα βάλεις στο ταπεράκι της δουλειάς ή του σχολείου.

Αν έψαχνες την αυθεντική συνταγή ατσμά την έχουμε βρει για σένα και μάλιστα θα μοιραστούμε μαζί σου όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία! Αναλυτικά η αυθεντική συνταγή με βίντεο από τον Γιώργο Ζώλη της Ozlemaki για σίγουρα αποτελέσματα για τα πιο πετυχημένα ατσμά πιτάκια που μπορείς να τα γεμίσεις και με γλυκιά και με αλμυρή γέμιση. Δοκίμασε την!

Ακόμη κι αν δεν έχεις ξαναφτιάξει ατσμά αυτή η συνταγή είναι μία πολύ καλή αρχή για σένα. Είναι μία ζύμη αφράτη με ουδέτερη γεύση και ρίζες από την Ανατολή, που μπορείς να την γεμίσεις με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, ανάλογα τα γούστα. Δοκίμασέ την για να φτιάχνεις νόστιμα σπιτικά πιτάκια για το σχολικό κολατσιό ή το σνακ όλης της οικογένειας.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την αυθεντική συνταγή για ζύμη ατσμά :

πιτάκια-ατσμά-

Εκτέλεση βήμα προς βήμα

Αρχικά στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη νωπή μαγιά και λίγο από το φρέσκο γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τα ασπράδια αυγών, το σπορέλαιο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μία ωραία ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 40 λεπτά να φουσκώσει. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και ζυμώνουμε λίγο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 80 με 120 γραμμαρίων το καθένα.

πιτάκια-ατσμά- Ανοίγουμε τα ζυμαράκια με τα χέρια μας σε κυκλικό σχήμα. Στην μία άκρη της ζύμης προσθέτουμε τη γέμισή μας, είτε αλμυρή είτε γλυκιά και στην άλλη άκρη χαράζουμε κάθετες γραμμές στη ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε κύλινδρο σφραγίζοντας τη έχοντας τα κοψίματα στο επάνω μέρος.

Τέλος, το λυγίζουμε λίγο να μοιάζει σαν μισοφέγγαρο. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών με το γάλα. Αλείφουμε τα ψωμάκια με το μείγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

πιτάκια-ατσμά-

Η αυθεντική συνταγή για ζύμη ατσμά με όλα τα μυστικά για να την πετύχεις

Μυστικά για ατσμά

  • Το πρώτο κλειδί για να πετύχει η ζύμη ατσμά είναι η σωστή μαγιά·. Αν δεν είναι ενεργή, όλη η συνταγή χαλάει.
  • Το νερό που θα τη διαλύσεις πρέπει να είναι χλιαρό, ούτε κρύο ούτε καυτό.
  • Στη συνέχεια, δώσε χρόνο στο ζύμωμα· όσο περισσότερο δουλεύεις τη ζύμη τόσο πιο ελαστική και αφράτη γίνεται.
  • Απαραίτητο είναι και το στάδιο της ξεκούρασης: Άφησέ τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Λίγο ελαιόλαδο μέσα στη ζύμη θα την κάνει αφράτη σα βαμβάκι  και θα την ανοίξεις εύκολα.
  • Μην ξεχάσεις το δεύτερο φούσκωμα αφού σχηματίσεις τα πιτάκια, γιατί εκεί «κλειδώνει» η αφράτη υφή.
  • Τέλος, ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος, στους 180–190°C, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να κρατήσουν το σχήμα τους.

Παρακάτω αναλυτικά η εκτέλεση της συνταγής:

Eυχαριστουμε την Ozlemaki για την υπέροχη συνταγή της.

Άλλες συνταγές για ατσμά που θα λατρέψεις:

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr