Συνταγή για αφράτα κρουασανάκια με ζύμη ατσμά με ουδέτερη γεύση για να μπορούμε να τα γεμίσουμε με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση.
Υλικά:
- Γάλα φρέσκο 600 ml χλιαρό
- σπορέλαιο 300 ml
- ζαχαρη 3 κουταλιές της σούπας
- αλατι 1 1/2 κουταλιά της σούπας
- μαγιά 50 γραμμάρια φρέσκια
- ασπραδια 2
- αλεύρι για τσουρέκια 1.100 γραμμάρια
Για το άλειμμα:
- κρόκους αυγού 2
- Γάλα φρέσκο 60 ml
Συνταγή για κρουασανάκια με ζύμη ατσμά που μπορούμε να τα γεμίσουμε με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση, από τον Γιώργο Ζώλη. Αφράτη και πετυχημένη ζύμη ατσμά για να φτιάξουμε ψωμάκια ή κρουασανάκια για το κολατσιό και το πρωινό όλης της οικογένειας.
Μία ζύμη που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για γλυκές και αλμυρές παρασκευές είναι σίγουρα μία ζύμη που χρειάζεται κάθε νοικοκυρά και κάθε νοικοκύρης.
Ατσμά με Φιλαδέλφεια
Ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει μία άκρως πετυχημένη και εύκολη ζύμη ατσμά με απλά υλικά, που έχει ουδέτερη γεύση για να μπορούμε να γεμίσουμε τα κρουασανάκια μας με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα κρουασανάκια για γέμισμα με ζύμη ατσμά:

Μερίδες 15 Ψωμάκια Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά Χρόνος Μαγειρέματος 20 λεπτά Θερμίδες 502 kcal Συνολικός χρόνος 50 λεπτά
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, λίγο από το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τα ασπράδια αυγών, το σπορέλαιο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μία ωραία ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 40 λεπτά να φουσκώσει.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και ζυμώνουμε λίγο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 80 με 120 γραμμαρίων το καθένα. Ανοίγουμε τα ζυμαράκια με τα χέρια μας σε κυκλικό σχήμα. Στην μία άκρη της ζύμης προσθέτουμε τη γέμισή μας, είτε αλμυρή είτε γλυκιά και στην άλλη άκρη χαράζουμε κάθετες γραμμές στη ζύμη.

Αλμυρά κρουασανάκια φέτας για το ταπεράκι της δουλειάς
Τυλίγουμε τη ζύμη σε κύλινδρο σφραγίζοντας τη ζύμη έχοντας τα κοψίματα στο επάνω μέρος. Τέλος, το λυγίζουμε λίγο να μοιάζει σαν μισοφέγγαρο.

Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών με το γάλα. Αλείφουμε τα ψωμάκια με το μείγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά.

Παρακάτω αναλυτικά η εκτέλεση:
Όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr