Συνταγή για Κρητική παραδοσιακή χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο με ρακί, τσουκνίδες, σταμναγκάθι και σπανάκι για το γιορτινό τραπέζι που θα γίνει ανάρπαστη σε μικρούς και μεγάλους.

Υλικά:

Για τη γέμιση:

Για το άλειμμα:

Η Κρήτη έχει πλούσια γη γι’ αυτό και η Κρητική κουζίνα είναι τόσο νόστιμη. Η Κρητική χορτόπιτα, φτιαγμένη με διάφορα χόρτα όπως τσουκνίδες, σπανάκι και σταμναγκάθι, με ρακί και με πολλά μυρωδικά είναι από τις πιο γνωστές και κλασικές πίτες στη Κρήτη και είναι ξακουστή σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα λοιπόν θα σου δείξουμε πως μπορείς να φτιάξει σπιτική χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο.

Αν φέτος τα Χριστούγεννα θέλεις να έρθεις σε επαφή με τη Κρήτη δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις μέχρι εκεί. Μπορείς να φτιάξεις μία νόστιμη Κρητική χορτόπιτα που μοσχοβολάει Κρήτη, είναι νόστιμη και σίγουρα θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με όλα τα μυστικά της για σίγουρη επιτυχία.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη Κρητική χορτόπιτα:

κρητική-χορτόπιτα-συνταγή-

Εκτέλεση βήμα προς βήμα

Ξεκινάμε ζυμώνοντας σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Τη χωρίζουμε και την πλάθουμε σε δύο μπάλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα χόρτα και τα μυρωδικά για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρακή και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε. Αδειάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με τα αυγά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου και λαδώνουμε το ταψί. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε φύλλο, διαμέτρου 34 εκατοστών.

Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Πιέζουμε με τα δάχτυλα ώστε να ενωθούν οι άκρες των δύο φύλλων και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε τη χορτόπιτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Χρήσιμες συμβουλές

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση και 150 γραμμάρια ξινομυζήθρα. 

κρητική-χορτόπιτα-

Άλλες συνταγές για Χριστουγεννιάτικες πίτες που θα λατρέψεις:

Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Magda Fany

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr