Νόστιμοι λαχανοσαρμάδες με κρέμα αυγολέμονο! Ιδανικοί για μπουφέ και όχι μόνο.
- λαχανο 1 μεγάλο
Υλικά
- κιμάς ανάμεικτος 500 γραμ.
- κρεμμυδι 2 ξερά τριμμένα
- κρεμμυδι 2 φρέσκα ψιλοκομμένα
- καρότο 2 τριμμένα
- άνηθος 1/2 ματσάκι
- ρυζι 1 φλ. για γεμιστά
- ελαιολαδο 1/2 φλ.
- νερό 1/2 φλ.
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για την γέμιση
- κρόκους αυγού 2
- λεμονι 2
- κορν φλαουρ 3 κ.σ.
- ελαιολαδο 2 κ.σ.
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- άνηθος λίγο ψιλοκομμένο
Για το αυγολέμονο
Πλησιάζει η εποχή του λάχανου και φυσικά με το λάχανο μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικές σαλάτες αλλά και πεντανόστιμες συνταγές όπως είναι οι λαχανοντολμάδες ή αλλιώς λαχανοσαρμάδες. Οι λαχανοσαρμάδες είναι ελληνική παραδοσιακή συνταγή που όταν την σκεφτόμαστε μας τρέχουν τα σάλια.
Οι λαχανοσαρμάδες συνοδεύονται με κρέμα αυγολέμονου και η γέμισή τους έχει ρύζι, ανάμεικτο κιμά και διάφορα μυρωδικά. Μπορούμε να απολαύσουμε τους λαχανοσαρμάδες μας και σαν ορεκτικό και σαν κυρίως πιάτο γι’ αυτό και μπορούμε να τους φτιάξουμε σε όλες τις περιστάσεις. Διαβάστε παρακάτω την εκτέλεση:
Εκτέλεση για τους λαχανοσαρμάδες
Αφαιρούμε αρχικά το κοτσάνι από το λάχανο. Βυθίζουμε το λάχανο με την τρύπα που αφήσαμε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 7 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά και το αφήνουμε σε μία πιατέλα να κρυώσει.
Ανακατεύουμε καλά τον ανάμεικτο κιμά, τα ξερά κρεμμύδια τριμμένα, τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα καρότα τριμμένα, τον άνηθο ψιλοκομμένο, το ρύζι, το ελαιόλαδο, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε την γέμιση μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς.
Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μία κουταλιά της σούπας από την γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά. Στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας λαχανόφυλλα. Τοποθετούμε πάνω τους σαρμάδες στην σειρά και τον έναν κοντά στον πάλλον. Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην διαλυθούν στην κατσαρόλα.
Δείτε ακόμα Σαρμαδάκια: Νηστίσιμα ντολμαδάκια σε φόρμα ιδανικά για μπουφέ
Περιχύνουμε τους λαχανοσαρμάδες με νερό μέχρι να τους σκεπάσει και προσθέτουμε 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου. Αφού γίνουν και κρυώσουν τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα και ξεκινάμε να φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Εκτέλεση για το αυγολέμονο
Σουρώνουμε 500 ml από τον ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα με τους λαχανοσαρμάδες και διαλύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να δέσει μαζί με το λάδι.
Χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι και σιγά σιγά προσθέτουμε στην κρέμα με το κορν φλάουρ το υλικό μας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το αυγολέμονο τους σαρμάδες. Στολίζουμε με άνηθο και απολαμβάνουμε.
Tips για τους λαχανοσαρμάδες με κρέμα αυγολέμονο
Αντί για νερό μπορούμε να βάλουμε κατά την ώρα του βρασίματος στους λαχανοσαρμάδες ζωμό λαχανικών. Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε τους λαχανοσαρμάδες.
Η συνταγή είναι της αγαπημένης μας σελίδας Mary and her delicacies
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις