Συνταγή για σπιτικά αυθεντικά Ιταλικά λαζάνια φούρνου με κιμά και μπεσαμέλ. Λαζάνια με γεύση σπανάκι al forno για το μεσημεριάνο μας με την αυθεντική Ιταλική συνταγή, από τη φίλη μας Λιζα Σαραντιδου.
- κιμάς μοσχαρίσιος 1.200 γραμμάρια
- ελαιολαδο 100 ml (1 φλιτζανάκι καφέ)
- κρασι 200 ml κόκκινο (2 φλιτζανάκια καφέ)
- κρεμμυδι 2 μεγάλα ψιλοκομμένα
- σκορδο 2 σκελίδες πολτοποιημένο
- σάλτσα ντομάτας 2 κουτιά
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- ρίγανη Κατά βούληση
- δάφνη 2 φύλλα
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο και 1 κούπα χλιαρό (σύνολο 1.250 ml)
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γραμμάρια (8 κουταλιές της σούπας)
- βουτυρο 100 γραμμάρια
- αλατι 1 πρέζα
Για τη μπεσαμέλ
Τα λαζάνια της Γκόλφως
Οι Ιταλοί φημίζονται για τις ζύμες τους και φυσικά τα ζυμαρικά τους. Είναι η χώρα από όπου ξεκίνησαν τα ζυμαρικά και σίγουρα αν την επισκεφθείτε, αξίζει να δείτε τις αυθεντικές συνταγές. Ή μπορείτε και να τις φτιάξετε από σπίτι σας, αφού σήμερα θα μαγειρέψουμε λαζάνια al forno με αυθεντικά, σπιτικά, ιταλικά λαζάνια και όλα τα μυστικά τους.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα λαζάνια al forno:
ΛΑΖΑΝΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΑ -LASAGNE AL FORNO
΄Ηθελα να κάνω τη ζωή μου δύσκολη και είπα να φτιάξω αυθεντικά ιταλικά λαζάνια φούρνου. Με φρέσκο, χειροποίητο ζυμαρικό!!Η γεύση τους άξιζε πάντως τον κόπο μου!!
Εκτέλεση για τον κιμά στα λαζάνια al forno
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει λίγο προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ξεκινάμε να σοτάρουμε. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και τον μοσχαρίσιο κιμά και με μία πιρούνα, δουλεύουμε τον κιμά και τον “διαλύουμε.
Σοτάρουμε μέχρι να πιει τα υγρά του ο κιμάς και να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε τότε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα αλατίζουμε και πιπερώνουμε, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη ρίγανη και τα φύλλα δάφνης και συμπληρώνουμε περίπου 1 κούπα νερό.
Στη συνέχεια συμπληρώνουμε αν χρειαστεί αλάτι, σκεπάζουμε το σκεύος και βράζουμε για περίπου 1μιση ώρα, ελέγχοντας τα υγρά για να μην μας στεγνώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό και ο κιμάς είναι έτοιμος, αφού έχει μία πηχτή αλλά όχι στεγνή σάλτσα.
Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ στα λαζάνια al forno
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο. Μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε λίγο λίγο το φρέσκο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, δεν θέλουμε η μπεσαμέλ να είναι αλμυρή και μόλις πήξει, αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά. Μετά από λίγο, καλύπτουμε τη μπεσαμέλ με διάφανη μεμβράνη, να την ακουμπάει και την αφήνουμε να κρυώσει. Την αφρατεύουμε με τον αυγοδάρτη όταν έρθει η ώρα να στήσουμε το φαγητό.
Εκτέλεση για τα λαζάνια στα λαζάνια al forno
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το κίτρινο σκληρό αλεύρι, τα αυγά, τον πολτό από το ζεματισμένο σπανάκι, το οποίο το πολτοποιήσαμε στο μπλέντερ και το αλάτι. Ζυμώνουμε μία πάρα πολύ σφιχτή ζύμη κι αν χρειαστεί προσθέτουμε και το νερό. Μπορεί να μην χρειαστεί.
Αφού η ζύμη είναι έτοιμη, την αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Έπειτα την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά. Με κομμάτια ζύμη περίπου 150 γραμμάρια, ανοίγουμε μακρόστενα φύλλα στη μηχανή ζυμαρικών, μέχρι τη βαθμίδα 5. Εμείς έχουμε μέχρι το 9.
Θέλουμε να είναι κάπως χοντρά. Τα κρεμάμε ή τα απλώνουμε σε πετσέτες να στεγνώσουν για 20-30 λεπτά. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε πολύ νερό με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Προσεχτικά, ζεματάμε για 3 λεπτά τα φύλλα ζύμης, 2-3 μαζί.
Μοσχαράκι κοκκινιστό με λαζάνια
Έχουμε μία λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό και τα ρίχνουμε εκεί για λίγα λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητές κουτάλες και τα απλώνουμε πάνω σε πετσέτες, να στεγνώσουν λίγο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα λαζάνια.
Εκτέλεση για τα λαζάνια al forno
Βουτυρώνουμε το ταψί καλά και στον πάτο ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας σάλτσα του κιμά. Στρώνουμε πάνω στη σάλτσα το πρώτο λαζάνι που το κόβουμε με ψαλίδι στις διαστάσεις του ταψιού. Δεν θέλουμε να υπάρχουν κενά.
Πάνω σε κάθε λαζάνι ρίχνουμε κουταλιές κιμά, κουταλιές μπεσαμέλ σκορπάμε με τα χέρια μας τριμμένη παρμεζάνα, τριμμένο πεκορίνο και τριμμένη μοτσαρέλα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα λαζάνια.
Φροντίζουμε να κρατήσουμε όση μπεσαμέλ θα χρειαστούμε για το κλείσιμο και φτιάξαμε 8 στρώσεις με τα υλικά αυτά. Στο τελευταίο λαζάνι δεν βάζουμε κιμά. Το καλύψαμε με λεπτή στρώση μπεσαμέλ και τριμμένα τυριά. Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 190-200 βαθμούς Κελσίου. Αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 15 λεπτά και σερβίρουμε.
Tips για τα λαζάνια al forno
Εμείς τα φτιάξαμε σε ταψί 40x25x8 βάθος. Βγαίνουν 10-12 μερίδες. Τα φύλλα δάφνης στον κιμά είναι προαιρετικά, ούτε οι Ιταλοί βάζουν. Μπορούμε να την φτιάξουμε και μέρες νωρίτερα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο, τη ζύμη για τα λαζάνια.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες