Συνταγή για Χριστουγεννιάτικο χοιρινό με δαμάσκηνα και σάλτσα από χυμό πορτοκάλι για τον γιορτινό μπουφέ και τραπέζι που θα ενθουσιάσει όλους τους καλεσμένους.
Υλικά:
- δαμάσκηνα 300 γραμμάρια
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 200 ml
- λικέρ 80 ml Cointreau
Για τη Μαρινάδα:
- κρασι 350 ml Λευκό ξηρό
- μαιντανος 1/2 ματσάκι
- πιπέρι 10 γραμμάρια κόκκους
- δάφνη 4 φύλλα
- χοιρινο 1.200 γραμμάρια (μπούτι)
- κρεμμυδι 1
- καρότο 1
- σέλερι 1
- ελαιολαδο 100 ml
- κρασι 100 ml γλυκό
- κανελά 1 ξυλάκι
- σκορδο 10 γραμμάρια
- μοσχοκάρυδο 5 γραμμάρια
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- σαλτσα 100 γραμμάρια ντεμι γκλας
- βουτυρο 2-3 κύβοι παγωμένο
Το χοιρινό με δαμάσκηνα και πορτοκάλι είναι ένα κλασικό Χριστουγεννιάτικο πιάτο που μοσχοβολάει Χριστούγεννα. Αυτή τη φορά βρήκαμε για εσάς την πιο νόστιμη συνταγή με σάλτσα ντεμι γκλας για το γιορτινό τραπέζι τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά. Μπορείτε αν θέλετε να σερβίρετε με δεντρολίβανο αλλά είναι προαιρετικό. Σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε.
Αν θέλετε να απολαύσετε χοιρινό στο φετινό γιορτινό τραπέζι, τότε σίγουρα πρέπει να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να δώσετε μία ευκαιρία στα δαμάσκηνα και στο πορτοκάλι. Δεν είναι τυχαίο που η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί σταθερή αξία παγκοσμίως. Κι εμείς βρήκαμε για σένα την πιο νόστιμη και πετυχημένη συνταγή.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Γιορτινό χοιρινό με δαμάσκηνα και χυμό πορτοκάλι :

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετούμε το κομμένο κρέας σε μπασίνα μαζί με τα υλικά της μαρινάδας και μαρινάρουμε για 8 με 10 ώρες. Στη συνέχεια στεγνώνουμε πολύ καλά. Τοποθετούμε τα δαμάσκηνα σε μπασίνα μαζί με το χυμό και το λικέρ για 1 ώρα. Στεγνώνουμε και κρατάμε το χυμό. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρέας μας, βγάζουμε και διατηρούμε στην άκρη.
Στη συνέχεια στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε και το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κρέας και σβήνουμε με το κρασί, τελειώνουμε με το χυμό και την ντέμι γκλας. Καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1,5 ώρα. Τέλος, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και ξανά ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας και κατεβάζουμε τη σάλτσα, δένουμε με παγωμένο βούτυρο. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Άλλες συνταγές για χοιρινό που θα λατρέψεις:
- Μερακλίδικο χοιρινό με πράσο και μπούκοβο: Η παραδοσιακή συνταγή από Φλώρινα
- Λάχανο με κρέας χοιρινό: Ένα νόστιμο χειμωνιάτικο φαγητό
- Μαρινάδα για γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο με γιαούρτι
Η φωτογραφία είναι της φίλης μας Κατερίνα Στερπη
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr