Συνταγή για μελωμένο χοιρινό κότσι με την πιο γιορτινή μαρινάδα και αυθεντικο πολίτικο πουρέ μελιτζάνας όλα τα μυστικά του για το γιορτινό τραπέζι .
Υλικά:
Για τη μαρινάδα:
- ελαιολαδο 3 κουταλιές της σούπας
- μουσταρδα 3 κουταλιές της σούπας
- μελι 1 κουταλιά της σούπας
- σκορδο 1 σκελίδα
- λεμονι Χυμό από 1/2
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 1 πορτοκάλι
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού
- δενδρολίβανο Κατά βούληση
Για τον πουρέ μελιτζάνας :
- μελιτζάνα 1 κιλό φλάσκες
- βούτυρο γάλακτος 50 γραμμάρια αγελαδινό
- κρεμμυδι 50 γραμμάρια ψιλοκομμένα
- σκορδο 1/2 σκελίδα λιωμένη
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 350 ml πλήρες
- κασέρι 100 γραμμάρια πικάντικο τριμμένο
- μοσχοκάρυδο Κατά βούληση τριμμένο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Το χοιρινό κότσι είναι ένα πολύ νόστιμο κρέας και ο Παναγιώτης Παπαδάκης μας δείχνει όλα τα μυστικά του για να το μαγειρέψουμε σωστά. Μοιράζεται μαζί μας μία γιορτινή συνταγή για την Πρωτοχρονιά με την πιο γιορτινή και εύκολη μαρινάδα που θα δημιουργήσει μία κρούστα στο κρέας και την συνταγή από το daddy-cool.gr για αυθεντικό πολίτικο πουρέ μελιτζάνας όπως το φτιάχνουν στο Χουνκιάρ μπεγιεντί . Ζουμερό κότσι που δεν πρέπει να λείπει από κανένα γιορτινό μπουφέ.
Αν θέλεις να εμπλουτίσεις τον μπουφέ σου με επιπλέον κρέας εκτός της γαλοπούλας ή του κοτόπουλου ή δεν σου αρέσει η γεμιστή γαλοπούλα, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις αυτά τα μελωμένα, γιορτινά χοιρινά κότσια. Ζουμερά, αρωματικά και ελαφρώς πικάντικα, αυτό το κρέας είναι σκέτο λουκούμι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το μελωμένο χοιρινό κότσι:

15-20 λεπτά Χρόνος Εκτέλεσης
3 ώρες Χρόνος Ψησίματος
4 Μερίδες
INGREDIENTS
4 pork knuckles (800 g Each) Salt Pepper Smoked paprika — olive oil 2 large onions Carrots 4 cloves of garlic 330 ml dark beer — 3 tbsp olive oil 3 tbsp mustard 1 tbsp honey 1 clove of garlic Juice of 1/2 lemon Juice of 1 orange 1 tsp salt 1 tsp oregano Rosemary
GERMAN
ZUTATEN
4 Schweinshaxen (je 800 g) Salz Pfeffer Geräuchertes Paprikapulver — Olivenöl 2 große Zwiebeln Karotten 4 Knoblauchzehen 330 ml dunkles Bier — 3 EL Olivenöl 3 EL Senf 1 EL Honig 1 Knoblauchzehe Saft einer halben Zitrone Saft einer Orange 1 TL Salz 1 TL Oregano Rosmarin
Εκτέλεση βήμα προς βήμα για τον πουρέ μελιτζάνας
Έχουμε κοντά μας μια λεκανίτσα με παγωμένο νερό και παγάκια. Ανάβουμε στο γκαζάκι πολύ δυνατή φλόγα (σε ασφαλές μέρος και κατά προτίμηση μπροστά σε παράθυρο ή μέσα στον νεροχύτη, αρκεί να μη βρίσκονται ξύλινα ντουλάπια ή κουρτίνες από πάνω). Κρατάμε μία μελιτζάνα από το κοτσάνι και την ακουμπάμε πάνω στη φλόγα του γκαζιού, για να καψαλιστεί καλά ολόγυρα: η φλούδα να μαυρίσει, να ξεραθεί και να αρχίσει να πιάνει σπιθίτσες – να καίγεται, τέλος πάντων.
Γιατί το κάνουμε αυτό; Στο χουνκιάρ μπεγιεντί, το μυστικό είναι να παραμείνει ο πουρές της μελιτζάνας όσο το δυνατόν πιο ανοιχτόχρωμος. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρωτίστως να μείνει λευκή η σάρκα της ψητής μελιτζάνας. Και αυτό επιτυγχάνεται με δυνατό καψάλισμα για όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Πρέπει μέσα σε λίγα λεπτά να μαλακώσει η σάρκα, πριν προλάβει να σκουρύνει. Έτσι, παραμένει ανοιχτόχρωμη και διατηρεί μια καταπληκτική καπνιστή νοστιμιά που δεν πετυχαίνουμε ποτέ με ψήσιμο στον φούρνο ή στο γκριλ – μόνο στο γκαζάκι και, βεβαίως, στα κάρβουνα. Το γκαζάκι κάνει πολύ καλή δουλειά.
Στριφογυρίζουμε τις μελιτζάνες κρατώντας τες προσεκτικά από το κοτσάνι, μέχρι να καψαλιστούν από όλες τις μεριές. Φέρνουμε κοντά μας τη λεκανίτσα με το παγωμένο νερό και τα παγάκια. Κάθε φορά που ολοκληρώνουμε το καψάλισμα μιας μελιτζάνας και μαλακώσει η σάρκα της σαν κρέμα, τη βουτάμε αμέσως μέσα στο παγωμένο νερό, για λίγα λεπτά, ώστε να ξεκολλήσει η φλούδα από τη σάρκα και να καθαριστεί εύκολα.
Την ξεφλουδίζουμε πάνω από το νερό, προσεκτικά και χωρίς να λιώσουμε τη σάρκα, ξεπλένοντας τακτικά με νερό. Τη σάρκα τη σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας και τη βάζουμε ολόκληρη σε ένα μεγάλο μπολ. Την ανοίγουμε στη μέση και την αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι.

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Η διαδικασία ξεκινάει με την προετοιμασία του κρέατος για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη νοστιμιά. Πλένουμε τα κότσια, τα σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνά και τα αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα παντού, προσθέτοντας και την καπνιστή πάπρικα κάνοντας ελαφρύ μασάζ στο κρέας. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κότσια γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο, βαθύ καστανό χρώμα.
Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να «θωρακίσουμε» τους χυμούς τους και να δώσουμε ένταση στη γεύση. Μόλις είναι έτοιμα, τα αποσύρουμε και σβήνουμε το τηγάνι με τη μπίρα, ξύνοντας ελαφρά τον πάτο με μια ξύλινη κουτάλα για να διαλυθούν όλα τα νόστιμα υπολείμματα του καβουρδίσματος. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γάστρα. Στρώνουμε μέσα δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας σταυρωτά, φροντίζοντας να εξέχουν αρκετά από τα τοιχώματα ώστε να μπορούμε να τυλίξουμε το φαγητό σαν δέμα.
Στη βάση της λαδόκολλας δημιουργούμε ένα «κρεβάτι» με τα χοντροκομμένα κρεμμύδια, τα καρότα και τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου. Τοποθετούμε τα θωρακισμένα κότσια πάνω στα λαχανικά. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη μουστάρδα, τη μισή ποσότητα μελιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και τους χυμούς εσπεριδοειδών μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής πάστα.

Αλείφουμε καλά τα κότσια με το μείγμα φροντίζοντας να πάει παντού και περιχύνουμε προσεκτικά με τη μπίρα από το τηγάνι (μαζί με τα ζουμιά του). Κλείνουμε τη λαδόκολλα σφιχτά σαν πακέτο για να φυλακίσουμε τους υδρατμούς, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 3 ώρες. Δεν χρειάζεται να τα ελέγξουμε σε αυτό το διάστημα· ο ατμός και η χαμηλή θερμοκρασία θα κάνουν τη δουλειά.
Όταν περάσουν οι 3 ώρες, βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και ανοίγουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα (σκίζοντάς την ή διπλώνοντάς την προς τα κάτω) ώστε να αποκαλυφθεί το κρέας. Σε αυτό το σημείο η σάρκα θα είναι μαλακή, αλλά θα λείπει το χρώμα. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ποσότητα μελιού με 1-2 κουταλιές από τα υγρά του ταψιού και αλείφουμε ξανά την επιφάνεια των κοτσιών.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C (ή στους 190°C στον αέρα) και ξαναβάζουμε το φαγητό μέσα ξεσκέπαστο για 20-30 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή και λαχταριστή. Για το σερβίρισμα, αφαιρούμε τα κότσια σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 10 λεπτά.
Σουρώνουμε τα υγρά που έμειναν στη γάστρα σε ένα κατσαρολάκι, πιέζοντας λίγο τα βρασμένα λαχανικά για να βγάλουν τη γεύση τους, και βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα την κουταλιά με το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε γρήγορα για να γυαλίσει η σάλτσα. Περιχύνουμε το κρέας και συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Άλλες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κρέας που θα λατρέψεις:
- Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο σε σακούλα ψησίματος με ξερά σύκα σταφίδες και κουκουνάρι
- 40 παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα φαγητά με κρέας από όλη την Ελλάδα
- Χριστουγεννιάτικο ορεκτικό : Κοντοσούβλι φούρνου στη λαδόκολλα
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr