Νηστίσιμη Χορτόπιτα με φύλλο τραβηχτό. Συνταγή για μια Λαχταριστή Νηστίσιμη χορτόπιτα με λάπαθα, μυρώνια, καυκαλίθρες και σπανάκι και με ένα σπιτικό φύλλο με μία ιδιαίτερη μέθοδο ανοίγματος φύλλου.
- νερό 1 φλυτζάνι χλιαρό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2.5 φλιτζάνια
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ξύδι 2 κουταλιές της σούπας
- ηλιέλαιο 2 κουταλιές της σούπας
Υλικά
- ηλιέλαιο 1/2 φλιτζάνι
Για το φύλλο
Η γιαγιά μου, μαγείρευε φοβερές χορτόπιτες όμως πιστεύω πως αν ζούσε αυτή την Νηστίσιμη Χορτόπιτα με φύλλο τραβηχτό θα την ζήλευε. Πρόκειται για μία τραγανή και λαχταριστή Νηστίσιμη Χορτόπιτα με φύλλο τραβηχτό με μυρώνια, καυκαλίθρες, λάπαθα, σπανάκι, πράσο, φρέσκο κρεμμύδι και μερικά ακόμη απλά υλικά.
Αυτό που κάνει αυτή την χορτόπιτα με φύλλο τραβηχτό ιδιαίτερη είναι ο τρόπος που θα ανοίξουμε το φύλλο. Θα κάνουμε ένα νηστίσιμο φύλλο το οποίο θα το τραβήξουμε με τα χέρια μας και θα το κάνουμε τραγανό και λαχταριστό. Είναι μία νηστίσιμη χορτόπιτα που μπορούν να την απολαύσουν και τα παιδιά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Νηστίσιμη Χορτόπιτα με φύλλο τραβηχτό:
Εκτέλεση για το φύλλο της χορτόπιτας
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μαζί με το αλάτι, το ηλιέλαιο και το ξύδι και ανακατεύουμε τα υλικά μας μέχρι να γίνει το μείγμα τρίμματα. Ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που πλάθεται εύκολα.
Μαζεύουμε την ζύμη σε μία μπάλα και βάζουμε την μπάλα ζύμης σε ένα λαδωμένο μπολ. Αλείφουμε την μπάλα από πάνω με λίγο επιπλέον ηλιέλαιο. Σκεπάζουμε την ζύμη με μία μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη να ξεκουραστεί.
Στην συνέχεια χωρίζουμε την μπάλα ζύμης σε 4 μικρότερα μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι και το αλείφουμε με ηλιέλαιο και το ανοίγουμε σε φυλλαράκι σαν μικρό πιατάκι.
Δείτε ακόμα Τραγανή Χορτόπιτα με φύλλο κρούστας και φέτα
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα μπαλάκια. Θα πρέπει να έχουν αλειφθεί καλά με το ηλιέλαιο. Τα σκεπάζουμε και πάλι με μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη τα φυλλαράκια μας για 1 ώρα. Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την γέμιση.
Εκτέλεση για την γέμιση της χορτόπιτας
Ψιλοκόβουμε τα λάπαθα, τις καυκαλίθρες και τα μυρώνια τα οποία μπορούμε να τα έχουμε καταψύξει από πριν. Τα ανακατεύουμε μαζί με τα ψιλοκομμένα πράσα, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το χοντροκομμένο σπανάκι. Τα αλατίζουμε.
Τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους και στην συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια παίρνουμε ένα φυλλαράκι και σιγά σιγά το τραβάμε με τα χέρια για να ανοίξει σε φύλλο.
Το βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί και στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο από πάνω, άλλο ένα φύλλο. Από πάνω βάζουμε την γέμιση και πάνω από την γέμιση ακόμη δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο που στρώσαμε τα πρώτα δύο.
Δείτε ακόμα Συνταγή για παιδιά : Χορτοπιτάκια με αλεύρι ολικής άλεσης & σπόρους chia
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50 λεπτά περίπου, στις αντιστάσεις.
Tips για την Νηστίσιμη Χορτόπιτα με φύλλο τραβηχτό
Στην γέμιση η δοσολογία των υλικών διαφέρει ανάλογα τα γούστα και με το πόσο πλούσια γέμιση θέλουμε να έχει. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο που έχουμε.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Αλεξάνδρα Κυριάκη
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα