Συνταγή για Πασχαλινό τσουρέκι με σχέδιο λαγουδάκι, διακοσμημένο με ζαχαρόπαστα. Ένα τσουρέκι μέσα στη γλύκα ακόμη και για δώρο.
Υλικά:
- νερό 150 ml χλιαρό
- μαγιά 100 γραμμάρια νωπή
- αλεύρι σκληρό 250 γραμμάρια για τσουρέκι
Για τα τσουρέκια για 3 κιλά :
- βούτυρο γάλακτος 200 γραμμάρια αγελάδος
- βουτυρο 50 γραμμάρια πρόβειο
- ζαχαρη 450 γραμμάρια
- αυγα 250 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 200 ml 3,5%
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 100 ml
- μαστιχα 3 γραμμάρια τριμμένη
- μαχλέπι 30 γραμμάρια
- κανελά 1,5 κουταλάκι του γλυκού
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- πικραμύγδαλο 2 σταγόνες
- βανίλια 4
- Κακουλέ 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο
- μοσχοκάρυδο Μισό κουταλάκι του γλυκού
- αλεύρι για τσουρέκια 1 κιλό
- αλατι 1 πρέζα
- βουτυρο 160 γραμμάρια λιωμένο χλιαρό
Για το άλειμμα:
- ασπραδια 1-2
Για την διακόσμηση:
- ζαχαροπαστα 1 λευκή
- ζαχαροπαστα 1 ροζ
- ζαχαροπαστα 1 μπλε
- ζαχαροπαστα 1 πράσινη
- ζαχαροπαστα 1 πορτοκαλί
- ζαχαροπαστα 1 μαύρη
Συνταγή για Πασχαλινό τσουρέκι με σχέδιο λαγουδάκι για δώρο ή για να συμπληρώσετε το γιορτινό σας τραπέζι, διακοσμημένο με ζαχαρόπαστα. Το πιο ευφάνταστο και όμορφο τσουρέκι, με ίνες και σίγουρη επιτυχία που δεν πρέπει να λείπει από κανένα Πασχαλινό μενού.
Το Πάσχα είναι η γιορτή της χαράς, της αναγέννησης και – φυσικά – των γλυκών! Και τι πιο όμορφο και παιχνιδιάρικο από ένα πασχαλινό τσουρέκι σε σχήμα λαγού, στολισμένο με πολύχρωμη ζαχαρόπαστα;
Αυτό το ιδιαίτερο τσουρέκι συνδυάζει τη μοναδική, αφράτη υφή και άρωμα της παραδοσιακής συνταγής με τη χαρούμενη, γιορτινή διάθεση που φέρνει η ζαχαρόπαστα. Είναι ιδανικό για να στολίσει το πασχαλινό τραπέζι, να μοιραστεί ως δώρο ή να το φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας.
Εύκολα φουσκωτά τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα
Με λίγη φαντασία και πολλή αγάπη, το τσουρέκι μεταμορφώνεται σε ένα λαχταριστό λαγουδάκι που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους – φέρνοντας τη μαγεία του Πάσχα ακόμα πιο κοντά.
Δείτε τη συνταγή για το Πασχαλινό τσουρέκι λαγουδάκι με ζαχαρόπαστα παρακάτω:

Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το προζύμι. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη νωπή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι για τσουρέκια και με τον γάντζο του μίξερ ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μία μπάλα.
Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να φτιάξουμε το τσουρέκι. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο, την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το φρέσκο γάλα, την τριμμένη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ, το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες, τη κανέλα και το γαρίφαλο.
Βάζουμε το κατσαρολάκι στην εστία, σε μέτρια φωτιά. Δεν θέλουμε το μείγμα να κάψει, απλά να λιώσει. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να πέσει η θερμοκρασία του για να ρίξουμε τα αυγά. Αφού πέσει η θερμοκρασία ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
Αφράτο τσουρέκι γεμάτο ίνες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ξεκινάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο του μίξερ πάλι και σιγά σιγά ρίχνουμε το υγρό μείγμα μέσα στο προζύμι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε αυτή τη φάση ρίχνουμε το αλεύρι για τσουρέκια και λίγο αλάτι και χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα.
Όταν ενσωματωθεί και το αλεύρι ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο αγελάδος σε χλιαρή θερμοκρασία και ανακατεύουμε. Χτυπάμε το τσουρέκι στο μίξερ για 20-30 λεπτά μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το γάντζο. Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1μιση-2 ώρες.
Αδειάζουμε την ζύμη σε έναν αλευρωμένο πάγκο και με λαδωμένα χέρια ζυμώνουμε και χωρίζουμε τη ζύμη ανάλογα το πόσο τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε. Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες ή όπως μας βολεύει. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί ή λαμαρίνα με λαδόκολλα χωριστά και όχι όλα μαζί γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν.
Πασχαλινά τσουρέκια με προζύμι
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και τοποθετούμε στη βάση του φούρνου ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό. Ψήνουμε για 45 λεπτά, ανάλογα και τον φούρνο.
5 λεπτά πριν τα βγάλουμε από το φούρνο τα βγάζουμε και αλείφουμε την επιφάνεια με ασπράδι αυγού για να γυαλίσουν. Τα βάζουμε να ψηθούν για ακόμη 5 λεπτά.
Παίρνουμε την λευκή ζαχαρόπαστα και ντύνουμε το τσουρέκι μας, χρησιμοποιώντας κόλλα ζαχαροπλαστικής για να κολλήσει. Κάνουμε αυτιά με λευκή και ροζ ζαχαρόπαστα. Με τις χρωματιστές ζαχαρόπαστες φτιάχνουμε τα μάτια και τα λουλουδάκια και τα τοποθετούμε πάνω στο λαγουδάκι.

Την συνταγή την είδαμε από τη φίλη μας Stella Emmanouil
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr