Αφράτο τσουρέκι γεμάτο ίνες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αφράτο τσουρέκι γεμάτο ίνες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Συνταγή για Πασχαλινά τσουρέκια γεμάτα ίνες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αναλυτική εκτέλεση από τον Γιώργο Ζώλη.

Υλικά:

Για το άλειμμα:

Για το πασπάλισμα:

Συνταγή για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες και όλες τις αναλυτικές οδηγίες του Γιώργου Ζώλη για σίγουρη επιτυχία με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ακόμη και το κλασικό αλεύρι, μπορείς να φτιάξεις τα πιο νόστιμα Πασχαλινά τσουρέκια με ίνες.

Αναζητάτε το πιο αφράτο, μυρωδάτο και γεμάτο ίνες τσουρέκι; Εδώ θα βρείτε τη συνταγή που θα σας χαρίσει ένα υπέροχο αποτέλεσμα, ακόμα και με απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις!

Πασχαλινά τσουρέκια με προζύμι

Με τις σωστές τεχνικές και λίγα μυστικά, το τσουρέκι σας θα γίνει εξαιρετικά αφράτο, με πλούσια ίνες και απολαυστική γεύση. Ετοιμαστείτε να γεμίσετε το σπίτι σας με αρώματα μαχλεπιού, μαστίχας και βανίλιας και να απολαύσετε κάθε μπουκιά!

Δείτε τη συνταγή για το αφράτο τσουρέκι γεμάτο ίνες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις παρακάτω:

Αφράτο τσουρέκι γεμάτο ίνες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Recipe ingredients

100g fresh yeast or 4-5 sachets dry yeast 30-35g 200g milk 1200g all-purpose flour 5 eggs (320g) 200g butter A pinch of salt

150g honey 200g sugar 15 to 24g makhlepi 4g mastic 4g cacoule (optional) 2 vanilla pods

Zest of one orange For the spread 1 egg 1 shot of water

Sprinkle with sesame seeds or flaked almonds Bake in a preheated oven at 160 degrees Celsius for about 30 minutes or 150 degrees Celsius for the same time.

Εκτέλεση

Από τα 200 γραμμάρια ζάχαρης που θα χρειαστούμε, παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας και την βάζουμε σε ένα μπολ. Θα βάλουμε στο ίδιο μπολ 200 ml χλιαρό φρέσκο γάλα, που η θερμοκρασία του να φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αφράτο τσουρέκι γεμάτο ίνες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Προσθέτουμε και την νωπή μαγιά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η μαγιά μας. Από τα 1.200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις που θα χρειαστούμε παίρνουμε λίγο αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα με το γάλα, ανακατεύοντας, για να φτιάξουμε έναν χυλό.

Δεν μας ενδιαφέρει πόσο παχύρρευστος θα είναι ο χυλός, μας ενδιαφέρει απλά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη το μείγμα. Λιώνουμε το βούτυρο γάλακτος και προσθέτουμε μέσα το μαχλέπι, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κακουλέ, το αλάτι, τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.

Μίνι αφράτα τσουρέκια με ζαχαρούχο

Αφράτο τσουρέκι γεμάτο ίνες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας. Στο μεταξύ η μαγιά μας έχει ενεργοποιηθεί και μπορούμε να τη βάλουμε στο μπολ.

Ανακατεύουμε τα υλικά που υπάρχουν στο μπολ με το μείγμα της μαγιάς μέχρι να ενσωματωθούν. Ξεκινάμε σιγά σιγά να προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, δουλεύοντας το μείγμα παράλληλα. Αφού πάρουμε μία αρκετά σφιχτή ζύμη, αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη, να μαλακώσει λίγο η ζύμη και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

10 λεπτά μετά ξεκινάμε να βάζουμε στη ζύμη μας το μείγμα με το βούτυρο σταδιακά. Πλέον δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε αλλά να κάνουμε διπλώματα. Αφού η ζύμη πάρει όλο το βούτυρο συνεχίζουμε να κάνουμε διπλώματα για 1-2 λεπτά. 

Η καλύτερη συνταγή για τσουρέκια με ζαχαρούχο για το 2025

Καθαρίζουμε καλά το μπολ και βάζουμε τη ζύμη μέσα. Χαράζουμε τη ζύμη από πάνω για να μπορεί να αναπνέει. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει. 1 ώρα μετά, η ζύμη είναι έτοιμη και την ξεφουσκώνουμε με τα χέρια.

Αφράτο τσουρέκι γεμάτο ίνες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια. Παίρνουμε το πρώτο μπαλάκι και το κάνουμε κορδόνι. Αφήνουμε στην άκρη το πρώτο κορδόνι και κάνουμε κορδόνια τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Κάνουμε τα κορδόνια πλεξούδες ξεκινώντας από τη μέση του ζυμαριού.

Γυρνάμε το τσουρέκι ανάποδα και συνεχίζουμε να κάνουμε την πλεξούδα. Διορθώνουμε τις άκρες όπως θα δούμε στο βίντεο και το πρώτο τσουρέκι είναι έτοιμο. Βάζουμε το πρώτο τσουρέκι σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Μόλις φτιάξουμε και το δεύτερο τσουρέκι τα αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος σκεπασμένα με μία πετσέτα.

Η καλύτερη συνταγή για γεμιστά τσουρέκια για το 2025

30 λεπτά μετά ανακατεύουμε το αυγό με το νερό για το άλειμμα και αλείφουμε τα τσουρέκια με ένα πινέλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις πάνω κάτω, ή στους 150 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου τα τσουρέκια και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, ανάλογα και την δύναμη του φούρνου μας.

Tips

Αντί για νωπή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 4-5 φακελάκια ξερή μαγιά (30-35 γραμμάρια). Η ξερή μαγιά δεν θέλει ενεργοποίηση. Το κακουλέ είναι προαιρετικό. Αντί για φιλέ αμυγδάλου μπορούμε να βάλουμε σουσάμι.

Αν τα θέλουμε πιο γλυκά μπορούμε να βάλουμε επιπλέον 50 γραμμάρια ζάχαρης. Βγαίνουν 4 μεγάλα τσουρέκια ή 6 μικρότερα. Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και ατομικά τσουρέκια.

Αφράτο τσουρέκι γεμάτο ίνες με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Η εκτέλεση αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr