Πασχαλινά-τσουρέκια-με προζύμι-συνταγή-

Συνταγή για αφράτα Πασχαλινά τσουρέκια με ίνες. Τσουρέκια με φυσικό προζύμι, χωρίς μαγιά, σκέτος αφρός που δεν έχουν την μυρωδιά της μαγιάς ούτε ξινίζουν από το προζύμι. Αυτά τα τσουρέκια διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο καιρό. Η διάσημη συνταγή από την διαχειρίστρια της ομάδας Φυσικό Προζύμι  Βίκυ Δράκου.

 

Πασχαλινά τσουρέκια με φυσικό προζύμι

 

Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας την καλύτερη συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες. Σπιτικά τσουρέκια με φυσικό προζύμι, χωρίς μαγιά που είναι αφράτα και φρέσκα για περισσότερο καιρό. Αρωματικά και παραδοσιακά, αυτά τα Πασχαλινά τσουρέκια αξίζει να τα δοκιμάσετε.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Πασχαλινά τσουρέκια με προζύμι:

Πασχαλινά-τσουρέκια-με προζύμι-συνταγή-

 

Εκτέλεση για το προζύμι

Παίρνουμε ένα αποστειρωμένο βάζο και ένα αποστειρωμένο κουτάλι της σούπας. Ρίχνουμε στο βάζο το αλεύρι για τσουρέκι και το χλιαρό νερό και το ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το βάζο με μισοκλεισμένο το καπάκι σε ζεστό μέρος.

Πασχαλινά-τσουρέκια-με προζύμι-συνταγή-

Την επόμενη μέρα ξαναρίχνουμε την ίδια ποσότητα νερού και αλευριού και ανακατεύουμε. Την τρίτη μέρα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Κανονικά, την τρίτη μέρα θα έχουν εμφανιστεί ήδη φουσκάλες. Την τέταρτη μέρα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.

Την πέμπτη μέρα προσθέτουμε 50 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια και από 30 μέχρι 50 ml νερό. Θέλουμε να είναι παχύρρευστο, οπότε αν μας βγει νερουλό ρίχνουμε λιγότερο νερό. Την 6η μέρα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την 5η μέρα.

 

Κλασική συνταγή για τσουρέκια

 

Σε αυτή τη φάση το προζύμι μας έχει φουσκώσει πολύ. Αν όχι, δεν πειράζει απλά χρειάζεται περισσότερη ζέστη. Οπότε το ξαναζεσταίνουμε και το αφήνουμε να πάρει τον χρόνο του.

Πασχαλινά-τσουρέκια-με προζύμι-συνταγή-

Εκτέλεση για τα Πασχαλινά τσουρέκια με προζύμι

Ξεκινάμε τα τσουρέκια μας με την 1η φάση που θα την κάνουμε βράδυ. Μέσα σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τα 75 γραμμάρια προζύμι που φτιάξαμε, το αλεύρι για τσουρέκια, το χλιαρό νερό, το χλιαρό φρέσκο γάλα και τη ζάχαρη και πλάθουμε τα υλικά μας.

Το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στον πάγκο για 9-10 ώρες για να φουσκώσει. Το επόμενο το πρωί προχωράμε στην επόμενη φάση. Ρίχνουμε στη κουζινομηχανή τα αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε λίγο στο χέρι με τον αυγοδάρτη.

Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για τσουρέκια, το χλιαρό γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα δάκρυα μαστίχας τα οποία τα χτυπήσαμε λίγο με το 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρης, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ζυμάρι που φτιάξαμε από χθες.

 

Ατομικά φουσκωτά τσουρέκια σοκολάτας

 

Χτυπάμε με το γάντζο του μίξερ για 5 λεπτά στο χαμηλό. Προσθέτουμε έπειτα σταδιακά το βούτυρο σε κομματάκια και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα 2 για περίπου 18-20 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να τυλίγεται ψηλά στο γάντζο.

Πασχαλινά-τσουρέκια-με προζύμι-συνταγή-

Σταματάμε 3-4 φορές τη μηχανή και ανακατεύουμε τη ζύμη, ενώ την κατεβάζουμε από τον γάντζο, ώστε να δουλευτεί όλο το ζυμάρι σωστά. Στο τέλος αν υπάρχει ένα μικρό υπόλειμμα κάτω στον πάτο, είναι εντάξει. Σκεπάζουμε τον κάδο με μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.

Μας πήρε περίπου 8 ώρες. Την αδειάζουμε στον πάγκο, την πατάμε για να ξεφουσκώσει, την ζυγίζουμε και την χωρίζουμε σε κομμάτια των 530 γραμμαρίων το καθένα. Κάθε κομμάτι το χωρίζουμε στα 3 και σχηματίζουμε μπαλάκια που στη συνέχεια, πλάθουμε τα κορδόνια περίπου 30 εκατοστών.

 

Νηστίσιμα τσουρέκια με γάλα αμυγδάλου

 

Πλέκουμε δύο τσουρέκια με 3 κορδόνια το καθένα. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 3,5-5 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.

Πασχαλινά-τσουρέκια-με προζύμι-συνταγή-

Λίγα λεπτά αφότου βάλαμε μέσα το ταψί, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου, Περνάμε το τσουρέκι με κρόκο χτυπημένο τον οποίο τον ανακατέψαμε με 1 κουταλιά της σούπας νερό. Ψήνουμε για 28-30 λεπτά. Τα τελευταία 10 λεπτά σκεπάζουμε με λαδόκολλα για να μην αρπάξουν και αφού ψήθηκαν τα αφήσαμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Tips για τα Πασχαλινά τσουρέκια με προζύμι

Όταν διατηρούμε προζύμι στο ψυγείο πρέπει κάθε εβδομάδα ή 10 μέρες να το βγάζουμε και να το ταΐζουμε, δηλαδή να αφαιρούμε ένα μέρος και να το αντικαθιστούμε με αλεύρι και νερό. Πχ εμείς διατηρούμε μονίμως ένα προζύμι γύρω στα 200 γραμμάρια.

Κάθε 10 μέρες το βγάζουμε από το ψυγείο και αφαιρούμε 3-4 κουταλιές της σούπας προζύμι που είτε το χρησιμοποιούμε, είτε το πετάμε, είτε το χαρίζουμε και στο βάζο ρίχνουμε 3 κουταλιές αλεύρι και 3 κουταλιές νερό και ανακατεύουμε.

Πασχαλινά-τσουρέκια-με προζύμι-συνταγή-

Αφήνουμε να σταθεί έξω για 2 ώρες και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο. Έτσι διατηρείται ζωντανό και ζωηρό για χρόνια. Προκειμένου τώρα να το ενισχύσουμε πολύ για να ζυμώσουμε τσουρέκια-που έχουν πιο βαριά ζύμη από το ψωμί- κάνουμε αυτή τη διαδικασία όχι κάθε 10 μέρες.

 

Τσουρέκια: Η καλύτερη συνταγή για το 2024

 

Αλλά, πήραμε από το βάζο μία μικρή ποσότητα και κάναμε τη διαδικασία ταΐσματος με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 2 κουταλιές της σούπας νερό, κάθε μέρα επί 3 ημέρες. Από αυτό το ταϊσμένο προζύμι πήραμε τα 75 γραμμάρια που χρειαζόμασταν για τα τσουρέκια.

Πασχαλινά-τσουρέκια-με προζύμι-συνταγή-

Αν τώρα ξεκινήσετε για πρώτη φορά να δημιουργήσετε προζύμι θα χρειαστείτε 6-8 μέρες και να το διατηρείτε σε ζεστό περιβάλλον όλο το διάστημα. Όταν πλέον έχει ωριμάσει και είναι δυνατό τότε μπορείτε να το διατηρείτε στο ψυγείο. Τα τσουρέκια γίνονται κανονικά προς γλυκά. Μπορούμε αντί για μαχλέπι να βάλουμε 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ.

Πασχαλινά-τσουρέκια-με προζύμι-συνταγή-

Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Λιζα Σαραντιδου

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close