- μπεικον 5 φέτες ψιλοκομμένες
- κιμάς μοσχαρίσιος 800 γραμμ.
- κρεμμυδι 1 μεγάλο ψιλοκομμένο
- σάλτσα ντομάτας 500 γραμμ. με βασιλικό
- νερό ½ φλιτζάνι
- ζαχαρη ½ κουταλάκι του γλυκού
- ρίγανη ½ κουταλάκι του γλυκού ξερή
- αλατι
- πιπέρι
- αλευρι 200 γραμμ.
- γάλα 300 γραμμ. φρέσκο
- βουτυρο 60 γραμμ. μαλακωμένο
- αυγα 2 μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- ντοματίνια 8 κομμένα στη μέση
- πιπεριά 1 πράσινη ψιλοκομμένη
- ρεγκάτο 300 γραμμ. τριμμένο
Υλικά
Εντάξει δεν το λες και ακριβώς πίτσα αυτό το πιάτο. Τουλάχιστον όχι με την έννοια που γνωρίζουμε. Ίσως με μια άλλη, λίγο πιο διευρυμένη. Πρόκειται για μία συνήθη δυσκολία που έχω κάθε φορά που χρειάζεται να μεταφράσω τον τίτλο μιας συνταγής και δεν μπορώ να βρω τον αντίστοιχο ελληνικό.
Αγγλιστί λοιπόν το πιάτο αυτό λέγεται puffed up pizza casserole. Ακούγεται πολύ καλύτερο, το ξέρω. Η μετάφραση για το casserole είναι αν θυμάμαι καλά φαγητό κατσαρόλας. Φουσκωμένη πίτσα κατσαρόλας; Μπα… δεν ακούγεται και τόσο ελκυστικό νομίζω.
Ούτε ιδιαίτερα εμφανίσιμο πιάτο το λες. Μόλις το σερβίρεις κάνει μια «πλουφ» και απλώνει. Οι στρώσεις μπερδεύονται και μοιάζει ατημέλητο. Δεν μπορεί να κοπεί σε ωραία κομμάτια με ίσιες πλευρές. Δεν είναι το φαγητό που θα παρουσίαζα σε έναν μπουφέ λοιπόν.
Είναι ωστόσο ένα πιάτο υπέροχο. Από εκείνα που με κάθε μπουκιά θέλεις να χοροπηδήσεις από χαρά, που τρως όσο πιο αργά μπορείς ελπίζοντας να διαρκέσει όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο.
Είναι το φαγητό που θα φτιάξεις ξανά και ξανά για την οικογένεια σου γιατί ξέρεις ότι θα αρέσει σε όλους, ακόμα και στους πιο επιλεκτικούς.
Και σε ένα χαλαρό γεύμα με φίλους θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη.
Ζύμη σπιτική, γέμιση με κιμά, μπέικον και σάλτσα ντομάτας. Και από πάνω ζουμερά ντοματίνια και άφθονο ρεγκάτο. Πώς θα μπορούσε στα αλήθεια ένα τέτοιο φαγάκι, τρυφερό και μαμαδίστικο, να μην είναι απλά απολαυστικό;
Ναι, οι φωτογραφίες αδικούν τη γεύση του που είναι πραγματικά εξαιρετική.
Εάν έχετε από την προηγούμενη ημέρα έτοιμο το μίγμα του κιμά, η διαδικασία απλοποιείται σημαντικά.
Και εάν φτιάξετε αρκετή ποσότητα θα σας περισσέψει και για την επόμενη ημέρα και πιστέψτε με το θέλετε αυτό!
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 50 λεπτά
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Σοτάρουμε το μπέικον για λίγα λεπτά να ροδίσει σε πλασοτέ κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα για να τον ξεσβολιάζουμε.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5’, μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, το νερό, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για 30-40’, μέχρι να μείνει με λίγα υγρά.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά στον κάδο του μίξερ και τα δουλεύουμε με το εργαλείο που λέγεται γάντζος. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ μόλις έχουμε μια λεία και ομοιόμορφη ζύμη. Έχουμε υπόψη μας ότι θα είναι αρκετά ρευστή.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αέρα και κάτω αντίσταση.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο πυρέξ και από πάνω ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα του κιμά. Σκορπίζουμε τα ντοματίνια και την πιπεριά και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το ρεγκάτο.
Ψήνουμε την πίτσα για 40’, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε 10’ προτού σερβίρουμε.
Photos via Pinterest
Πηγή: theonewithallthetastes.comΕιδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες