Συνταγή για ραβανί Βέροιας με όλα τα μυστικά του και γεμάτο σιρόπι για κέρασμα του Αγίου Δημητρίου.
Υλικά:
- αυγα 5
- ζαχαρη 1 κούπα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κούπα
- Σιμιγδάλι χοντρό 1 κούπα
- Γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμμάρια
- ηλιέλαιο 220 ml
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- βανίλια 1 κάψουλα
- Ξύσμα πορτοκαλιού Λίγο
Για το σιρόπι:
Για το πασπάλισμα:
- ινδοκαρυδο Κατά βούληση
Αφράτο και γεμάτο σιρόπι ραβανί, με την αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή από την Βέροια για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Με πασπαλισμένο ινδοκάρυδο για επιπλέον άρωμα και δεμένο σιρόπι που κάνει το ραβανί απόλυτα μελωμένα αυτή τη συνταγή πρέπει να την δοκιμάσετε. Έχει σίγουρη επιτυχία και θα δούμε όλα τα μυστικά της.
Ένα ραβανί με γιαούρτι, που το κάνει σούπερ αφράτο και ένα εύκολο σιρόπι, που δένει πολύ και το κάνει μελωμένο. Το τέλειο κέρασμα για του Αγίου Δημητρίου που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Το ινδοκάρυδο είναι προαιρετικό όμως σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα, αφού δίνει μία άλλη γεύση κι ένα επιπλέον άρωμα στο γλυκό μας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το ραβανί Βέροιας για του Αγίου Δημητρίου:

Εκτέλεση βήμα προς βήμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή μίξερ χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στο μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να έχουμε ένα λείο και παχύρρευστο μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί Νο 34, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε 170°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα από το κέντρο.

Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το χαράζουμε σε κομμάτια. Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να βράσουν για 5-7 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω στο κρύο γλυκό. Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και απολαμβάνουμε. Σας άρεσε αυτή η συνταγή; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.
Χρήσιμες συμβουλές
Το ινδοκάρυδο είναι προαιρετικό.

Άλλες συνταγές για ραβανί που θα λατρέψεις:
- Αφράτο ραβανί με κρέμα ινδοκάρυδου
- Παραδοσιακή συνταγή για Ραβανί Βέροιας
- Ραβανί της γιαγιάς με όλα τα μυστικά του
Η συνταγή είναι της φίλης μας Ελένη Παπατσάνη
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr