Συνταγή για συκωταριά με δεμένη σάλτσα σαβόρε για μεζεδάκι με το κρασί ή την μπύρα σας. Εύκολη εκτέλεση και πλούσια γεύση.
Υλικά:
- συκωταριά 1 αρνίσια
- ρίγανη 2 κουταλάκια του γλυκού
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γραμμάρια περίπου
Για το λάδι:
- ελαιολαδο 1/2 κούπα περίπου
- δενδρολίβανο 3-4 κλωνάρια
- σκορδο 2-3 σκελίδες
- κρασι 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό
Αυτή τη φορά θα δοκιμάσουμε συκωταριά σαβόρε. Ένας μερακλήδικος μεζές με λίγα υλικά αλλά πολλή ιστορία. Η λέξη savor σημαίνει νόστιμο και σαβόρε λέγονται οι σάλτσες από ξύδι ή κρασί, ελαιόλαδο, αλεύρι και δεντρολίβανο που περιχύνουμε με αυτές, τηγανιτά φαγητά. Αυτές οι σάλτσες πέρα από νοστιμιά βοηθούν και στη συντήρηση του φαγητού.
Παλιότερα τις έφτιαχναν επειδή δεν είχαν ψυγείο και έπρεπε στα καφενεία και στα ταβερνάκια μερικά τρόφιμα να συντηρηθούν λίγο περισσότερο. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε συκωτάκια αρνίσια με σάλτσα κρασιού σαβόρε. Εσείς μπορείτε να φτιάξετε την ίδια συνταγή και με συκωτάκια κότας! Είναι ο τέλειος μεζές και το δενδρολίβανο κάνει το άρωμα αλλά και την γεύση της συγκεκριμένης συνταγής άπαιχτη!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη συκωταριά σαβόρε:

Εκτέλεση
Αρχικά μαρινάρουμε το συκώτι με την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά για να πάρει η μαρινάδα παντού και φροντίζουμε να το αλευρώσουμε από όλες τις μεριές. Στη συνέχεια βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα τηγάνι μαζί με τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και ξεφλουδισμένες και το δενδρολίβανο.
Τηγανίζουμε το συκώτι σε δυνατή φωτιά στην αρχή και στη συνέχεια αν χρειαστεί χαμηλώνουμε. Αφού τηγανιστεί, βγάζουμε το σιρόπι σε πιάτο και προσθέτουμε στο καυτό ελαιόλαδο κρασί. Περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και λούζουμε με τη σάλτσα το συκώτι.
Tips
Αντί για κρασί μπορούμε να βάλουμε ξύδι.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Georgia Pirovolaki
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr