Συνταγή για σπιτικό ψωμί με αφράτη ψίχα και τραγανή κόρα χωρίς γλουτένη με προζύμι. Σαν το ψωμάκι της γιαγιάς, για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Υλικά:
Συνταγή για αφράτο ψωμί με προζύμι και χωρίς γλουτένη για όσους έχουν δυσανεξία αλλά και για όλη την οικογένεια. Ένα πιο ελαφρύ σπιτικό ψωμάκι, που μοιάζει με χωριάτικο και έχει αφράτη ψίχα και τραγανή κόρα.
Πίτσα χωρίς γλουτένη για κολατσιό στο σχολείο
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δυστυχώς έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Δε χρειάζεται όμως να στερηθείτε το ψωμί, αφού θα σας δείξουμε ένα αφράτο ψωμί με τραγανή κόρα που μοιάζει με χωριάτικο εξαιτίας του προζύμι και δεν έχει γλουτένη! Απολαυστικό και ελαφρύ.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το αφράτο ψωμί με προζύμι χωρίς γλουτένη:

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε από το βράδυ ώρα 22:00. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το νερό βρύσης, βάζουμε και το προζύμι (πρέπει να παραμείνει στην επιφάνεια, αυτό σημαίνει ότι είναι καλό), ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά και λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι (400 γραμμάρια) συν τα 100 γραμμάρια αλεύρι ρυζιού. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σχηματίζοντας μια μπάλα.

Προσθέτουμε το λάδι και με σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε και διπλώνουμε από έξω προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή το βάζουμε σε μια μεγάλη σακούλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 12 ώρες σε θερμοκρασία 20-22 βαθμούς Κελσίου.
Αφράτο ψωμί ολικής άλεσης – Συνταγή από φούρνο

Μετά διπλώνουμε σε φάκελο πιάνουμε από την άκρη τραβάμε προς τα πάνω και προς την μέση. Αδειάζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια (λίγο) και με κυκλικές κινήσεις σχηματίζουμε μία μπάλα. Αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί

Αν θέλουμε να φτιάξουμε δύο ψωμάκια χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Κάνουμε δύο μπάλες και τα τοποθετούμε σε μια γάστρα στρωμένη με λαδόκολλα, όπως δείχνει η φωτογραφία.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για 2-3 ώρες. Δοκιμάζουμε με το δάχτυλο, πατάμε τη ζύμη να κάνει λακκούβα, αν γυρίσει προς τα πάνω είναι έτοιμο για ψήσιμο.
Σοκολατόπιτα χωρίς γλουτένη του Παναγιώτη Παπαδάκη

Κάνουμε μερικές χάρακες και ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου μόνο από κάτω για 15-20 λεπτά σκεπασμένο με καπάκι. Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου. Πάντα εξαρτάται από το φούρνο.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Lilqna Petrova
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr