Συνταγή για αλμυρή μπομπότα για κολατσιό στο σχολείο. Μπομπότα με φέτα και παρμεζάνα από τον Γιώργη Ζώλη, αφράτη και χορταστική για το σχολικό κολατσιό το πρωί ή και το ταπεράκι στο ολοήμερο. Η μπομπότα είναι μια πίτα, την οποία την έτρωγαν κατά την περίοδο της φτώχειας και της κατοχής, στην Ελλάδα. Δοκιμάστε αυτήν την αλμυρή μπομπότα και τα παιδιά θα σας τη ζητούν συνέχεια!
- ζαχαρη 40 γραμμάρια
- αυγα 5
- αλατι 7 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 300 ml
- καλαμποκέλαιο 100 ml
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 20 γραμμάρια
- καλαμποκάλευρο 400 γραμμάρια
- Γιαούρτι στραγγιστό 400 γραμμάρια
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού
- λεμονι Χυμό από 1/2
- φέτα 300 γραμμάρια
- παρμεζανα 150 γραμμάρια
Υλικά
Δείτε ακόμα Το ψωμί της κατοχής: Παραδοσιακό καλαμποκόψωμο ή μπόμποτα ανεβατή στη γάστρα
Η μπομπότα είναι μία φτωχική πίτα που την έφτιαχναν οι Έλληνες το 1940 για να χορτάσουν την πείνα τους με όσο το δυνατόν λιγότερα και οικονομικότερα υλικά. Ο Γιώργος Ζώλης κάνει μία βουτιά στη παράδοση και μας δείχνει πως μπορούμε να φτιάξουμε τη μπομπότα του σήμερα με φέτα και παρμεζάνα.
Δείτε παρακάτω την συνταγή για αλμυρή μπομπότα για κολατσιό στο σχολείο:
Recipe ingredients
40g of sugar
5 eggs
7g of salt
300g warm milk
100g corn oil
200g of flour
400g of yogurt
20g of baking powder
400g corn flour
1 tsp soda with juice from half a lemon
300g of feta cheese
150g parmesan or some graviera
Pan 25×35
Bake at 170 air or 180 resistances for approximately 45-50 minutes
Εκτέλεση για την αλμυρή μπομπότα
Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, τα αυγά, το φρέσκο γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε λίγο με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το καλαμποκέλαιο και το στραγγιστό γιαούρτι. Σε ένα διαφορετικό μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε το μείγμα με την ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθεί και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ενσωματώνουμε με το σύρμα χειρός όσο μπορούμε. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό λεμονιού για να ενεργοποιηθεί η σόδα.
Ρίχνουμε το μείγμα με το λεμόνι στο μείγμα και ανακατεύουμε. Ξεκινάμε να ρίχνουμε σταδιακά το καλαμποκάλευρο, ενώ ανακατεύουμε με το σύρμα παράλληλα μέχρι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο χυλό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα ή στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Δείτε ακόμα Προζυμόπιτα της γιαγιάς για κολατσιό στο σχολείο
Ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Ξεκινάμε να θρυμματίζουμε στο μείγμα και 200 γραμμάρια φέτα. Παίρνουμε ένα πυρέξ 25×35 εκατοστών, το λαδώνουμε ψεκάζοντας με καλαμποκέλαιο και το πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο.
Μεταφέρουμε εκεί το μείγμα, το απλώνουμε και βάζουμε σε κομμάτια από πάνω τα άλλα 100 γραμμάρια φέτας. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα ή στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά περίπου.
Tips για την αλμυρή μπομπότα
Αντί για παρμεζάνα μπορούμε να βάλουμε κάποιου είδους γραβιέρα. Η παρμεζάνα ή η γραβιέρα είναι προαιρετική.
Δείτε παρακάτω την συνταγή αναλυτικά:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα