Συνταγή για αφράτα Σαρακοστιανά ψωμάκια με αρωματική γέμιση πατάτας με δεντρολίβανο και θυμάρι για την Σαρακοστή.
Υλικά:
- σπορέλαιο 1 ποτήρι
- νερό 2 ποτήρια χλιαρό
- αλατι 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 6-7 ποτήρια περίπου
Για τη γέμιση:
Συνταγή για αφράτα Σαρακοστιανά ψωμάκια με σπιτική ζύμη και μία βελούδινη και αρωματική γέμιση πατάτας με δεντρολίβανο και θυμάρι που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι. Ζυμωμένα με αγάπη, χωρίς ζωικά προϊόντα, είναι ό,τι πρέπει για κάθε στιγμή της ημέρας.
Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας, αλλά και μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε νέες, πλούσιες γεύσεις μέσα από παραδοσιακές και δημιουργικές συνταγές. Τα αρωματικά Σαρακοστιανά ψωμάκια με γέμιση πατάτας είναι μια από αυτές τις λιχουδιές που συνδυάζουν απλότητα και τη νοστιμιά.
Φουσκωτά νηστίσιμα τηγανοψωμάκια με ελιές
Με αφράτη, ζυμωτή ζύμη χωρίς ζωικά προϊόντα και μια λαχταριστή γέμιση από αρωματική πατάτα, αυτά τα ψωμάκια αποτελούν ένα ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας. Η προσθήκη μυρωδικών, όπως το θυμάρι και το δεντρολίβανο, απογειώνουν τη γεύση τους.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα αρωματικά Σαρακοστιανά ψωμάκια με γέμιση πατάτας:

Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Σ’ ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στις βρασμένες και λιωμένες πατάτες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Γεμιστά ψωμάκια πατάτας για κολατσιό στο σχολείο
Χωρίς να περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη, κόβουμε σε μπαλάκια, τα πατάμε λίγο ν’ ανοίξουν, βάζουμε μια καλή κουταλιά της σούπας από τη γέμιση, το κλείνουμε σαν πουγκάκι και γυρίζουμε με την κλειστή πλευρά να είναι από κάτω για να μην ανοίξει.
Γίνονται στο τηγάνι, αλλά γίνονται και στο φούρνο. Εμείς επιλέξαμε να τα ψήσουμε στο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Έγιναν καταπληκτικά, πολύ νόστιμα!!

Η συνταγή είναι της φίλης μας Λένα Χριστοπούλου
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr