Για το σχολικό κολατσιό φτιάχνουμε παραδοσιακά ατσμά με αφράτη ζύμη, μόνο που αυτή την φορά θα τα γεμίσουμε με γέμιση πίτσας, έτσι ώστε τα παιδιά να γλείφουν και τα δάχτυλά τους. Προσοχή! Μην τα φάνε οι μεγάλοι και δεν έχουν οι μικροί ε…
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1.100 κιλό
- Γάλα φρέσκο 600 γραμμάρια χλιαρό
- ηλιέλαιο 300 γραμμάρια
- ζαχαρη 2 κουταλιές της σούπας
- αλατι 1 ½ κουταλιά της σούπας
- μαγιά 50 γραμμάρια νωπή
- ασπραδια 2
Υλικά
- κρόκους αυγού 2
Για το άλειμμα
- γκούντα 250 γραμμάρια
- μοτσαρελα 100 γραμμάρια
- φέτα 100 γραμμάρια
- μπεικον 5-10 φέτες
- ζαμπόν 5-10 φέτες
- πιπεριά 1 κόκκινη
- πιπεριά 1 πράσινη
- μανιταρια 100
Για την γέμιση
- παρμεζανα Λίγες νιφάδες
Για το πασπάλισμα
Τα ατσμά είναι είδος ζύμης που είναι αφράτη και κολλώδης όταν είναι ωμή. Συνήθως τα ατσμά τα συναντάμε χωρίς γέμιση όμως αυτήν την φορά, επειδή τα προορίζουμε για σχολικό κολατσιό, είπαμε να τα φτιάξουμε με γέμιση πίτσας έτσι ώστε να τα κάνουμε ακόμη πιο ελκυστικά προς τα παιδιά.
Είναι μία παραδοσιακή συνταγή τα ατσμά και πολλές φορές τα απολαμβάνουμε και σαν κρουασάν με μαρμελάδα ή πραλίνα της επιλογής μας. Τα ατσμά τα συναντάμε στην πολίτικη αλλά και στην ποντιακή κουζίνα και στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Καλό θα είναι να τα γεμίσετε με δικά σας σπιτικά αλλαντικά.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα ατσμά με γέμιση πίτσας για σχολικό κολατσιό:
Εκτέλεση για την αλμυρή γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο γκούντα, την τριμμένη μοτσαρέλα, την τριμμένη φέτα, το μπέικον κομμένο σε κύβους, το ζαμπόν κομμένο σε κύβους, την πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους, την κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους και τα μανιτάρια, αφού πρώτα τα έχουμε σουρώσει από τα υγρά της κονσέρβας.
Εκτέλεση για την ζύμη στα ατσμά με γέμιση πίτσας
Παίρνουμε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ και ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το χλιαρό φρέσκο γάλα, το ηλιέλαιο, την ζάχαρη, το αλάτι, την νωπή μαγιά και τα ασπράδια μέχρι να πάρουμε μία μαλακή ζύμη που κολλάει στα χέρια.
Δείτε ακόμα Πεντανόστιμα Ατσμα ψωμάκια με ό,τι γέμιση θέλουμε
Χωρίζουμε την ζύμη μας στην μέση και ζυμώνουμε και πάλι. Αφήνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης να φουσκώσει ξεχωριστά σε δύο μπολ, για 1 ώρα το καθένα, σκεπασμένα. Αφού οι ζύμες είναι έτοιμες τις χωρίζουμε σε μπάλες με μέγεθος μία χούφτα και ανοίγουμε τις μπάλες μας πάνω σε λαδόκολλα, με το χέρι μας σε στρογγυλές πιτούλες.
Σε κάθε πιτούλα βάζουμε 1-2 κουταλιές της σούπας από την γέμιση. Χαράζουμε την μία πλευρά τους με ένα μαχαίρι κάνοντας αυτές τις χαρακτηριστικές σχισμές και κλείνουμε τα ατσμά διπλώνοντας την μία πλευρά προς τα μέσα και καλύπτοντας από πάνω με την πλευρά που έχει τις σχισμές.
Δείτε ακόμα Ατσμά σε σχήμα πεϊνιρλί
Κλείνουμε γύρω γύρω στα σημεία που δεν κόλλησαν έτσι ώστε να μην χυθεί η γέμιση με τα δάχτυλα. Απλώνουμε τα ατσμά σε ταψιά και τα αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο. Από πάνω τρίβουμε λίγη επιπλέον παρμεζάνα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
Tips για τα ατσμά με γέμιση πίτσας
Βγαίνουν 22 κομμάτια. Πρώτα βάζουμε 1 κιλό αλεύρι και σιγά σιγά συμπληρώνουμε όσο χρειάζεται. Μπορούμε να το ψήσουμε και στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς Κελσίου και πάλι, ένα ένα τα ταψιά. Αντί για νωπή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 2 φακελάκια ξερή (όπως ξέρουμε 1 φακελάκι είναι για μισό κιλό αλεύρι).
Σημείωση: Αν την φτιάξετε για παιδιά, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε σπιτικά αλλαντικά
Σπιτικό ζαμπόν κοτόπουλο συνταγή εδώ
Σπιτικό ζαμπόν χοιρινό συνταγή εδώ
Σπιτικό ζαμπόν γαλοπούλας συνταγή εδώ
Η συνταγή είναι της φίλης μας Κυριακή Ραπτάκη
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα